Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn

Het thema van de elfde editie van de Week van Het Vergeten Kind (28 januari – 4 februari) was ‘Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn’. Via een petitie vroegen wij de steun van Nederland om de zorg voor uit huis geplaatste kinderen niet te stoppen als zij 18 jaar worden. Met de petitie zijn 141.179 handtekeningen opgehaald. De petitie is aangeboden aan Maarten va Ooijen (staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Leon Meijer (bestuurder VNG en wethouder Ede) en verschillende Tweede Kamerleden.

Jaarlijks worden ruim 3.300 uit huis geplaatste jongeren 18 jaar. Dat is een punt in hun leven waarop er heel veel verandert in de zorg die ze tot dan toe hadden. Het wegvallen van de zorg levert veel extra stress en onzekerheid op voor deze kinderen. Met name de vraag of zij na hun 18e verjaardag mogen blijven wonen op dezelfde plek zorgt voor veel onrust. Uit ons onderzoek blijkt dat 65% van de jongeren die op een groep woont moet verhuizen. Bijna een kwart van de ondervraagde jongeren weet een maand voor ze 18 jaar worden niet of ze op hun woonplek kunnen blijven. 

Met pakkende verhalen van onze ‘Unforgettables’ uit onze jongerenraad en schokkende resultaten uit ons onderzoek hebben we veel mensen bereikt met ons thema. We zijn enorm trots op de jongeren die hun verhaal hebben gedeeld. Het heeft ervoor gezorgd dat heel veel mensen meer bewust zijn geraakt van de problemen waar deze kwetsbare jongeren tegenaan lopen zodra ze 18 jaar worden. Niet eerder tekenden zoveel Nederlanders de online petitie. Er zijn Kamervragen gesteld en op lokaal niveau is de problematiek bij een aantal gemeenten direct op de agenda geplaatst. 

We zitten in een systeemwereld en dat botst met de realiteit. We moeten het systeem aanpassen naar hoe het leven hoort te zijn. En dat begint door het gesprek te blijven voeren met ervaringsdeskundigen.”

Leon Meijer, bestuurder VNG en wethouder Ede

Programma

Maandag 30 januari

Symposium beleidsmakers en professionals in de jeugdzorg.

De Week van Het Vergeten Kind werd afgetrapt met een symposium in de Amsterdamse Westerunie. Ruim 160 beleidsmakers en professionals gingen met elkaar in gesprek over de problematiek waar uit huis geplaatste jongeren tegenaan lopen als ze 18 jaar worden. Beleidsmakers en ambassadeurs vormden een groot, veilig vangnet waar jongeren zich symbolisch lieten opvangen.

Hierop volgde een inhoudelijke bijeenkomst over de veranderdoelstellingen in ons manifest.
The Unforgettables deelden hun verhaal en ambassadeur Jamai ging in gesprek met (landelijke) beleidsmakers. Moraya had de eer om de dag af te sluiten met een mooi lied over haar ervaringen met volwassen worden in de jeugdzorg. 

Woensdag 1 en donderdag 2 februari

Tour langs gemeenten.

Op deze dagen gingen we met de Unforgettables, directeur Margot Ende-van den Broek ambassadeur Jamai op pad langs vier gemeenten. In een speciale bus reden we van Arnhem via Heerhugowaard en Oss naar Zwolle. In alle gemeenten hebben we een goed gesprek gehad. Onze ervaringsdeskundigen deelden hun verhaal en directeur Margot Ende kon meer uitleg geven over ons manifest en ons onderzoek. 

Vrijdag 3 februari

Uitreiking HartenHuis Awards aan de meest inspirerende hulpverleners. 

De Week van het Vergeten Kind werd afgesloten met de Hartenhuis Award. In drie verschillende categorieën kozen onze Unforgettables de meest inspirerende jeugdbeschermer, gezinshuisouder en groepsbegeleider. Deze hulpverleners zetten zich in voor een goede overgang naar volwassenheid en laten jongeren als ze 18 jaar worden niet zomaar los. Zij geven het goede voorbeeld aan de sector en daarom zetten wij ze graag in het zonnetje.

Terugblik 2023

Scroll naar boven