Gemeenten
Sinds de decentralisatie in 2015 hebben gemeenten de taak gekregen om jeugdzorg te organiseren. Dit is een uitdagende maar belangrijke verantwoordelijkheid waar we graag bij ondersteunen. Daarbij roepen we hen op om omgevingen te realiseren waar kinderen erbij horen en gezien worden. Want aandacht is dé basis om je te kunnen ontwikkelen.
Aandachtsvolle samenleving
1 op de 7 kinderen krijgt te maken met jeugdzorg. Een fors aantal dat iets zegt over hoe we als samenleving kijken naar opgroeien en opvoeden: we vinden al snel dat er iets mis is met het kind. Maar het gaat om kinderen in een (thuis)situatie waar het aan positieve aandacht ontbreekt. We sporen gemeenten daarom aan om de kring van aandacht rond het kind te vergroten, te zorgen voor een beleid dat gezinnen ondersteunt en het creëren van omgevingen waar elk kind erbij hoort: van school tot de sportclub.
Aandachtsvolle jeugdzorg
Als een kind ondanks alle inspanningen niet meer thuis kan wonen, dan heeft het recht op een warm en sfeervol thuis, in een wijk binnen de eigen regio, waar het in contact kan blijven met de eigen ouders, familie en vrienden. Een huis waar een vast team vanuit de relatie werkt en waar kinderen kunnen blijven zolang dat nodig is.
“We hebben als gemeente ons hoofd boven het maaiveld uitgestoken en hopen nu andere gemeenten te inspireren om deze stap te zetten.”
Mathil Sanders, wethouder Geldrop-Mierlo
Dat dit kan, bewijst ons Heppie (t)Huis – een huis dat acht uithuisgeplaatste kinderen een veilige, liefdevolle en stabiele plek biedt – in de gemeente Geldrop-Mierlo. Deze gemeente had het lef om af te wijken van de reguliere zorg- en financieringsvormen. Wethouder Mathil Sanders van Geldrop-Mierlo vertelt meer over de uitdagingen en resultaten in ons webinar ‘Aandachtsvolle jeugdzorg Heppie (t)Huis’.
Conceptontwerp kleinschalige woonvoorzieningen
Ons Heppie (t)Huis is een tastbaar voorbeeld van hoe residentiële jeugdzorg anders georganiseerd kan worden. Dit hebben we ook op papier uitgewerkt in ons conceptontwerp voor kleinschalige woonvoorzieningen. Hierin beschrijven we hoe kleinschalig wonen mogelijk gemaakt kan worden voor kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen en waarvoor een pleeggezin of gezinshuis niet geschikt is.
Ons doel is dat gemeenten deze manier van kleinschalig wonen overnemen, zodat kinderen de hulp en aandacht krijgen die ze verdienen: in hun eigen omgeving, met vaste gezichten, en zo lang als nodig.
Wat kost zo’n aandachtsvol (t)huis? En waarom is beschikbaarheidsfinanciëring hiervoor cruciaal? Bekijk het in de onderstaande video.
Kinderactiviteiten
Het Vergeten Kind verliest nooit uit het oog wat we direct voor kinderen kunnen betekenen en organiseert daarom verschillende activiteiten voor kwetsbare gezinnen zodat de dagelijkse zorgen kunnen plaatsmaken voor plezier. Dat doen we onder de naam Heppie. In de schoolvakanties organiseren we de Heppie Tour. Dit zijn dagjes uit naar pretparken, dierentuinen, theatervoorstellingen en musea in het land. Gemeenten kunnen gezinnen aanmelden voor deze unieke ervaring of dit initiatief delen met organisaties om gezinnen voor te dragen.
Kom meer te weten
Ontdek alles over aandachtsvolle jeugdzorg en de rol van de gemeenten om dat te realiseren:
- Bekijk ons online symposium (2024) over hoe gemeenten aandachtsvolle zorg kunnen realiseren en welke uitdagingen dit met zich meebrengt. De belangrijkste bevindingen zijn gedeeld met het Consortium Kleinschaligheid in de jeugdhulp.
- Het Vergeten Kind vindt dat het wonen gescheiden moet zijn van de plek waar je therapie volgt. Hoe dit er precies uit ziet lees je in Jeugdzorg 2.0.
- Bekijk onze onderzoeken waarmee we problemen in de jeugdzorg aan de kaak stellen. Met onze manifesten beschrijven we oplossingen om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken, zoals ‘Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn’ en ‘Stop gesloten jeugdzorg’.
Freke Evers
Verder praten over een aandachtsvolle jeugdzorg? Of wil je uitnodigingen ontvangen voor onze webinars en symposia voor gemeenten? Neem dan contact op met onze expert aandachtsvolle jeugdzorg Freke Evers.