MAAK JE HART VOOR VERGETEN KINDEREN IN SOCIAAL ISOLEMENT

Van 29 januari t/m 4 februari 2021 is de negende editie van de Week van Het Vergeten Kind. Een week waarin we aandacht vragen voor het sociaal isolement waar veel kwetsbare kinderen in verkeren. Met onze landelijke campagne ‘MAAK JE HART voor vergeten kinderen in sociaal isolement’ vragen we heel Nederland om achter deze kinderen te staan. 

Er zijn 80.000 kinderen in Nederland die zich fundamenteel alleen voelen. Zij groeien op in gezinnen met heftige problemen. Hun ouders  kunnen niet goed voor hen zorgen en buiten het gezin is er niemand die zich om ze bekommert. In deze bijzondere periode van corona kan iedereen zich iets voorstellen bij een isolement. Voor deze kinderen is dit  niet alleen nu, maar altijd de dagelijkse praktijk. Door schaamte over hun situatie en opgedane negatieve  ervaringen vertellen ze niet over hun problemen thuis. Hun wereld wordt steeds kleiner.

Langdurig isolement heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Ze hebben minder zelfvertrouwen en meer last van depressie en angst. Ze doen vaker aan zelfbeschadiging en hebben meer suïcidale neigingen.  Ook hun hersenontwikkeling kan door een isolement beïnvloed worden. Jongeren die zonder steun van hun netwerk de jeugdzorg verlaten, hebben vaker geen baan, geen stabiele huisvesting en geen opleiding. Ze hebben meer problemen met criminaliteit, geweld in relaties en drugs- en alcoholgebruik.

Het Vergeten Kind deed onderzoek naar opgroeien in isolatie en interviewde 38 jongeren en 35 ouders. Allemaal hebben ze te maken (gehad) met problemen in de thuissituatie en een sociaal isolement. Lees het onderzoek ‘Ik voelde me alleen en dacht dat ik niet goed genoeg was’ over de impact van opgroeien in een isolement.

MAAK JIJ JE HART?
Samen met onze ambassadeurs en The Unforgettables ( leden van de jongerenraad) zullen we zoveel mogelijk aandacht vragen voor de vergeten kinderen in een sociaal isolement. Doordat zij hun verhalen over het sociaal isolement delen, maken ze het probleem zichtbaar van en geven ze de kinderen een stem. Van 25 januari t/m 12 februari 2021 voeren wij actie en vragen wij heel Nederland om zich HART te maken voor vergeten kinderen in sociaal isolement. Maak jij je HART voor vergeten kinderen in sociaal isolement?

Ja, ik maak mij HART!

Week van Het Vergeten Kind 2021 - Maak je HART

WAT DOEN WIJ MET JOUW HARTENSTEUN?
Jouw stem is van belang om een krachtig signaal af te geven naar gemeenten, scholen en jeugdzorg. Met jouw ‘hartensteun’ willen wij gemeenten oproepen om: 

  • de geïsoleerde kinderen in beeld te krijgen
  • de sociale samenhang in de wijk te stimuleren 
  • scholen aan te moedigen oog te hebben voor én voldoende aandacht te geven aan kinderen met een moeilijke thuissituatie
  • jeugdzorg aan te sporen het netwerk van kwetsbare gezinnen te versterken. 

Benieuwd naar wat Het Vergeten Kind het hele jaar door doet voor vergeten kinderen in sociaal isolement?

Klik hier
 

WAT KAN JIJ DOEN VOOR EEN KIND IN SOCIAAL ISOLEMENT?
Het is voor een kind super lastig om op eigen kracht uit een sociaal isolement te komen. Gelukkig kan jij ook helpen. Bekijk onze tips hoe jij kinderen in sociaal isolement kunt herkennen en er voor deze kinderen kunt zijn. Wil jij ook een actieve bijdrage leveren aan het structureel verbeteren van de situatie van kinderen in sociaal isolement? Word dan donateur, want dankzij jouw bijdrage kunnen wij dit realiseren.

Bekijk hier de tips  Word donateur

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner