Jeugdhulpaanbieders
Kinderen in jeugdzorg worden te weinig gezien en gehoord. Dat zorgt voor grote problemen. Kinderen voelen zich een probleemgeval en hun ontwikkeling stokt. Jeugdhulpaanbieders kunnen daar verandering in brengen door hun werkwijze aan te passen. En door voor hulpverleners de juiste randvoorwaarden te creëren om aandachtsvolle zorg mogelijk te maken, zoals tijd en ruimte voor reflectie en het bevorderen van een open en lerende cultuur.
Heppie (t)Huis
Jeugdhulpaanbieders staan voor een grote uitdaging: grootschalige woonvoorzieningen moeten kleinschalig worden. Dat vraagt om meer dan alleen een muur plaatsen en minder kinderen op een plek. Want als het leefklimaat niet op orde is, is er nog geen kind geholpen.
Ons Heppie (t)Huis in de gemeente Geldrop-Mierlo is een tastbaar voorbeeld van hoe residentiële jeugdzorg anders georganiseerd kan worden. In het Heppie (t)Huis wonen kinderen met uiteenlopende behoeften en met verschillende leeftijden. Het is niet zomaar een plek waar kinderen kunnen verblijven, het is een omgeving waarin kinderen worden gezien en gehoord. Een plek waar vertrouwen, aandacht en liefde centraal staan.
Conceptontwerp kleinschalige woonvoorzieningen
Om jeugdhulpaanbieders te inspireren het anders aan te pakken, hebben we het gedachtegoed van het Heppie (t)Huis uitgewerkt in het conceptontwerp voor kleinschalige woonvoorzieningen. Hierin beschrijven we hoe een kleinschalig aandachtsvol (t)huis mogelijk gemaakt kan worden voor kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen en waarvoor een pleeggezin of gezinshuis niet geschikt is.
Wat kost zo’n aandachtsvol (t)huis? En waarom is beschikbaarheidsfinanciëring hiervoor cruciaal? Bekijk het in de onderstaande video.
Specialistisch wonen en therapie gescheiden
Het Vergeten Kind vindt dat het wonen gescheiden moet zijn van de plek waar je therapie volgt. Waarbij we pleiten voor voldoende plekken waar kinderen onvoorwaardelijk mogen wonen. En waarbij een kind, net als in het normale leven, naar een behandelaar (bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater) toegaat als het therapie nodig heeft. Therapie vindt plaats in een orthopsychiatrisch centrum. Meer hierover lees je in ons toekomstperspectief Jeugdzorg 2.0.
In gesprek over aandachtsvolle jeugdzorg
Om het gesprek over aandachtsvolle zorg op de werkvloer op gang te brengen, hebben we een werkpakket ontwikkeld: ‘In gesprek over aandachtsvolle jeugdzorg’. Dit inspirerende werkpakket bestaat uit boeiende video’s van hulpverleners en prikkelende gesprekskaarten. In het pakket staan zes basisprincipes centraal die ervoor zorgen dat kinderen zich beter gezien en gehoord voelen. Zodra hulpverleners deze principes met de hulp van jeugdhulpaanbieders omarmen, komt een aandachtsvolle jeugdzorg een stuk dichterbij.
“In de jeugdzorg gaat het oneindig over meedenken. Maar dit werkpakket gaat over meedoen en dat moeten we willen.”
Giovanni Coenen, bestuurder Tobas Jeugdhulp
Freke Evers
Verder praten over een aandachtsvolle jeugdzorg? Neem dan contact op met onze expert aandachtsvolle jeugdzorg Freke Evers.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief