Gebrek aan aandacht maakt kinderen kapot

Het thema van de twaalfde Week van Het Vergeten Kind was ‘Gebrek aan aandacht maakt kwetsbare kinderen kapot’. Kinderen in jeugdzorg moeten gezien en gehoord worden. Helaas laat de praktijk iets anders zien. Kinderen ervaren een gebrek aan aandacht. Een overvloed aan regels, protocollen en tijdsdruk belemmeren hulpverleners om voldoende aandacht te geven. Daarbij ligt de focus in jeugdzorg te veel op problemen van kinderen in plaats van op hun behoeften. 

Dit moet veranderen, want kinderen gaan eraan kapot. Ze voelen zich een probleemgeval en hun ontwikkeling stokt. Ze kunnen zich niet uiten, krijgen een (nog) negatiever zelfbeeld en het gevoel van eenzaamheid groeit. Kinderen verliezen hierdoor ook het vertrouwen in zichzelf en in de hulpverlening.

Laat ze niet barsten

Tijdens de Week van Het Vergeten Kind daagden we wethouders, beleidsmakers en hulpverleners uit antwoord te geven op de vraag: hoe zorgen we ervoor dat alle kinderen de aandacht krijgen die ze nodig hebben? We willen dat iedereen zich bewust wordt van het belang van aandacht in jeugdzorg en moedigen gemeenten en aanbieders aan de jeugdzorg zo te organiseren dat aandacht niet langer bijzaak, maar hoofdzaak is. Laat kwetsbare kinderen niet barsten. 

Onderzoek

We deden onderzoek naar de ervaringen van jongeren met aandacht in de jeugdzorg. Hoe ervaren jongeren de aandacht die zij al dan niet krijgen? 41 jongeren deden hun verhaal. Zij benadrukken het belang van positieve aandacht en spreken hun behoefte aan verbetering uit.

De meeste jongeren hebben tijdens hun jeugd-zorgtraject een gebrek aan positieve aandacht ervaren. Een gebrek aan positieve aandacht roept gevoelens van kwetsbaarheid en afwijzing op: “Het voelt gewoon alsof je wordt vergeten. Alsof je niet bestaat. Dat hoort gewoon niet.” In mindere mate delen jongeren ook positieve ervaringen. Positieve aandacht geeft jongeren een fijn gevoel. Door positieve aandacht groeit ook hun zelfvertrouwen en het geeft hen een gevoel van eigenwaarde: ‘Je voelt je gezien, gehoord, gesteund.’

Het voelt gewoon alsof je wordt vergeten. Alsof je niet bestaat. Dat hoort gewoon niet.”

Ervaringsdeskundige

Programma

Maandag 29 januari

Lancering werkpakket ‘In gesprek over aandachtsvolle jeugdzorg’ voor hulpverleners.

Hulpverleners hebben tijdens de campagne laten zien dat ze zich graag inzetten voor aandachtsvolle jeugdzorg door bijna duizend keer het werkpakket aan te vragen. Dit laat zien dat hulpverleners bereid zijn om het belang van aandacht binnen hun werk te bespreken en er actief mee aan de slag te gaan. “Het werkpakket is aansprekend omdat het uitnodigt zonder oordeel met elkaar in gesprek te gaan. Het biedt veel inspiratie”, aldus een hulpverlener. 

Dinsdag 30 januari

Online symposium voor gemeenten, gepresenteerd door Jamai Loman.  

Cathalijne Dortmans, wethouder, bestuurslid VNG en voorzitter van de VNG commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs, deelde op ons online symposium haar visie op de rol van gemeenten: “Ik denk dat het heel waardevol is als wij als gemeenten in onze inkoopvoorwaarden de focus meer leggen op aandachtsvolle zorg. En dat we in gesprek gaan met vertegenwoordigers van aanbieders en professionals over belemmeringen om aandachtsvolle zorg te geven.”  

Donderdag 1 februari

Evenement in Nieuwspoort voor Tweede Kamerleden.

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (jeugd) droeg ons Hartenhuis-speldje tijdens het jeugdzorgdebat om onze boodschap uit te dragen. “Als ouders en verzorgers niet in staat zijn voldoende aandacht aan het kind te geven, is het cruciaal dat professionals deze rol op zich kunnen nemen, zonder onnodige belemmeringen door regels en verantwoordingsplichten die wij – ook ikzelf – hen opleggen. Daarom steun ik de oproep van Het Vergeten Kind”, aldus Van Ooijen. “Want aandacht is het mooiste en misschien wel het belangrijkste dat een kind kan krijgen”. 

Ook andere politici hebben onze boodschap opgepikt en erkenning gegeven aan het belang van aandacht voor kinderen in de jeugdzorg. Onze ervaringsdeskundigen zijn in gesprek gegaan met verschillende politici waaronder Lisa Westerveld (GroenLinks/PvdA) en Harmen Krul (CDA). Er staan nog gesprekken gepland met Faith Bruyning (NSC) en Marijke Synhaeve (D66).

Vrijdag 2 februari

Uitreiking Hartenhuis Awards aan de meest inspirerende hulpverleners. 

Ambassadeurs Jörgen Raymann, Inge de Bruijn en Natasja Froger reikten de prijzen uit aan de meest aandachtsvolle hulpverleners van Nederland. Van de 12 genomineerden gingen John Nabben (inwonend groepsbegeleider bij Combinatie Jeugdzorg), Samira El Idrissi (oprichter van stichting Laforsa) en Judith Balvers (jeugdzorgwerker bij Pactum) met een Hartenhuis Award naar huis.

De awardshow werd gepresenteerd door ambassadeurs Saar Koningsberger (actrice en presentatrice) en Juvat Westendorp (acteur). Tijdens de awardshow werd bekendgemaakt dat Numidia onze nieuwe ambassadeur is.

Scroll naar boven