Wees Lief VOOR ELKAAR, VOORAL THUIS

Afbeelding HartenhuisWe leven in een ingrijpende en onwerkelijke tijd; de gevolgen van de coronamaatregelen raken ons allemaal. Bijna heel Nederland zit verplicht thuis. Dat is niet altijd even makkelijk, maar vaak wel heel gezellig. Helaas geldt dat niet voor iedereen. 

Duizenden kinderen die opgroeien in een moeilijke thuissituatie hebben het nu extra zwaar. Zij krijgen nu niet de aandacht en liefde die ze nodig hebben. De plekken die voor hen veilig waren, zijn weggevallen. Ze kunnen niet naar school, naar hun sportclub of naar die lieve buurvrouw verderop in de straat. Contact met jeugdhulpverleners gaat op afstand via digitale middelen, als dat al mogelijk is. Ook kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, hebben het erg moeilijk. Hun vaste dagstructuur is weggevallen en
ze kunnen nergens heen. Verveling, ruzie en stress liggen op de loer. 

WAT KUN JIJ DOEN VOOR DEZE KINDEREN?

 • Laat kwetsbare kinderen zien dat je aan hen denkt: hang een Hartenhuis op! We roepen heel Nederland op om een Hartenhuis -ons symbool voor een veilig en liefdevol thuis- op het raam te plakken. Zo laten we zien dat we aan hen denken. Want elk kind verdient het om gehoord en gezien te worden. Laten we vooral nu de kwetsbare kinderen niet vergeten! Lees hier hoe je een Hartenhuis maakt​.​
 • Bel eens wat vaker met ouders in je netwerk, gewoon om te vragen hoe het met hen gaat. Bied een luisterend oor. Samen kunnen lachen en benoemen dat je hoort dat hun kind veel van ze vraagt, kan voor ontspanning zorgen bij ouders. 
 • Maak een praatje met kinderen bij jou in de straat. Toon interesse, stel vragen en luister aandachtig naar het antwoord.
 • Blijf online in contact met jongeren via de apps die zij gebruiken om met elkaar te communiceren. 
 • Laat in het contact je oordeel thuis; de omstandigheden waar ouders en kinderen mee moeten dealen ken je niet en verklaart gedrag en keuzes. 
 • Stuur kaartjes of laat een bloemetje bezorgen. 
 • Er zijn verschillende mooie initiatieven online te vinden, waar je aan mee kunt doen. Kijk wat jij bij jou in de buurt kunt doen!
 • Signaleer. Als je je zorgen maakt over de veiligheid van een kind, bel dan met Veilig Thuis op nummer 0800-2000 (gratis). 
 • Collecteer met een digitale collectebus. Zodra het weer kan, staan wij klaar voor kwetsbare kinderen met onze Heppie Vakanties & Weekenden en Zomertour. Na een tijd vol spanning en verdriet, kunnen zij het wel gebruiken om even onbezorgd kind te zijn. Iedere bijdrage om dit te realiseren is meer dan welkom. Help mee, collecteer digitaal en tover een lach op het gezicht van een kind!
 

WAT DOEN WIJ VOOR VERGETEN KINDEREN?

Het is tijd om extra in actie te komen voor kwetsbare kinderen. Wij blijven ons onverminderd inzetten voor een Nederland waar alle kinderen veilig en stabiel kunnen opgroeien. Steun je met ons de kinderen die nu onze hulp het hardst nodig hebben?! Samen kunnen we lichtpuntjes bieden aan kinderen in kwetsbare situaties. We doen dat met:

 • Heppie speeltips online
  Samen met onze Heppie vrijwilligers delen we creatieve, sportieve of leerzame speeltips voor kinderen via Facebook en Instagram. Natuurlijk mogen volwassenen ook meedoen. Gewoon lekker even plezier maken; een Heppie-momentje om naar uit te kijken!
 • Het Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis
  Dit crisisfonds, opgericht samen met Augeo en Kinderpostzegels, helpt kinderen met allerlei producten die nu noodzakelijk zijn. Zodat ze kunnen leren, maar ook even kunnen ontspannen zodat de stress wat afneemt.  Het gaat met name om kinderen die uithuisgeplaatst zijn, kinderen die thuis wonen met een jeugdbeschermingsmaatregel. We zijn op 24 maart van start gegaan en hebben nu al ruim 19.000 kinderen weten te bereiken. De reacties van hulpverleners, die ook de aanvragen hebben gedaan, zijn hartverwarmend. 
 • Onze kinderactiviteiten voor komende zomer
  ​We zetten ons met hart en ziel in om onze vaste kinderactiviteiten later dit jaar te laten doorgaan, als dit mogelijk is. Kwetsbare kinderen hebben na een lange periode van verplicht thuis zitten, wel behoefte aan onze Heppie Vakanties & Weekenden. We zetten alles op alles om ook de Heppie Zomertour naar zes (pret)parken in Nederland door te laten gaan, mogelijk iets later dan gepland. 

Samen staan we sterk voor alle kinderen die nu in een onveilige thuissituatie of opvang zitten. Door hen nu te steunen kunnen deze kinderen gaan uitkijken naar de vakanties en dagjes weg die wij deze zomer voor hen organiseren. Help jij mee? 

Doneer nu

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner