Een erfenis als eerbetoon en statement 

Na het overlijden van hun lieve moeder Carla, wilden haar kinderen Linda (50) en Rob (48) iets bijzonders doen. Iets van betekenis voor hun moeder én voor hen die het kunnen gebruiken. Daarom schonken ze een deel van de erfenis aan Stichting Het Vergeten Kind. 

Interview nalaten 2023“Mijn moeder was zelf een beetje een vergeten kind,” vertelt Linda. Als meisje in een gezin met dertien kinderen voelde Carla zich niet gezien of gewaardeerd. Op de boerderij waar ze opgroeide werd niet altijd zachtzinnig omgegaan met haar en de dieren. En ze ging als jong meisje al gebukt onder veel verantwoordelijkheid. “Dat heeft ze haar leven lang met zich mee gedragen,” weet Rob. 

Geen happy end
De broer en zus hebben met eigen ogen gezien hoe veel impact het kan hebben als iemand niet opgroeit met de kansen, aandacht en liefde waar ze naar hunkert. Het verhaal van Carla heeft geen happy end. “Het leven was voor haar een hele opgave,” herinnert Linda. Carla kampte op latere leeftijd dan ook met onder meer angsten, depressie en diverse lichamelijke klachten. Het was moeilijk om sociaal aansluiting te vinden. “De buurvrouw vroeg letterlijk of ze de volgende keer eindelijk eens een vrolijk verhaal zou vertellen. Zo werkte het helaas niet.” Haar dochter huivert. 

Rob vult aan: “Wij zagen wel hoe ze echt was. Ze stond eerder klaar voor anderen dan voor zichzelf. We wensten wel eens dat ze ook iets voor zichzelf zou doen. Ze was helemaal gek van dieren en van kinderen.” “Als ze je niet mocht, dan liet ze het ook wel merken, hoor,” grinnikt Linda, “maar als je eenmaal ‘binnen’ was, dan stierf ze duizend doden voor je.” 

Statement
“Carla stond niet graag op de voorgrond,” vertelt Rob, “omdat ze zichzelf niet belangrijk vond.” Daarom willen de broer en zus haar postuum alsnog belangrijk maken, door iets te doen uit haar naam. De schenking aan Het Vergeten Kind is dan ook niet alleen een geldbedrag, maar ook een statement. Rob: “Het is zo belangrijk dat kinderen die vandaag de dag nog buiten de boot vallen wél gezien worden en wel de kansen krijgen die ze verdienen. Dit geld is voor het kind dat, net als mijn moeder toen, niet gezien wordt, dat stilletjes thuis zit of het op de een of andere manier moeilijk heeft.” 

Olievlek
Hun moeder overleed vrij abrupt aan het RS-virus, dus wisten haar kinderen niet precies wat ze met de nalatenschap zouden doen. Al snel kwam het idee om het overgrote deel te doneren. De veertig paar nette schoenen bijvoorbeeld, gingen naar de stichting Dress for succes, die mensen helpt om zich te kleden voor hun sollicitatie. Onder meer de mooie jurken en inboedel werden verkocht en de opbrengst daarvan werd verdeeld tussen Stichting DierenLot, Stichting MIND en dus -en daar zijn we heel blij mee- Stichting Het Vergeten Kind. 

“Ik denk dat mama het heel mooi zou vinden dat we dit zo gedaan hebben,” vermoedt Rob. Linda knikt: “Als ze ons zou kunnen zien, dan zou ze nu weten dat wij begrijpen wat zij gemist heeft, dat we een ander kind een beter verloop gunnen en dat mama niet vergeten wordt.” 

Linda: “We hopen dat onze actie anderen inspireert om ook te doen wat ze kunnen doen. Dat het zich als een olievlek zal verspreiden, want iedereen is het waard om gezien te worden, om gestimuleerd te worden en om voor in actie te komen. Als we daar bij de kinderen al mee beginnen, hebben we de helft al gewonnen.” 

Overweegt u om ook na te laten aan Het Vergeten Kind of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met Mirjam van Drenth.
 

Ik sta u graag te woord

Mijn naam is Mirjam van Drenth en ik help u graag verder als u vragen heeft over nalaten aan Het Vergeten Kind of een persoonlijk gesprek wenst. U kunt contact met mij opnemen via telefoonnummer 06 10190238, per mail [email protected].

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

GRATIS MAGAZINE OVER NALATEN

Magazine Onvergetelijk_2

Aanvragen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief