
Het thema van de Week van Het Vergeten Kind 2025 was ‘stop het doorplaatsen van kinderen in jeugdzorg’. Het doorplaatsen van kinderen in de jeugdzorg moet gestopt worden. Veel uit huis geplaatste kinderen worden gemiddeld zes keer, met uitschieters tot meer dan twintig verhuizingen, doorgeschoven. Hiermee raakt alles letterlijk uit het zicht: familie, vrienden en school. Een hoopvolle toekomst is daardoor verder weg dan ooit. En dat terwijl kinderen juist stabiliteit en rust nodig hebben op een plek waar ze zich thuis voelen.
Onacceptabel, vinden zestigduizend mensen die het protest hebben ondertekend dat doorplaatsen in jeugdzorg moet stoppen. Het Vergeten Kind dringt aan op voldoende aandachtsvolle woonplekken voor kinderen die écht niet meer thuis kunnen wonen. Plekken waar ze zich weer gewoon thuis kunnen voelen. Een stabiele omgeving, waar aandacht en vertrouwen centraal staan en ze mogen blijven zolang het nodig is. Alleen dan kunnen kinderen een band opbouwen met de hulpverleners. En leren ze om met vertrouwen naar de toekomst te kijken.
Doorplaatsingen in jeugdzorg leiden tot wanhoop en eenzaamheid bij uit huis geplaatste kinderen
Uit huis geplaatste kinderen belanden vaak niet direct op de juiste plek. Gemiddeld worden deze kinderen zes keer doorgeplaatst. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Het Vergeten Kind, uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut. Één op de acht kinderen wordt zelfs meer dan tien keer doorgeplaatst. En dat terwijl deze kinderen juist stabiliteit en rust nodig hebben op een plek waar ze zich thuis voelen.
Je verandert in een soort postpakketje. Je accepteert dat je wordt doorgeschoven, want verzet heeft toch geen zin”
Ervaringsdeskundige Serena
Met een serie indringende acties en activiteiten, georganiseerd samen met ambassadeurs en de jongerenraad ‘The Unforgettables’, zetten we het thema ‘Stop het doorplaatsen van kinderen in jeugdzorg! op de kaart en riepen we op tot verandering.
De activiteiten
Woensdag 29 januari: Verhuiskaarten
Gemeenten zijn verantwoordelijk om uit huis geplaatste kinderen de stabiliteit en aandacht te geven die thuis ontbreken. Helaas gebeurt dit nog te weinig, met doorplaatsingen als gevolg. Daarom stuurden we tijdens de campagneweek elke dag één verhuiskaart naar alle gemeenten van Nederland. Op deze verhuiskaarten staan aangrijpende verhalen van ervaringsdeskundigen over doorverhuizen. Ons doel? De boodschap zo krachtig en herhaaldelijk brengen dat gemeenten er niet meer omheen kunnen. We riepen niet alleen op tot verandering, maar bieden ook een oplossing: ons manifest.
Woensdag 29 januari: Gemeentetour
Uit huis geplaatste kinderen worden door het hele land gesleept. Dit maakten we zichtbaar met een levensgrote, rondreizende koffer. Een krachtig statement dat dit moet stoppen. Met deze koffer gingen we in gesprek met gemeenten over het probleem én de oplossing.
Op 29 januari stond de koffer in Utrecht, waar ervaringsdeskundigen Alissa en Noah, ambassadeur Jamai Loman (zanger) en directeur Margot Ende-van den Broek spraken met wethouder Dennis de Vries.
Donderdag 30 januari: Symposium ‘Van huis naar huis, nergens thuis’
Ons symposium richte zich op beleidsmakers, projectleiders van gemeenten/landsdelen, en bestuurders/beleidsmakers van jeugdzorgaanbieders. Tijdens het symposium draaide het om bewustwording: kinderen die uit huis zijn geplaatst hebben vooral een veilige, stabiele en liefdevolle woonplek nodig. Hoewel dit logisch klinkt, ligt de focus in de praktijk vaak op behandeling in plaats van het creëren van een echt thuis. Sprekers zoals Frederique Coelman (veranderkundige en voormalig directeur van de Koppeling) en Peter Dijkshoorn (ambassadeur lerend jeugdzorgstelsel) lichtten dit verder toe.
De belangrijkste conclusies van het symposium hebben we samengevoegd in een zogeheten praatplaat. Iedereen die betrokken is bij het realiseren van aandachtsvolle (kleinschalige) jeugdzorg kan deze praatplaat delen en bespreken met collega’s en andere betrokkenen. Op deze manier blijft het stoppen van doorplaatsen onderwerp van gesprek.
Vrijdag 31 januari: Gemeentetour
De koffer vervolgde zijn reis, dit keer naar Groningen en Almere. Onze ervaringsdeskundigen Alissa ging in Groningen samen met ambassadeur Jörgen Raymann en directeur Margot Ende-van den Broek in gesprek met wethouder Manouska Molema.
In Almere gingen ervaringsdeskundigen Wilco en Femke samen met ambassadeur Jörgen Raymann en directeur Margot Ende-van den Broek in gesprek met wethouder jeugdhulp, Froukje de Jonge.
Maandag 3 februari: Hartenhuis Awards
Ieder jaar reikt Het Vergeten Kind de Hartenhuis Awards uit. Dit jaar werden deze aanmoedigingsprijzen toegekend aan aandachtsvolle hulpverleners die kinderen stabiliteit bieden. Uit elke provincie is één hulpverlener genomineerd die laat zien hoe het anders kan. Er worden winnaars gekozen in de categorieën Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. We hopen dat de prijzen andere professionals inspireren om ook hiermee aan de slag te gaan.
Dinsdag 4 februari: Protest
Het eindeloos doorplaatsen van kinderen in jeugdzorg is onacceptabel. Zes jaar geleden voerden we al actie om dit te stoppen, maar sinds die tijd is er weinig veranderd. Daarom kwamen we opnieuw in actie, gesteund door heel Nederland, die ons protest heeft getekend.
Voor de Tweede Kamer organiseerden we een protest samen met ambassadeurs Juvat Westendorp, Jörgen Raymann , Edino van Dorsten en ervaringsdeskundigen Alissa, Femke, Noah, Serena en Wilco. Het plein was gevuld met koffers, tassen en vuilniszakken, terwijl ervaringsdeskundigen hun verhalen deelden en ambassadeurs onze boodschap krachtig overbrachten aan politici.
Vrijdag 7 februari: Gemeentetour
De laatste bestemming van de koffer was Zwolle. Hier gingen we met ervaringsdeskundigen Wilco en Directeur Margot Ende-van den Broek in gesprek met een afvaardiging van deze gemeente.
Vervolg
De Week van het Vergeten Kind zit erop maar we blijven pleiten voor oplossingen waarmee we het doorplaatsen van kinderen in jeugdzorg stoppen. Dat doen we onder andere door de gesprekken met gemeenten en aanbieders voort te zetten.
Gisteren brachten wij een bezoek aan Amsterdam waar we spraken met wethouder Jeugd Marjolein Moorman. Ervaringsdeskundige Noah vertelde over zijn vele doorplaatsingen en de impact daarvan op zijn ontwikkeling. Ook overhandigde hij het manifest. Moorman: “Dank voor het manifest en het waardevolle gesprek met ervaringsdeskundige Noah. In Amsterdam staat het belang van kinderen voorop in de keuzes die worden gemaakt, waarin een veilige en stabiele omgeving belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind.”
In aanwezigheid van Levell en Timon werd er doorgesproken over de oplossingen zoals genoemd in ons manifest en de rol van gemeenten en aanbieders om daar aan te werken. Margot Ende, directeur Het Vergeten Kind: Margot: “De goede voorbeelden zijn er, maar om daarvan de norm te maken, moet er nog veel gebeuren, zoals het anders organiseren van jeugdhulp met verblijf.”
Verhalen
-
“Ik leefde voortdurend met de angst dat een ieniemini foutje genoeg was voor een nieuwe overplaatsing”
Lees verder: “Ik leefde voortdurend met de angst dat een ieniemini foutje genoeg was voor een nieuwe overplaatsing” -
“Door het doorverhuizen verloor ik mijn vrienden, mijn school en mijn sociaal netwerk”
Lees verder: “Door het doorverhuizen verloor ik mijn vrienden, mijn school en mijn sociaal netwerk” -
“Al die verhuizingen gaven mij geen perspectief, alleen wanhoop”
Lees verder: “Al die verhuizingen gaven mij geen perspectief, alleen wanhoop”