Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn!  

Het thema van de elfde editie van de Week van Het Vergeten Kind (28 januari - 4 februari) was ‘Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn’. Via een petitie vroegen wij de steun van Nederland om de zorg voor uit huis geplaatste kinderen niet te stoppen als zij 18 jaar worden. Met de petitie zijn 141.179 handtekeningen opgehaald. De petitie is aangeboden aan Maarten va Ooijen (staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Leon Meijer (bestuurder VNG en wethouder Ede) en verschillende Tweede Kamerleden.

“Deze ruim 140.000 handtekeningen zijn voor mij een aanmoediging om het probleem hoger op de agenda te zetten”, aldus van Ooijen.

Jaarlijks worden ruim 3.300 uit huis geplaatste jongeren 18 jaar. Dat is een punt in hun leven waarop er heel veel verandert in de zorg die ze tot dan toe hadden. Het wegvallen van de zorg levert veel extra stress en onzekerheid op voor deze kinderen. Met name de vraag of zij na hun 18e verjaardag mogen blijven wonen op dezelfde plek zorgt voor veel onrust. Uit ons onderzoek blijkt dat 65% van de jongeren die op een groep woont moet verhuizen. Bijna een kwart van de ondervraagde jongeren weet een maand voor ze 18 jaar worden niet of ze op hun woonplek kunnen blijven. 

Met pakkende verhalen van onze ‘Unforgettables’ uit onze jongerenraad en schokkende resultaten uit ons onderzoek hebben we veel mensen bereikt met ons thema. We zijn enorm trots op de jongeren die hun verhaal hebben gedeeld. Het heeft ervoor gezorgd dat heel veel mensen meer bewust zijn geraakt van de problemen waar deze kwetsbare jongeren tegenaan lopen zodra ze 18 jaar worden. Niet eerder tekenden zoveel Nederlanders de online petitie. Er zijn Kamervragen gesteld en op lokaal niveau is de problematiek bij een aantal gemeenten direct op de agenda geplaatst. 

Leon Meijer (bestuurder VNG en wethouder Ede): “We zitten in een systeemwereld en dat botst met de realiteit. We moeten het systeem aanpassen naar hoe het leven hoort te zijn. En dat begint door het gesprek te blijven voeren met ervaringsdeskundigen”.

Maandag 30 januari | Symposium voor beleidsmakers en professionals in de jeugdzorg

De Week van Het Vergeten Kind werd afgetrapt met een symposium in de Amsterdamse Westerunie. Ruim 160 beleidsmakers en professionals gingen met elkaar in gesprek over de problematiek waar uit huis geplaatste jongeren tegenaan lopen als ze 18 jaar worden. Beleidsmakers en ambassadeurs vormden een groot, veilig vangnet waar jongeren zich symbolisch lieten opvangen.

Hierop volgde een inhoudelijke bijeenkomst over de veranderdoelstellingen in ons manifest.
The Unforgettables deelden hun verhaal en ambassadeur Jamai ging in gesprek met (landelijke) beleidsmakers. Moraya had de eer om de dag af te sluiten met een mooi lied over haar ervaringen met volwassen worden in de jeugdzorg. 

Woensdag 1 en donderdag 2 februari | Tour langs gemeenten

Op woensdag 1 en donderdag 2 februari gingen we met de Unforgettables, directeur Margot Ende-van den Broek ambassadeur Jamai op pad langs vier gemeenten. In een speciale bus reden we van Arnhem via Heerhugowaard en Oss naar Zwolle. In alle gemeenten hebben we een goed gesprek gehad. Onze ervaringsdeskundigen deelden hun verhaal en directeur Margot Ende kon meer uitleg geven over ons manifest en ons onderzoek. 

Vrijdag 3 februari | Hartenhuis Award

De Week van het Vergeten Kind werd afgesloten met de Hartenhuis Award. In drie verschillende categorieën kozen onze Unforgettables de meest inspirerende jeugdbeschermer, gezinshuisouder en groepsbegeleider. Deze hulpverleners zetten zich in voor een goede overgang naar volwassenheid en laten jongeren als ze 18 jaar worden niet zomaar los. Zij geven het goede voorbeeld aan de sector en daarom zetten wij ze graag in het zonnetje.

Bekijk hier de terugblik op de Week van Het Vergeten Kind 2023:

 

Donderdag 23 februari | overhandiging petitie

Maarten van Ooijen (VWS) en Leon Meijer (VNG) namen de petitie - die aangeboden werd door ervaringsdeskundigen Kenley (20) en Mika (19) samen met de directeur van Het Vergeten Kind Margot Ende- van den Broek - in ontvangst. 

Van Ooijen (VWS): “De campagne van Het Vergeten Kind heeft luid en duidelijk zichtbaar gemaakt dat er iets moet gebeuren met de leeftijdsgrens in de jeugdzorg. Het heeft bij veel mensen bewustwording gecreëerd. Dit is stap één om verandering in gang te zetten. De verhalen van  jongeren die dakloos worden op hun 18de vind ik schrijnend. Dit moeten we niet willen in Nederland en dus moet dit direct stoppen”.

Margot Ende-  van den Broek: “Deze 141.179 handtekeningen zijn kritische ogen die dit vraagstuk op de voet volgen. Wij zullen hierin het voortouw blijven nemen”

Petitie overhandiging 2023

Help ons strijden voor betere jeugdzorg

Word donateur

18 worden en er plots alleen voor staan

Unforgettables Kenley, Destiny, Mika en Romee weten hoe dat voelt.

Lees hun verhalen