De Week van Het Vergeten Kind
Tijdens de Week van Het Vergeten Kind vragen we speciale aandacht voor een thema rondom kwetsbare kinderen in Nederland die te maken hebben met jeugdzorg. Een week waarin we verandering aanjagen en bewustwording creëren door urgente thema’s binnen de jeugdzorg op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten. Ons doel? Een aandachtsvolle jeugdzorg in het belang van het kind.
Kinderen krijgen een stem tijdens de Week van Het Vergeten Kind door hun persoonlijke verhaal te vertellen. Daarbij organiseren we door het hele land activiteiten en reiken we de Hartenhuis Award uit aan inspirerende hulpverleners.
Ter nagedachtenis aan Guusje Nederhorst
Stichting Het Vergeten Kind organiseert sinds 2014 de Week van Het Vergeten Kind, van 29 januari t/m 4 februari. Ter lieve herinnering aan Guusje Nederhorst houden we deze dagen in ere want 29 januari is de sterfdag van Guusje en 4 februari was haar verjaardag, maar ook de dag waarop ze is begraven. Het Vergeten Kind heette van 2007 tot en met 2013 de Guusje Nederhorst Foundation.
2024: Gebrek aan aandacht maakt kinderen kapot
Kinderen in jeugdzorg moeten gezien en gehoord worden. Helaas laat de praktijk iets anders zien. Kinderen ervaren een gebrek aan aandacht. Een overvloed aan regels, protocollen en tijdsdruk belemmeren hulpverleners om voldoende aandacht te geven. Daarbij ligt de focus in jeugdzorg te veel op problemen van kinderen in plaats van op hun behoeften. Dit moet veranderen, want kinderen gaan eraan kapot. Ze voelen zich een probleemgeval en hun ontwikkeling stokt.
2023: Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn
In 2023 werden jaarlijks ruim 3.300 uit huis geplaatste jongeren 18 jaar. Dat is een punt in hun leven waarop er heel veel verandert in de zorg die ze tot dan toe hadden. Het wegvallen van de zorg levert veel extra stress en onzekerheid op voor deze kinderen. Met name de vraag of zij na hun 18e verjaardag mogen blijven wonen op dezelfde plek zorgt voor veel onrust.
2022: Stop gesloten jeugdzorg
In 2020 zaten er in Nederland ruim 1.800 kinderen die niets strafbaars gedaan hebben voor korte of langere tijd in de gesloten jeugdzorg. Deze kinderen worden niet geholpen door ze op te sluiten. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat opsluiten en andere vrijheidsbeperkende maatregelen bij 76% van de kinderen leidt tot nog grotere psychische problemen en nieuwe trauma’s.