Er gaat een wereld voor je open!

‘De glimlach van een kind doet je beseffen dat je leeft.’ De vader van Willeke Alberti (vriend van de stichting) zong het lang geleden al. Het is precies dat gevoel dat als vrijwilliger Heppie Vakanties & Weekenden centraal staat. Allereerst natuurlijk voor de kinderen voor wie je dit allemaal doet. Want met jouw inzet maak je direct impact. Kinderen kunnen zich ontspannen, maken nieuwe vrienden en worden gezien en gehoord. Je maakt op korte en lange termijn een blijvend verschil in het leven van deze kinderen die grote zorgen aan hun hoofd hebben.

We organiseren zowel vakantieweken als weekenden voor groepen kinderen tussen de 6 en 18 jaar. Ook zijn er begeleide gezinsvakanties voor ouder(s) en kind(eren). Allemaal boordevol activiteiten die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Je bezorgt ze gegarandeerd een onvergetelijke tijd!

Maar het doet ook iets met jou.

Je komt in een nieuwe omgeving terecht met andere vrijwilligers. Met een gepassioneerd team ga je aan de slag om er een succes van te maken. Er ontstaan nieuwe vriendschappen. Je leert over uiteenlopend gedrag van kinderen én over je eigen gedrag. We organiseren allerlei trainingen en nemen je volledig mee in ons Klimaat van Aandacht: hoe leg je nadruk op de vaardigheden van een kind en op de dingen die een kind goed doet en juist wel kan? Daarnaast kun je zelf ook weer even heerlijk kind zijn: vuurtjes stoken, hutten bouwen en buitenspelen.

Kortom, er gaat een nieuwe wereld voor je open!

De fanatieke Henk, een 38-jarige militair, is tien jaar geleden gestart als vrijwilliger bij de Vakanties & Weekenden. Zijn enthousiasme voor dit vrijwilligerswerk is onverminderd. "De energie van de kinderen is onbeschrijflijk. En laten we eerlijk zijn, als volwassene is het toch heerlijk om mee te doen met de spellen en door het bos te rennen?" 

Lees zijn verhaal

De 20 jarige energieke pedagogiekstudente Kalle, ontdekte het vrijwilligerswerk bij de Heppie Vakanties & Weekenden door een vriendin die tijdens de introductieweek van pedagogiek er enthousiast over vertelde. Kalle twijfelde geen moment, en meldde zich aan als vrijwilliger. “Je kan hier de dag starten met een dansje en niemand die je gek aankijkt”.

Lees haar verhaal

Natasja (45) is al acht jaar vrijwilliger bij Het Vergeten Kind. In die acht jaar heeft ze al bijna dertig (!) vakanties begeleid. “Fysiek ben ik na een week helemaal gesloopt. Maar mentaal krijg ik er zoveel energie van. Ik vind het fantastisch om kinderen te zien stralen en groeien. En te weten dat ze op deze week weer een jaar kunnen teren.”

Lees haar verhaal

Maak het verschil

Herken jij je in termen als energiek, positief, plezier, glimlach en geborgenheid? Meld je dan nu aan als vrijwilliger van de Heppie Vakanties & Weekenden en tover die glimlach op het gezicht van een kind. Vrijwillig betekent niet vrijblijvend. We zetten in op een langere relatie tussen jou en Het Vergeten Kind om zo een blijvend verschil te kunnen maken.

Een mooie bijkomstigheid: als vrijwilliger van de Heppie Vakanties & Weekenden kun je ook ingedeeld worden voor vrijwilliger van onze andere kinderactiviteiten, zoals Heppie Factory, Heppie Festival en Heppie Tour.

Wil je meer informatie? 

Vraag de brochure aan

Als vrijwilliger draag je actief bij aan het verbeteren van het leven van kinderen in Nederland die niet de kans krijgen om onbezorgd op te groeien. Onze activiteiten zijn erop gericht deze kinderen weer gewoon kind te laten zijn en samen te laten genieten. De kinderen hebben verschillende achtergronden: het zijn kinderen die wonen in opvanglocaties, kinderen uit armoedegezinnen, kinderen met ernstig zieke ouders, kinderen uit problematische thuissituaties en kinderen met een stoornis of achterstand die extra begeleiding nodig hebben bij het spelen met andere kinderen. Al deze kinderen hebben één ding gemeen: ze zijn hard toe aan ontspanning en extra aandacht zodat ze even tot rust kunnen komen en kunnen spelen en lachen.

Als vrijwilliger draag je bij aan de positieve levenservaringen en leermomenten die zo belangrijk zijn om je als kind evenwichtig te kunnen ontwikkelen. Je bezorgt kinderen een onvergetelijke tijd waarin ze hun dagelijkse situatie even kunnen loslaten en zorgeloos met leeftijdsgenootjes gewoon kind kunnen zijn. Iets dat ieder kind verdient.

Wanneer je begint als vrijwilliger is het niet noodzakelijk om veel ervaring met kinderen te hebben. Wel heb je een gemotiveerde instelling nodig en beschik je over een aantal kwaliteiten. De kinderen die bij ons komen zijn allemaal kinderen die problemen kennen en dat zie je vaak terug in hun gedrag: ze kunnen zich niet of moeilijk uiten, vragen op een negatieve manier aandacht of zijn juist erg teruggetrokken. Dat gedrag heeft een oorzaak en ligt buiten het kind zelf. Hiermee rekening houden is van groot belang, want alleen dan kan het kind echt genieten en zichzelf zijn.

Als vrijwilliger bij Het Vergeten Kind ben je minimaal achttien jaar oud en kun jij:

  • je vinden in onze werkwijze 'Klimaat van Aandacht' en deze toepassen;
  • positief omgaan met kinderen die soms bijzonder gedrag vertonen;
  • goed organiseren en ben je een teamspeler;
  • je flexibel opstellen en ben je betrouwbaar.

De minimumleeftijd om vrijwilliger te worden bij Het Vergeten Kind is achttien jaar. Hiervoor is gekozen omdat het vrijwilligerswerk bij Het Vergeten Kind op verschillende gebieden veel van je vraagt. 

Er is geen maximumleeftijd om je aan te melden als vrijwilliger. Wel dien je er rekening mee te houden dat het vrijwilligerswerk soms intensief kan zijn en lichamelijk en mentaal best veel van je vraagt.
 

De reiskosten van en naar het selectieweekend betaal je zelf. Als je daarna vrijwilliger wordt, vergoeden we je reis- en onkosten. 

Het hele jaar door organiseren wij diverse projecten en activiteiten waarbij we hulp nodig hebben. Zo zijn er tijdens de vakanties en weekenden begeleiders nodig voor Heppie vakanties en weekenden.

Het werk bij ons is vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is vrijwillig, je mag zelf bepalen voor welke activiteiten je je opgeeft. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Bij Het Vergeten Kind vinden we het heel belangrijk dat iedere vrijwilliger de gemaakte afspraken nakomt. We rekenen op je en we willen natuurlijk geen kinderen teleurstellen.

De diverse activiteiten, projecten en evenementen die Het Vergeten Kind organiseert vinden door heel Nederland plaats. 

Wij willen als professionele organisatie aan strenge kwaliteitseisen voldoen en daarom is het vrijwilligerswerk goed geregeld. Zo geven we bijvoorbeeld zoveel mogelijk ruimte aan de kwaliteiten en ambities van vrijwilligers. Ook bieden we een verplichte basistraining aan waarbij we dieper ingaan op het spelen met en het begeleiden van de doelgroep. Daarnaast geeft het vrijwilligerswerk een kick; het is te gek om met een hecht team een groep kinderen de tijd van hun leven te bezorgen. Je maakt veel plezier en daarnaast is het ook erg leerzaam. Je leert veel over kinderen, maar zeker ook over jezelf. Veel vrijwilligers vertalen deze ervaringen naar hun dagelijkse leef-, leer- of werksituatie en zetten het op hun cv. Kortom: vrijwilligerswerk bij Het Vergeten Kind is een onvergetelijke ervaring!

Sommige vrijwilligers gebruiken hun deelname als stage. Dit is mogelijk als het vrijwilligerswerk past binnen de eisen van de opleiding. Vrijwilligers die stage willen lopen dienen dit vooraf zowel met de opleiding als met ons af te stemmen. Wij bieden geen stagebegeleiding, maar kunnen wel een formulier ter urenverantwoording ondertekenen.

Als begeleider bij Heppie Vakanties werk je in een team van acht tot twaalf begeleiders. Samen organiseer je een vakantieweek voor een groep van 18, 24 of 30 kinderen. Sfeer en geborgenheid staan daarbij voorop. Met je team bedenk je een programma en voer je het uit. Je zorgt voor een actieve en gezellige week met veel aandacht voor elk kind. Een vakantie duurt voor de kinderen van maandagochtend tot vrijdagochtend. Als begeleider draai je in principe één vakantie per jaar.

Als begeleider tijdens een Heppie Weekend werk je in een team van twaalf begeleiders. Samen organiseer je een reeks van vier weekenden per seizoen. Vier weekenden lang is telkens dezelfde groep van meestal 24 kinderen te gast. Als team maak je het programma en voer je het uit. Samen zorg je voor een ontspannen en gezellig weekend met veel aandacht voor elk kind. Een weekend start voor de kinderen op vrijdagavond 19.00 uur en eindigt op zondag 16.00 uur.

Als begeleider van een Heppie gezinsvakantie werk je in een team van zeven begeleiders. Samen met het team organiseer je een vakantieweek voor een groep van acht tot tien gezinnen met kinderen in de leeftijd van zes tot vijftien jaar. Tijdens deze week bevorder je het contact tussen ouder(s) en kind(eren). Met elkaar creëer je mooie gezinsherinneringen. Ook is er veel aandacht voor het onderlinge contact tussen ouders omdat dit ervoor zorgt dat hun netwerk wordt verbreed. Zo vinden ze steun bij elkaar. Als vrijwilliger laat je zien wat de kracht is van positieve begeleiding en op die manier geven we handvaten mee om thuis samen verder mee aan de slag te gaan.

De weekenden en vakanties zijn onderverdeeld in vier categorieën:

  • 6-9 jaar
  • 9-12 jaar
  • 12-15 jaar
  • 15-18 jaar

Daarnaast zijn er begeleide gezinsvakanties voor ouder(s) en kind(eren). Er worden activiteiten georganiseerd die voor elk kind iets leuks bieden: een bosspel, een sportactiviteit, knutselen, skelteren, muziek of toneel, een survivaltocht, een dagje uit, enzovoort. De activiteiten sluiten aan bij de belevingswereld en de capaciteiten van de kinderen en jongeren. Bij de begeleide gezinsvakanties worden ouders gestimuleerd mee te spelen. Een vaste en herkenbare programmastructuur zorgt voor duidelijkheid en veiligheid voor elk kind. 

Bij ons heb je de mogelijkheid om aan te geven met wie je graag samen vrijwilligerswerk wilt doen. We proberen dit zoveel mogelijk te regelen, maar een goede teamsamenstelling heeft altijd de voorrang. Daarbij zijn wij van mening dat een van de mooie kanten van het vrijwilligerswerk is dat je leert samenwerken in een team met nieuwe mensen.

Tijdens een selectieweekend wordt er veel uitleg gegeven over ons en over wat het inhoudt om vrijwilliger te zijn bij dit programmaonderdeel. Daarnaast is er een spel waarbij de nadruk ligt op samenwerken en ga je met een team ook zelf een activiteit voorbereiden en presenteren. Ook zijn er groepsgesprekken en is er een individueel gesprek. Wanneer je je opgeeft voor een selectieweekend, ontvang je vooraf een uitgebreider programma. 

Voorafgaand aan een Heppie vakantie of weekendcyclus is er een voorbereidingsdag. Tijdens deze dag ga je met je team de vakantie of weekendcyclus voorbereiden, maak je afspraken en worden overige voorbereidingen verdeeld. Je kunt dan denken aan het uitwerken van een speurtocht of het schrijven van een kamplied. Hierbij kun je zelf aangeven hoeveel tijd je nog kunt besteden aan deze voorbereidingen en hier wordt natuurlijk rekening mee gehouden.

Stuur jouw vraag naar [email protected] onder vermelding van jouw naam, vraag en contactgegevens.
 

Word vrijwilliger

Word jij onze nieuwe vrijwilliger?

Meer informatie

Meld je aan 

de ervaring van onze
vrijwilligers

Lees meer

Meer informatie?

Wil je meer informatie ontvangen?

Vraag de brochure aan