Het Vergeten Kind doet dringende oproep voor betere jeugdzorg in verkiezingsprogramma's

21 augustus 2023

Neville verdrietig

Het Vergeten Kind heeft een brief naar de programmacommissies van de politieke partijen gestuurd. De organisatie maakt zich ernstig zorgen over de schrijnende situatie binnen de jeugdzorg en roept de partijen op zich hard te maken voor betere zorg voor kinderen en gezinnen in Nederland.

De organisatie benadrukt twee essentiële punten die volgens hen onmiddellijk moeten worden aangepakt.

1. Versterk het vangnet voor kwetsbare gezinnen om uithuisplaatsingen te voorkomen

Te vaak worden kinderen met afwijkend gedrag gelabeld als ‘probleemkinderen’, maar daarmee helpen we hen niet. Kinderen reageren op situaties waar zij niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Het creëren van veilige omgevingen waar kinderen erbij horen, met steun van ouders, buren en begeleiders, is daarom belangrijk. Investeer in programma's voor informele steun en inclusie. Een sterk vangnet vermindert immers de afhankelijkheid van jeugdzorg.

2. Ontwikkel kleinschalige woonomgevingen voor uithuisgeplaatste kinderen

Een stabiele woonplek in de eigen omgeving met aandachtsvolle zorg is cruciaal voor een kind dat niet bij zijn ouders kan wonen. Het Vergeten Kind vraagt daarom om heldere kwaliteitseisen en financiële richtlijnen voor pleeggezinnen, gezinshuizen en kleinschalige woongroepen, om zo deze aandachtsvolle zorg te waarborgen. 

De volledige brief van Het Vergeten Kind aan de programmacommissies van de politieke partijen is hier te vinden.

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner