Onderzoeken
Het Vergeten Kind wil de zorg voor deze kinderen structureel verbeteren. Daar hebben we kennis voor nodig. Daarom doen we onderzoek naar de situatie van kwetsbare kinderen. We vragen kinderen waar ze tegenaan lopen, wat het met ze doet en wat volgens hen de oplossing is. Met de uitkomsten van het onderzoek geven wij kwetsbare kinderen een stem. En laten we politici, beleidsmakers, hulpverleners en bestuurders zien dat de jeugdzorg beter moet en kan.
Gebrek aan aandacht (2024)
Het Vergeten Kind deed onderzoek naar de ervaringen van jongeren met aandacht in de jeugdzorg. Hoe ervaren jongeren de aandacht die zij al dan niet krijgen? 41 jongeren deden hun verhaal. Ook vroegen we hulpverleners naar hun ervaringen met (het geven van) aandacht in de jeugdzorg. Hun ervaringen lees je in de factsheet.
Dakloosheid onder jongeren (2023)
Dak- en thuisloze jongeren hebben gemiddeld elf maanden lang geen permanente woonplek. Hun dagelijkse strijd om te overleven maakt het voor deze jongeren onmogelijk om hoopvol naar de toekomst te kijken.
18 worden in jeugdzorg (2023)
Elk jaar worden 3.300 jongeren uit de jeugdhulp volwassen. Vaak stopt dan hun vertrouwde hulpverlening. Met alle gevolgen van dien.
Doorverhuizen in jeugdzorg (2022)
Onacceptabel aantal doorverhuizingen heeft grote impact op welzijn en toekomstperspectief van uithuisgeplaatste kinderen.
Gesloten jeugdzorg (2022)
Wij hebben onderzoek gedaan onder 37 jongeren, waarvan er zestien in 2020/2021 nog in de gesloten jeugdzorg zaten. De resultaten zijn schokkend.
Uit huis geplaatste kinderen verliezen contact met netwerk (2021)
56% van de uit huis geplaatste kinderen verliest contact met mensen die belangrijk voor hen zijn, zoals ouders, familie of vriendjes. Vaak zijn deze kinderen afhankelijk van hun hulpverleners voor goed contact met hun sociale netwerk.
Wachttijden jeugdzorg (2021)
Kinderen die opgroeien in een instabiele thuissituatie, of kampen met psychische problemen, hebben hulp nodig. Maar de wachttijden voor jeugdzorg zijn lang. Dat is gevaarlijk, want wachten op hulp heeft voor een kind grote gevolgen.
Sociaal isolement (2021)
In Nederland zijn er minstens 80.000 kinderen die niet alleen nu, maar altijd in sociaal isolement leven én thuis zorgen en problemen hebben. Hierdoor kunnen kinderen zich minder goed ontwikkelen.
Wisselen hulpverleners (2020)
Kinderen die in het jeugdzorgsysteem terechtkomen, krijgen veel te veel hulpverleners te zien. Dit is schadelijk voor het herstel en de ontwikkeling van deze groep kwetsbare kinderen.