Veelgestelde vragen Week van Het Vergeten Kind 2023

Met jouw steun kunnen we een krachtig statement maken richting jeugdhulpaanbieders, gemeenten en de rijksoverheid en hen oproepen zorg te bieden zolang het nodig is. Niet de leeftijd, maar de behoefte van een jongere moet bepalend zijn of zorg doorloopt.

 

Wij willen dat zorg pas stopt als kinderen er klaar voor zijn. De ontwikkeling van kinderen hoort centraal te staan, niet hun leeftijd. Door de petitie te tekenen, help je onze strijd om jeugdhulpaanbieders, gemeenten en de rijksoverheid op te roepen de volgende aanpassingen door te voeren:

  1. Laat leeftijdsgrenzen los in beleid en praktijk, want volwassen worden is een proces
  2. Is verlengde jeugdzorg passend, zet dit dan zonder voorbehoud in
  3. Zorg voor bestaanszekerheid; geen onzekerheid en stress over op straat te komen staan na hun 18e verjaardag

Verdieping van deze 3 punten lees je in ons manifest

 

Zonder de (financiële) steun van anderen kunnen wij als stichting niet bestaan en dus de kwetsbare kinderen in ons land niet helpen. Terwijl zij onze steun zo hard nodig hebben. Jij kunt ons helpen door als particulier of als organisatie een donatie te doen. Zo kunnen we blijven werken aan onze doelstellingen; structurele verbetering van de jeugdzorg in Nederland en kwetsbare kinderen een lichtpuntje bieden in de vorm van onze kinderactiviteiten. Waar ze kunnen ontspannen en blij kunnen zijn, zich gezien en gehoord voelen en mooie herinneringen maken.

We blijven voortdurend in gesprek met politici, beleidsmakers, bestuurders en hulpverleners. Soms is dat heel zichtbaar, soms ook niet. Maar we zitten in elk geval nooit stil. Daarnaast publiceren we jaarlijks meerdere onderzoeksrapporten om misstanden te blijven agenderen.

 

In ons welvarende land verkeren 100.000 kinderen in diepe nood. Het zijn de vergeten kinderen van Nederland. Ze krijgen niet de liefde en aandacht die nodig is om op te groeien tot evenwichtige volwassenen, maar wonen in instabiele, onveilige of zelfs onleefbare thuissituaties. Ze worden verwaarloosd, mishandeld of uit huis geplaatst. Zo opgroeien veroorzaakt trauma’s en diepe wonden en tekent kinderen voor het leven. Ze voelen zich niet geliefd en hebben het gevoel er helemaal alleen voor te staan. 

We bedoelen met ‘vergeten’ dus niet dat hun ouders ze vergeten zijn of dat hulpverleners zich hun lot niet aantrekken. We bedoelen wél dat deze kinderen zich vergeten voelen. Omdat hun belang niet centraal staat. Omdat hun moeilijke gedrag niet begrepen wordt als een schreeuw om positieve aandacht. Omdat ze niet mee kunnen doen en anders zijn. Omdat ze zich afgewezen en niet gehoord en gezien voelen. Ze hebben op jonge leeftijd al teveel meegemaakt. Ze zijn terechtgekomen in systemen waarin ze maar door blijven draaien en in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Het Vergeten Kind wil opkomen voor deze vergeten kinderen van Nederland en er alles aan doen om hun situatie te verbeteren. 

Help ons strijden voor betere jeugdzorg

Word donateur

18 worden en er plots alleen voor staan

Unforgettables Kenley, Destiny, Mika en Romee weten hoe dat voelt.

Lees hun verhalen