HOE HET ALLEMAAL BEGON

Het is misschien niet voor te stellen, maar in Nederland zijn er 55.000 kinderen die door een instabiele of onveilige thuissituatie in de opvang opgroeien. Door nood zijn zij gedwongen hun huis te verlaten. Soms ver weg van familie, vrienden en klasgenoten. Zij leidden een leven waar niets vanzelfsprekend is. Ze kunnen niet zomaar gaan sporten, naar de dierentuin, hun schoentje zetten of huiswerkbegeleiding krijgen. Deze kinderen zie je niet en hoor je niet en daarom noemen wij ze ‘ vergeten’ kinderen.

Om deze kinderen zichtbaar te maken bij het Nederlandse publiek, zet Het Vergeten Kind zich breed in om de welzijn van deze kinderen te verbeteren. Door het leefklimaat kindvriendelijk te maken. Door met een gevarieerde. leuke en leerzame activatietour langs de opvang te gaan. Door voor kinderplezier buiten de opvang te zorgen. En samen te werken met belangrijke stakeholders in de jeugdzorg om hun situatie duurzaam te verbeteren. Maar willen wij echt weten hoe het leven eruit ziet van deze kinderen, dan is het belangrijk dat zij een stem krijgen.

Te vaak wordt er alleen maar óver kinderen gepraat in plaats van mét. Daarom heeft Het Vergeten Kind in 2015 een eigen jongerenraad 'The Unforgettables' opgericht. Wie kan beter dan de kinderen zelf verwoorden welke problemen ze ervaren, wat ze voelen, wat ze missen, welke oplossingen zij zien en welke kansen ze graag zouden krijgen? The Unforgettables is opgericht om ervoor te zorgen dat ‘ervaringsdeskundigen’ zelf hun stem kunnen laten horen.

Kelly

KELLY (14 JAAR): “HET BELANGRIJKSTE IS DAT WE NU WORDEN GEHOORD. DOOR DE POLITIEK, DOOR DE MENSEN THUIS VOOR DE TV, OVERAL. DUS ZOALS IK AL ZEI, HET IS NIET ZOMAAR IETS. HET KLINKT MISSCHIEN ALLEMAAL WAT SERIEUS, MAAR HET IS OOK HEEL GEZELLIG EN LEUK.”

HET ALLEREERSTE MAGAZINE ‘HET VERGETEN KIND TALKS’

Het Vergeten Kind laat The Unforgettables op vele verschillende manieren hun talenten verkennen en ontwikkelen. Er worden trainingen en workshops gegeven om ze verder te helpen in het leven. De jongeren gaan tijdens een training aan de slag met presentatietechnieken, gesprekstechnieken, interviewtechnieken, improviseren, debatteren, schrijven, het vormen van redactie en cameratechnieken. Het is hard werken, maar het is ook een dag vol lol en plezier.

Van november tot januari hebben de kinderen van de jongerenraad gewerkt aan hun eerste eigen magazine. Voor de één was het iets compleet nieuws, de ander droomde stiekem al van een carrière in de journalistiek en weer een ander ontdekte dat ze fotograferen eigenlijk heel leuk vond om te doen.

Met dit magazine geven de kinderen jou als lezer een kijkje in hun leven. Een leven dat anders liep dan dat ze vooraf hadden gedroomd of gehoopt, een leven waar ze soms verdrietig van worden, maar waar ook lichtpuntjes te zien zijn. We kijken niet alleen terug naar wat hen is overkomen, maar vooral ook vooruit op wat er komen gaat. Dagdromen, kansen zien,  je helden achterna en dan, op een dag: een held voor iemand anders zijn.

KIJK ZELF MAAR HOE GAAF HET MAGAZINE IS GEWORDEN

Download hier het Talks Magazine

Van 29 januari t/m 4 februari vond de Week van Het Vergeten Kind plaats. In deze week organiseerden we verschillende activiteiten door het hele land, voor en door kinderen. Onderdelen waren de uitreiking van de Kind Centraal Award, het Filmfestival in Tuschinski Amsterdam, onze eigen Talkshow 'Het Vergeten Kind Talks' op RTL4 en een speelfeest voor honderden kinderen. Tijdens de Week vragen we speciale aandacht voor alle kwetsbare kinderen in Nederland. We geven ze een stem en laten ze zelf hun verhaal vertellen.

KIJK HOE TOF DE EERSTE TALKSHOW VAN THE UNFORGETTABLES WAS

WAT KUN JIJ DOEN

Wij strijden voor een Nederland waarin elk kind zich écht kind voelt, zich goed ontwikkelt en volwaardig meedoet in de maatschappij. Wil jij net als wij een actieve bijdrage leveren aan het structureel verbeteren van de situatie van kwetsbare kinderen in Nederland? Word dan donateur want dankzij jouw bijdrage kunnen wij dit realiseren.

Ik word donateur

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner