Goed doel kiezen

Dankzij donaties kunnen goede doelen doen waar ze voor staan: van betekenis zijn voor een bepaalde groep of een bepaald thema. Fijn als je daar een steentje aan bij kan en wil dragen. Een goed doel kiezen kan soms lastig zijn. Vooral omdat er zoveel keuze is. Wil jij graag een steentje bijdragen, maar vind je het lastig om een goed doel te kiezen? Wij geven je graag wat tips!

Hoe kan ik een goed doel kiezen?

Er zijn zoveel goede doelen waardoor je misschien niet zo goed weet waar jij graag aan wil doneren. Een goed doel kiezen kan daarom best lastig zijn. Er is natuurlijk niet één goed doel om aan te doneren, want er zijn talloze goede doelen die het verschil willen maken. Denk eerst eens na over wat jij persoonlijk belangrijk vindt. 

Wil je bijvoorbeeld graag een steentje bijdragen aan een goed doel met aandacht voor het milieu, mensenrechten, dieren, kinderen in nood, onderzoek naar bepaalde medicijnen, cultuur of iets anders? Ook kun je goede doelen onderscheiden in goede doelen in Nederland of internationale goede doelen. Surf eens rond op internet naar de mogelijkheden. Op het internet vind je diverse lijsten met goede doelen waar je makkelijk filtert op verschillende thema’s. Ook kun je je inschrijven voor nieuwsbrieven van goede doelen, zodat je regelmatig informatie ontvangt over de activiteiten. 

Betrouwbare goede doelen

Na het filteren van goede doelen kun je een korte lijst maken van de doelen waaraan jij wel zou willen doneren. Als je een aantal goede doelen hebt gevonden, is het handig om je eerst in te lezen. Door je goed in te lezen in een goed doel, kun je achterhalen hoe het donatiegeld worden besteed. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) helpt je bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een goed doel. Op de website vind je informatie over een goed doel en check je makkelijk of het goede doel het keurmerk ‘Erkenning’ van CBF heeft ontvangen. Dit maakt een goed doel kiezen een stukje makkelijker.

Een Erkend Goed Doel voldoet aan allerlei kwaliteitseisen. Het CBF controleert een goed doel hierop. Een Erkend Goed Doel draagt bij aan een betere wereld en legt verantwoording af voor gemaakte keuzes. De Erkende Goede Doelen worden jaarlijks gecontroleerd door het CBF.

Als een goed doel niet de Erkenning van het CBF heeft bemachtigd wil dat niet meteen zeggen dat een goed doel niet betrouwbaar is. Het is namelijk een vrije keuze van goede doelen om dit aan te vragen. Wel is het slim om zelf wat extra speurwerk te doen naar het goede doel, zodat je weet waar je aan doneert.

Doneren aan een goed doel

Hopelijk ben je er achter gekomen welke thema’s jij belangrijk vindt en aan welk goed doel jij graag wil doneren. Je kunt ervoor kiezen om een eenmalige donatie te doen of om structureel te doneren. Sommige goede doelen hebben een online donatieplatform. Bij Het Vergeten Kind kies je via het online donatieplatform of je een eenmalige of maandelijkse donatie geeft. Ook een aantal andere goede doelen werken met online donatieplatform waar je zelf bepaalt hoeveel je doneert. Dit maakt het eenvoudig om een donatie te plaatsen.

Er zijn honderden goede doelen in Nederland die ontzettend blij zijn met donaties, groot én klein. Door jouw donatie kunnen zij namelijk doen waar ze voor staan: hulp bieden. 

Veelgestelde vragen over een goed doel kiezen

Wat is een betrouwbaar goed doel?

Goede doelen kunnen een Erkenning aanvragen bij het CBF. Als een goed doel voldoet aan de strenge voorwaarden van het CBF, krijgt zij een keurmerk. Een Erkend Goed Doel voldoet daardoor aan allerlei kwaliteitseisen. 

Welk goed doel past bij mij?

Er is natuurlijk niet één goed doel om aan te doneren, want er zijn talloze goede doelen die het verschil willen maken. Maak een lijstje met thema’s die jij belangrijk vindt. Op het internet vind je allerlei lijsten met goede doelen waarbij je makkelijk filtert op thema. Zoek op deze manier goede doelen die bij je passen. 

Hoe kan ik een goed doel kiezen?

Een goed doel kiezen kan lastig zijn. Zoek eens naar goede doelen die passen bij de thema’s die jij belangrijk vindt. Verdiep je vervolgens eens in deze doelen. Hebben ze een keurmerk, waar geven ze hun geld aan uit en waar staan ze voor? Ook kun je je bijvoorbeeld inschrijven voor nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van de activiteiten.