the unforgettables willen dat de carrousel stopt

Er zijn duizenden kinderen in ons land voor wie het niet meer veilig is om thuis te wonen. Deze uit huis geplaatste kinderen draaien mee in 'De Carrousel' van de hulpverlening, waarbij ze continue moeten doorverhuren van opvang naar opvang naar opvang naar opvang. Weer een rondje in de Carrousel: opnieuw beginnen, andere gezichten, een nieuwe school en ondertussen nog steeds op zoek naar dat warme thuis. 

Niet in het eigen gezin kunnen opgroeien, is enorm ingrijpend in een kinderleven. Dit weten The Unforgettables vaak als geen ander. Stop het doorverhuizen van uit huis geplaatste kinderen was in 2018 het thema, dat een aftrap kende tijdens het symposium 'Stop de carrousel'. Dit symposium vond plaats in oktober 2018 en The Unforgettables speelden hierbij een belangrijke rol.

stop het doorverhuizen van uit huis geplaatste kinderen

Het is cruciaal dat kwetsbare kinderen opgroeien in een stabiele omgeving met positief perspectief. Helaas lukt dit vaak niet en daar zijn meerdere redenen voor. De residentiële jeugdhulp in Nederland is onvoldoende gericht op langdurig wonen, ergens anders dan thuis. In Nederland hebben we aparte plekken voor crisishulp en kamertraining en zijn leefgroepen vaak gebonden aan een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld 8 t/m 12 jaar. Daarnaast wordt er bij uithuisplaatsing eerst gekozen voor de ‘lichtste mogelijk vorm’ van hulp. Te vaak is er sprake van een slechte match tussen woonplek en kind. En omdat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdhulp, speelt de aanbesteding een rol in het verplaatsen van kinderen.

Dit zijn allemaal redenen waarom uithuisplaatsing vaak traumatisch is voor een kind. Kinderen die dit ook ervaren en van dichtbij maken, kunnen hier vaak niet (goed) over vertellen. The Unforgettables kunnen dit wel, dankzij de hulp en training die ze krijgen. Zij zijn als ervaringsdeskundigen heel goed in staat om aan zorgverleners en politici duidelijk te maken wat het doorverhuizen met je doet als kind, waarom het moet stoppen en wat er anders moet. Zij vertelden hierover tijdens het symposium.

Dat je als kind uit huis wordt geplaatst, is al traumatisch genoeg. Als je dan vervolgens geen fijn en veilig alternatief hebt waar je mag blijven, worden de problemen alleen maar erger.

Esmiralda, 19 jaar: "Dordrecht, zwijndrecht, middelburg, zwijndrecht, dordrecht, tilburg, boskoop, waddinxveen, gouda, apeldoorn, hoenderloo, klarenbeek, hoenderloo, klarenbeek, zutphen, harreveld, dordrecht. dat is de volgorde van de zestien keer dat ik naar een andere stad ben verhuisd."

Esmiralda

 

luister naar the unforgettables

Door met de jongeren te praten en daadwerkelijk ook naar ze te luisteren, begrijpen we veel beter wat zij doormaken en wat de problematiek is rondom ‘de carrousel’. The Unforgettables openen ook deuren. Politici vinden het interessant om direct van de jongeren te horen hoe zij de zorg ervaren. The Unforgettables zijn niet voor niets de stem van alle kinderen die opgroeien in slechte thuissituaties.

Tijdens trainingsweekenden leren The Unforgettables hun verhaal te delen met de buitenwereld. Ze leren hoe ze hun verhaal kunnen vertellen aan anderen, zonder dat het hen steeds raakt. Ook krijgen ze training in hoe ze om moeten gaan met de media. Ze leren voor zichzelf op te komen en om sterk in hun schoenen te staan. Naast het werken aan zelfvertrouwen en het leren vertellen van het eigen verhaal, heeft lid zijn van de jongerenraad nog meer voordelen voor de jongeren. Zo bouwen ze een enorm netwerk op, leren ze heel wat professionals kennen en krijgen ze onderling een band. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich gesteund voelen. Ook kunnen ze bij elkaar aankloppen als ze ergens mee zitten. 

Corey

Corey: “Ik heb het gevoel dat iedereen elkaar begrijpt en je maakt snel nieuwe vrienden.”

The Unforgettables groeien en ontwikkelen elk jaar weer. De oudere Unforgettables dragen op een gegeven moment het stokje over aan de nieuwe jongeren.

Juvat Westendorp

Juvat: “De doorgewinterde Unforgettables nemen de nieuwe jongeren onder hun vleugels. Dat doen ze zelf, daar is geen aanmoediging voor nodig.” 

Het is heel bijzonder om te zien alle Unforgettables uitgroeien tot krachtige jongeren met meer zelfvertrouwen. Hier zijn we  als stichting heel trots op. Hoe ze zich ontwikkelen en wat het voor hen betekent om een Unforgettable te zijn, kun je teruglezen in de vierde editie van het Talks Magazine.

LEES ZELF EN …

DOWNLOAD HIER HET MAGAZINE

Tijdens de Week van Het Vergeten Kind kwam het thema 'Stop het doorverhuizen van uit huis geplaatste kinderen' tot een hoogtepunt. Onze Unforgettables waren in heel wat media te zien en samen met ons vroegen ze speciale aandacht voor alle kwetsbare kinderen in Nederland. We zijn enorm trots op deze kanjers. Eén van de hoogtepunten was toch wel de release van de single 'Je bent niet alleen' van Johnny de Mol ft. Glen Faria, met in de clip een aantal Unforgettables:

Je bent niet alleen - johnny de mol ft. glen faria

WAT KUN JIJ DOEN

Wij strijden voor een Nederland waarin elk kind zich écht kind voelt, zich goed ontwikkelt en volwaardig meedoet in de maatschappij. Wil jij net als wij een actieve bijdrage leveren aan het structureel verbeteren van de situatie van kwetsbare kinderen in Nederland? Word dan donateur want dankzij jouw bijdrage kunnen wij dit realiseren.

Ik word donateur

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner