Vrijwilliger Henk

“De blijdschap van de kinderen voelt als een warme deken om je heen”

De fanatieke Henk, een 38-jarige militair, is tien jaar geleden gestart als vrijwilliger bij de Heppie Vakanties & Weekenden. Zijn enthousiasme voor dit vrijwilligerswerk is onverminderd. "De energie van de kinderen is onbeschrijflijk. En laten we eerlijk zijn, als volwassene is het toch heerlijk om mee te doen met de spellen en door het bos te rennen?"

Henk begon bijna tien jaar geleden als groepsleiding en heeft sindsdien diverse rollen vervuld. Henk vertelt: "Het draait allemaal om het schenken van aandacht aan kinderen die dat thuis missen. Ze verdienen een leuke tijd waarin ze zichzelf kunnen zijn, hun problemen even kunnen vergeten en gewoon plezier kunnen maken".

Een totaal andere wereld?

"Het vrijwilligerswerk is echt een draai van 180 graden in vergelijking met mijn werk als militair," lacht Henk. In de militaire wereld is hij gewend aan strikte voorschriften en hoge verwachtingen, die hem en zijn collega’s in een vast keurslijf dwingen. “Maar bij de Vakanties & Weekenden verschuift de focus naar het begrijpen van het gedrag van kinderen. Het draait hier om het vieren van wie je bent, zonder verwachtingen.”

Henk ziet de waarde van de verschillen in zijn rol als vrijwilliger en als militair. Hij  gebruikt van zijn militaire werk in zijn vrijwilligerswerk, zoals het bieden van structuur en duidelijkheid. Tegelijkertijd neemt hij inzichten over de omgang met mensen mee vanuit zijn vrijwilligerswerk naar zijn militaire functie. 

Blijven ontwikkelen

Het vrijwilligerswerk bezorgt Henk niet alleen kostbare herinneringen en een enorme energieboost, het is ook nog eens leerzaam."Samenwerken met mensen die ik anders nooit zou ontmoeten in mijn dagelijks leven, met al die diverse persoonlijkheden en ervaringen, maakt dat ik mijzelf blijf ontwikkelen”. 

Vrijwilliger Henk in bos

Moe maar voldaan

"Je bent behoorlijk vermoeid na zo’n week of weekend maar voelt je wel enorm voldaan," deelt Henk. "Zodra de kinderen vertrekken, komen de bedankjes en knuffels. Het voelt als een warme deken om je heen”. Hoewel Henk thuis zijn bed snel opzoekt, keert de energie de volgende dag weer terug. De verhalen en indrukken maken hem trots. “Het is magisch. Dat geeft je de energie het elke keer weer te doen."

Vrijwilliger worden

Op de vraag waarom iedereen zich moet aanmelden als vrijwilliger, antwoordt Henk resoluut: "Het levert niet alleen veel plezier en energie op, maar het biedt kinderen ook de kans om zichzelf te zijn en wat leuks te doen. Iedereen zou vrijwilliger moeten worden om bij te dragen aan deze prachtige ervaringen voor kinderen."

Geïnspireerd door Henks verhaal en overweeg je ook vrijwilliger te worden?

Meer informatie

Word vrijwilliger

Word jij onze nieuwe vrijwilliger?

Meer informatie

Meld je aan 

de ervaring van onze
vrijwilligers

Lees meer

Meer informatie?

Wil je meer informatie ontvangen?

Vraag de brochure aan