Het Vergeten Kind maakt zich samen met Nederland  HART voor kinderen in sociaal isolement 

25 januari 2021

Stichting Het Vergeten Kind start vandaag de campagne ‘Maak je HART voor vergeten  kinderen in sociaal isolement’ om aandacht te vragen voor de alarmerende situatie van 80.000 kinderen in  Nederland die zich fundamenteel alleen voelen. Zij groeien op in gezinnen met heftige problemen. Hun ouders  kunnen niet goed voor hen zorgen en buiten het gezin is er niemand die zich om ze bekommert. In deze  bijzondere periode van corona kan iedereen zich iets voorstellen bij een isolement. Voor deze kinderen is dit  niet alleen nu, maar altijd de dagelijkse praktijk. Door schaamte over hun situatie en opgedane negatieve  ervaringen vertellen ze niet over hun problemen thuis. Hun wereld wordt steeds kleiner.  

Langdurig isolement heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Ze hebben minder zelfvertrouwen  en meer last van depressie en angst. Ze doen vaker aan zelfbeschadiging en hebben meer suïcidale neigingen.  Ook hun hersenontwikkeling kan door een isolement beïnvloed worden. Jongeren die zonder steun van hun netwerk de jeugdzorg verlaten, hebben vaker geen baan, geen stabiele huisvesting en geen opleiding. Ze hebben meer problemen met criminaliteit, geweld in relaties en drugs- en alcoholgebruik. 

Onderzoek ‘Ik voelde me alleen en dacht dat ik niet goed genoeg was’ 
Het Vergeten Kind deed onderzoek naar opgroeien in isolatie en interviewde 38 jongeren en 35 ouders. Allemaal hebben ze te maken (gehad) met problemen in de thuissituatie en een sociaal isolement. 154 hulpverleners die werken met kinderen in een isolement, vulden een vragenlijst in.

  • In het onderzoek geeft meer dan 50% van de kinderen aan te worden gepest en buitengesloten, zowel door  kinderen als door volwassenen en 72% voelt zich alleen, onbegrepen en is onzeker.  
  • 77% van de kinderen heeft moeten wisselen van school, gemiddeld maar liefst drie keer. Bijvoorbeeld door pesten,  een uithuisplaatsing, verhuizing na een scheiding of overstap naar speciaal onderwijs. 
  • Van de ouders vertelt 94% dat hun kinderen nooit, of sporadisch vriendjes meenemen naar huis en 91% dat ze  (te) weinig mensen om zich heen hebben die ze om hulp kunnen vragen. Kinderen krijgen daardoor van huis uit  een klein netwerk mee.  
  • De bevraagde hulpverleners geven aan dat ze kinderen wel willen helpen om uit hun isolement te komen, maar  62% van de hulpverleners lukt dat nauwelijks. 
     


Alarmbel voor gemeenten, scholen en jeugdzorg  
Met de landelijke campagne ‘Maak je HART voor vergeten kinderen  in sociaal isolement’ vraagt Stichting Het Vergeten Kind aan heel Nederland om achter deze kinderen te gaan staan en op www.hart.hetvergetenkind.nl een hart achter te laten op de kaart van  Nederland. Gesterkt door aandacht voor dit thema en de ‘harten steun’ uit het land kan de stichting krachtiger gemeenten, scholen en jeugdzorg aansporen om het isolement van deze kinderen te  doorbreken. 

“Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het jeugdbeleid. We roepen ze op om informele steun voor kwetsbare gezinnen te organiseren en sociale samenhang in de wijk te bevorderen. En om jeugdzorg zodanig te sturen dat zij het netwerk van de kinderen versterken in plaats van aan de kant te schuiven. Zich gesteund voelen is essentieel voor ieder kind, maar vooral voor kinderen met veel problemen in de thuissituatie”, aldus directeur Margot Ende-van den Broek. 

Week van Het Vergeten Kind 2021 - Maak je HART

De Week van Het Vergeten Kind - 29 januari t/m 4 februari 
De agenderingscampagne loopt van 25 januari t/m 12 februari. Binnen de campagneperiode organiseert  Het Vergeten Kind de ‘Week van Het Vergeten Kind 2021’ van 29 januari t/m 4 februari. Tijdens deze Week gaan  ambassadeurs van de stichting, onder wie Jamai Loman, Natasja Froger, Juvat Westendorp, Angela Schijf, Saar Koningsberger en Babette van Veen samen met The Unforgettables (leden van de jongerenraad van Het Vergeten Kind) op pad om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor de problematiek en harten op de kaart te verzamelen. Via een tour die onder andere langs bewindslieden, gemeenten, bekende Nederlanders, experts en hulpverleners zal gaan, hopen zij heel Nederland in beweging te krijgen voor kinderen in een sociaal isolement.

Lees meer over onze 'Maak je HART' campagne

 

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner