over het heppie (t)huis

Het Vergeten Kind is ervan overtuigd dat we betere zorg kunnen bieden aan kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Daarom is het Heppie (t)Huis opgezet: een huis dat acht kinderen een veilige, liefdevolle en stabiele plek biedt. Want dat hebben kinderen nodig om zich te ontwikkelen. 

Ruim 100.000 kinderen in Nederland worden thuis dagelijks geconfronteerd met ernstige problemen. Bij 43.000 kinderen zijn de problemen thuis zo groot dat ze niet meer thuis kunnen wonen. Deze kinderen worden vaak opgevangen in grootschalige kille woonplekken met hufterproof meubilair, strikte protocollen, veel verschillende hulpverleners en ver weg van hun vertrouwde omgeving. Dit helpt deze kinderen niet en daarom doen we het anders. 

In deze video geven orthopedagoog Ellen van der Hulst en opvoeder Luuk Trommelen je een rondleiding door het Heppie (t)Huis.

Wat doen we anders in het heppie (t)huis?

In het Heppie (t)Huis wonen kinderen met uiteenlopende behoeften en met verschillende leeftijden. Het is niet zomaar een plek waar kinderen kunnen verblijven, het is een omgeving waarin kinderen worden gezien en gehoord. Het is een plek waar vertrouwen, aandacht en liefde centraal staan.

Stabiliteit is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom mogen kinderen, ongeacht hun problemen en leeftijd, wonen in het Heppie (t)Huis. Zo voorkomen we dat een kind naar een andere plek moet. De kinderen komen uit de gemeente Geldrop-Mierlo, de gemeente waar het Heppie (t)Huis staat. Zo blijft de omgeving van de kinderen vertrouwd en kunnen we hun bestaande netwerk versterken en uitbouwen. 

Heppie (t)Huis hond

Ontmoet onze huishond Douchka.

Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat kinderen zich zo thuis mogelijk voelen in het Heppie (t)Huis. Daarom staat het huis midden in een woonwijk en hebben kinderen hun eigen kamer die zij kunnen inrichten met meubels die van hen zijn. Ouders blijven betrokken bij de opvoeding en belangrijke beslissingen en momenten, met ondersteuning van onze systeemspecialist. 

In het Heppie (t)Huis staat alles in het teken van aandacht. Ons professionele en vaste team zorgt ervoor dat kinderen zich veilig voelen en zich kunnen hechten. Wij bieden intensieve begeleiding door te werken met orthopedagogen en systeemtherapeuten. Zo krijgen kinderen de specialistische opvoeding die zij nodig hebben. Is er toch externe behandeling nodig, zoals traumatherapie, dan behoudt het kind altijd zijn plek in het huis. Dit is mogelijk omdat het Heppie (t)Huis voor een aantal jaar een vast bedrag voor de beschikbare acht plekken ontvangt, ongeacht of ze allemaal bezet zijn. 

Meer weten?

In het document ‘Concept-Ontwerp Kleinschalige Woonvoorziening’ beschrijven we hoe kleinschalige wonen mogelijk te maken voor kinderen die niet thuis wonen en waarvoor het wonen in een pleeggezin of gezinshuis niet geschikt is. Het is een alternatief voor het wonen op een leefgroep binnen een instelling. 

Bekijk hier het webinar aandachtsvolle jeugdzorg Heppie (t)Huis

Of neem contact op met Freke Evers: [email protected]

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner