Veelgestelde vragen over gesloten jeugdzorg
Hieronder lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen over gesloten jeugdzorg. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via [email protected].
Persmateriaal kan je hier vinden.
Hieronder lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen over gesloten jeugdzorg. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via [email protected].
Persmateriaal kan je hier vinden.
Gesloten jeugdzorg is een vorm van zorg voor kinderen waar het heel slecht mee gaat, waarbij hulpverleners ingrijpen om deze kinderen te beschermen. In de gesloten jeugdzorg mogen begeleiders daarom op allerlei manieren ingrijpen om deze kinderen veilig te houden. Kinderen mogen bijvoorbeeld:
Er zijn door het land heen zo’n 16 locaties van instellingen die gesloten jeugdzorg aanbieden. Let op: met ‘gesloten jeugdzorg’ bedoelen we jeugdzorginstellingen die ook wel de JeugdzorgPlus heten. We bedoelen niet de jeugdpsychiatrie en ook niet de justitiële jeugdinrichtingen (jeugdgevangenissen).
De gesloten jeugdzorg is bedoeld voor kinderen van 12 tot 18 jaar, niet om deze kinderen te straffen maar om voor deze kinderen te zorgen Soms zitten er ook kinderen van 11 jaar of jonger in. Allemaal hebben ze complexe, meervoudige gedragsproblemen en/of psychiatrische stoornissen. Vaak hebben ze thuis veel meegemaakt en spelen er problemen in het gezin. Dat samen maakt dat deze kinderen niet veilig zijn, bijvoorbeeld omdat ze:
Voor een plaatsing in de gesloten jeugdzorg is een machtiging van de kinderrechter nodig. Vaak wordt er een spoedmachtiging afgegeven, zodat het kind meteen naar de instelling gebracht kan worden zonder dat de rechter het kind eerst zelf hoeft te spreken.
Dat cijfer komt uit de factsheet ‘JeugdzorgPlus plaatsings- en uitstroomgegevens 2020’ van Jeugdzorg Nederland. Om precies te zijn zaten er in heel 2020 in totaal 1.814 kinderen in de gesloten jeugdzorg. Van 2021 zijn nog geen cijfers bekend.
We schatten dat er op dit moment tussen de 800 en 900 kinderen in de gesloten jeugdzorg zitten. Dat schatten we op basis van de laatste gegevens. Volgens Jeugdzorg Nederland was er in 2020 plek voor 900 kinderen, begin 2020 was zo’n 90% bezet.
Dat klinkt als een stuk minder dan de 1.800 kinderen in 2020. Dat komt omdat die het aantal 1.800 voor heel 2020 geldt, oftewel deze 1.800 kinderen zaten niet tegelijkertijd maar verspreid over heel 2020 in de gesloten jeugdzorg. Als je vandaag telt, kom je uit op zo’n 800-900 kinderen in de gesloten jeugdzorg. De aantallen over 2021 zijn nog niet bekend.
In de jeugdgevangenis (officieel ‘Justitiële Jeugdinrichting’) zitten kinderen die een straf of een PIJ-maatregel (ook wel ‘jeugd-tbs’ genoemd) opgelegd hebben gekregen. Dit omdat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen die geweld hebben gebruikt of een overval hebben gepleegd.
Dat is anders in de gesloten jeugdzorg; de kinderen daar hebben geen strafbaar feit gepleegd. Deze kinderen worden opgesloten omdat ze gedrag laten zien waaruit blijkt dat ze mogelijk een gevaar voor zichzelf of hun omgeving zijn. Denk bijvoorbeeld aan zelfbeschadiging of slachtoffers van kinderprostitutie. Ze zitten er niet om gestraft te worden, maar om zorg te krijgen. Voor een plaatsing in de gesloten jeugdzorg is weliswaar ook een uitspraak van de rechter nodig, maar van een civiele rechter in plaats van van een strafrechter.
Er is wel een overeenkomst: de gesloten jeugdzorg heeft gebouwen overgenomen die vroeger dienst deden als gevangenis. Soms is ook het personeel meegekomen uit die tijd. Vaak staan er hoge hekken rondom het terrein, soms slapen kinderen in kamers die gebouwd zijn als cel. Het lijkt daarom op een gevangenis.