IEDER KIND EEN VEILIG EN LIEFDEVOL THUIS MET VERTROUWDE GEZICHTEN

Van 29 januari t/m 4 februari 2020 vindt de achtste editie plaats van de Week van Het Vergeten Kind. Een week die bol staat van allerlei activiteiten waarbij kwetsbare kinderen in Nederland centraal staan en waarbij we strijden voor verbetering van de jeugdzorg.

Tienduizenden kinderen in Nederland zien een karavaan aan goedbedoelende hulpverleners aan zich voorbij trekken, maar niemand blijft. Het vergeten kind blijft steeds opnieuw alleen achter... 

Kinderen die in het jeugdzorgsysteem terechtkomen krijgen veel te veel verschillende hulpverleners te zien. Al deze veranderende gezichten zijn niet goed voor het herstel en de ontwikkeling van deze kwetsbare kinderen. Het steeds weer opnieuw leren vertrouwen, weer opnieuw over een trauma vertellen en steeds weer een vertrouwenspersoon kwijtraken, is bovenop de trauma's die ze al hebben, psychisch erg zwaar. Het kind begrijpt niet waarom hulpverleners maar komen en gaan. Het geeft ze het gevoel dat ze telkens in de steek worden gelaten en alleen op de wereld zijn.

In 2019 hebben we aandacht gevraagd voor het doorverhuizen van uit huis geplaatste kinderen. Een vaste woonplek is cruciaal voor een kind om veilig en stabiel te kunnen opgroeien. Maar veiligheid en stabiliteit voor kinderen heeft ook te maken met een goede, duurzame relatie kunnen opbouwen met je hulpverleners. In het thema van de Week van Het Vergeten Kind 2020 borduren we daarom voort op de Week van 2019. 

De petitie

Het Vergeten Kind luidt samen met haar ambassadeurs en ‘The Unforgettables’ (jongerenraad) de noodklok om de problematiek van het continu wisselen van hulpverleners zichtbaar te maken, deze kinderen een stem te geven en te strijden voor verbetering van de situatie. Van 13 januari tot 13 februari 2020 voeren wij weer actie om de jeugdhulpverlening in Nederland te verbeteren en het wisselen van hulpverleners te stoppen. 

Teken nu de petitie!

WVHVK'20 - Ieder kind een liefdevol thuis

DE WEEK VAN HET VERGETEN KIND 2020

Van 29 januari t/m 4 februari 2020 vindt de achtste editie van de Week van Het Vergeten Kind plaats. Tijdens de Week geven we kinderen en jongeren een stem. We laten deze ervaringsdeskundigen hun verhaal vertellen aan heel Nederland. Ook gaan de leden uit onze jongerenraad - The Unforgettables -  in gesprek met degenen die daadwerkelijk het verschil kunnen maken in de jeugdzorg: politici en beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de jeugdzorg in Nederland. We organiseren tijdens de Week drie events:  

Woensdag 29 januari | Uitreiking Hartenhuis Award  

De Week start met de uitreiking van de Hartenhuis Award voor beste hulpverleners in de categorieën: ‘beste voogd’, ‘beste begeleider in een vervangende woonsituatie’ en ‘beste ambulant begeleider’.  Deze hulpverleners geven ‘het goede voorbeeld’ aan de sector en bewijzen dat het kunnen opbouwen van een langdurige vertrouwensband essentieel is voor kwetsbare kinderen om te herstellen en vooruit te komen in het leven. Middels de award krijgen ze de waardering die ze verdienen.

Zondag 2 februari | THE Heppie Factory 

Voor het eerst organiseren we The Heppie Factory, een kinderfeest voor kinderen van 6 tot 18 jaar uit onze doelgroep. Bij dit event draait het om kinderplezier én ontwikkeling. We organiseren workshops en activiteiten die kinderen aanspreken en grappig, creatief, cool, hilarisch of juist ontspannend zijn. Maar ook het ontdekken van talenten vinden we belangrijk. Want weten wat je leuk vindt en waar je goed in bent, kan richting geven aan je toekomst.

Dinsdag 4 februari | Het vergeten kind Talks 

Voor de vijfde keer organiseren we ‘Het Vergeten Kind Talks’. Het event waar jongeren ruim baan krijgen en in gesprek gaan met politici en beleidsmakers over hun ervaringen. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer is ook van de partij. Onder begeleiding van presentator Beau van Erven Dorens vertellen zij hun verhaal. Over het gemis van het kunnen opbouwen van een vertrouwensband met een hulpverlener die er echt altijd voor hen was. Over de negatieve gevolgen die het vele wisselen van hulpverleners heeft (gehad) in hun leven. Ook is er aandacht voor de resultaten van een breed onderzoek onder vergeten kinderen over dit thema. En met aanbevelingen wat er volgens Het Vergeten Kind moet gebeuren om ervoor te zorgen dat de situatie verbetert.

HET HARTENHUIS

Het Hartenhuis symboliseert een veilig en liefdevol thuis voor ieder kind in Nederland.   Om iets niet te vergeten, gebruiken mensen vaak Post-it® Notes. Daarom maken wij een Hartenhuis van Post-it® Notes, om iedereen eraan te herinneren dat we ons moeten blijven inzetten voor alle kwetsbare kinderen in Nederland, die vaak onzichtbaar zijn voor velen. Wij geven ze een stem, vertellen hun verhalen en we blijven ons inzetten om hun situatie te verbeteren. Nu en morgen.

samen het hartenhuis uitdragen

Wij knokken er dagelijks voor om de situatie van deze kinderen te veranderen. Om kinderen weer te zien opbloeien en stralen. Om ze weer kind te laten zijn. Draag jij deze kinderen een warm hart toe? Kijk dan niet weg en doe met ons mee! Draag het Hartenhuis uit en laat samen met ons zien dat je wilt dat alle kinderen in Nederland een veilig en liefdevol thuis hebben.  


WAT KUN JIJ NOG MEER DOEN?

Wil jij een actieve bijdrage leveren aan het structureel verbeteren van de situatie van kwetsbare kinderen in Nederland? Word dan donateur, want dankzij jouw bijdrage kunnen wij dit realiseren. 

Help mee! 

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner