“Bij Heppie voel je je niet alleen”

Unforgettable Roshenteli ging mee met de Heppie Weekenden

Roshenteli (18) is lid van onze jongerenraad, The Unforgettables. Als baby kwam ze in een pleeggezin terecht. Gelukkig was dat een warm en liefdevol gezin, waar ze nog altijd een goede band mee heeft. Met haar biologische moeder heeft ze geen contact en haar vader is overleden. Ondanks dat ze liefdevol is opgegroeid, heeft haar start in het leven sporen achtergelaten. Zo heeft ze last van verlatingsangst. En op school wilde het ook niet echt lukken, dus daar is ze mee gestopt. Roshenteli gaat al sinds haar 9e naar de Heppie Vakanties. Vorig jaar ging ze voor het eerst mee met een Heppie Weekend-cyclus.

Roshenteli_staandZo’n Heppie Weekend, hoe ziet dat eruit?
Je komt op vrijdag begin van de avond aan, dan chill je wat en bespreek je je week. Op zaterdag wil je dan alles eruit halen, want op zondag ga je om 16.00 uur weer naar huis. Bij een week ben je aan het einde wel moe, maar bij een weekend heb je dat niet.

Wat voor effect hadden de weekenden op jou?
Tijdens een weekend in een stressvolle periode kun je echt even alles loslaten. Op maandag kun je dan met rust vooruitkijken naar de komende week. Je hebt dan weer energie voor moeilijke gesprekken. Je wordt echt even uit je situatie gehaald. Het is ook een voordeel dat het midden in een jaar is, dan kun je dingen over school delen. We maken zelfs samen huiswerk. Een weekend geeft je tussendoor echt even ontspanning. Als de spanning in het dagelijks leven te hoog oploopt, komt er weer een weekend aan en kun je weer tot rust komen. 

Hoe is het om steeds bij dezelfde groep terug te komen?
Ondanks dat ik veel liefde krijg van mijn pleegouders, familie en vrienden voel ik me soms toch alleen. Bij Heppie voel je je niet alleen. Je hoeft niet eens met elkaar te praten om dat te voelen, want iedereen weet wat je doormaakt. Omdat je iedere keer dezelfde groep en dezelfde leiding hebt, bouw je echt een band op. Je leert elkaar goed kennen, ook de mensen waar je normaal gesproken niet mee omgaat. De jongeren luisteren onderling naar elkaar; we motiveren elkaar. Er ontstaan bij Heppie vriendschappen voor het leven. De leiding kijkt ook goed naar je en ziet vaak waar je behoefte aan hebt, even alleen eten bijvoorbeeld.

“Tijdens een weekend in een
stressvolle periode kun je echt
even alles loslaten.” 

Heb je leuke herinneringen aan de weekenden?
Zoveel herinneringen! Bijvoorbeeld die keer dat we Jachtseizoen deden en verdwaald raakten. Toen waren we bijna vijf uur weg! Maar ook de filmavonden, die zijn heel relaxed. Je kan bij Heppie echt kind zijn. Je wordt gezien zoals je bent. Het is ook niet gek als je een uitbarsting hebt of emoties toont. Daar word je niet raar op aangekeken. Dat is op school wel anders! 

Hoe gaat het nu met je?
Het gaat goed! Ik woon op kamers met nog acht anderen en ik geef danslessen aan kinderen en volwassenen. Dansen is echt m’n passie. Zingen en acteren doe ik ook heel graag. En ik wil nog een opleiding gaan doen, misschien wel voor politieagent. Ook wil ik vrijwilliger worden bij Heppie. Vooral de groep 12-15-jarigen lijkt me leuk!  

Lees hier meer over de Heppie Weekenden