HET VERGETEN KIND STRIJDT VOOR HET STOPPEN VAN HET TELKENS DOORVERHUIZEN VAN UITHUISGEPLAATSTE KINDEREN

Hartenhuis
In 2016 en 2017 werd het Nederlandse straatbeeld wekenlang gekleurd door vrolijke geel-roze Hartenhuisjes. De Hartenhuis-campagne van Stichting Het Vergeten Kind moest alle Nederlanders eraan helpen herinneren de ‘vergeten kinderen’ juist niet te vergeten. In 2019 keren de Hartenhuisjes terug en zullen het straatbeeld gaan bepalen. De stichting vraagt hiermee heel Nederland zijn hart te openen en mee te doen aan de petitie met als doel zoveel mogelijk handtekeningen op te halen voor de duizenden kinderen die door een onveilige en/of instabiele thuissituatie uit huis zijn geplaatst en telkens moeten doorverhuizen van de ene opvang naar de andere. Het doorverhuizen is zeer schadelijk voor hun ontwikkeling en moet stoppen.

Duizenden kinderen in Nederland kunnen niet bij hun vader en moeder wonen, omdat dit een gezonde en veilige ontwikkeling in de weg staat. Ruim 46.000 kinderen zitten in de zogeheten ‘Jeugdzorg Met Verblijf’. Deze beschadigde en getraumatiseerde kinderen hebben een stabiele omgeving nodig met een positief perspectief. De huidige realiteit is echter dat te veel kinderen gaan meedraaien in ‘de carrousel’ van de hulpverlening, waarbij ze continu moeten doorverhuizen naar een andere plek, groep of pleeggezin. Weer een rondje in de carrousel: opnieuw beginnen, andere gezichten, een nieuwe school en ondertussen proberen een warm en liefdevol thuis te vinden. Zo herstelt een kind niet van fysieke en mentale klappen. Dit moet anders.

Het Vergeten Kind heeft in oktober 2018 een manifest ‘Stop de carrousel’ gepresenteerd aan zorgprofessionals met de volgende vier punten:

  1. Bied kinderen in de residentiële hulp (24 uurs opvang) een vaste woonplek.
  2. Zorg dat die plek ook de juiste is voor het kind.
  3. Maak die plek fijn en veilig.
  4. Bied een kind ook buiten de jeugdhulp een eigen netwerk

Lees hier het hele manifest

Dat de nood hoog is voor een snelle uitvoering van het manifest, laten ook The Unforgettables Zoë, Larissa, Daan, Jana, Nickolay, Sharana en Esmiralda op indrukwekkende wijze in dit filmpje zien: 

De Week van Het Vergeten Kind 2019

Vanaf dinsdag 29 januari t/m maandag 4 februari zal de campagne zijn hoogtepunt beleven tijdens de Week van Het Vergeten Kind. In de Week van Het Vergeten Kind organiseert de stichting verschillende activiteiten door het land om de problematiek zichtbaar te maken en het telkens doorverhuizen van uithuisgeplaatste kinderen te stoppen. Hoe ziet de Week van Het Vergeten Kind eruit in 2019? 

Dinsdag 29 januari: Uitreiking Hartenhuis Award

De Week start in de Vondelkerk in Amsterdam met de uitreiking van de Hartenhuis Award (voorheen Kind Centraal Award). De prijs gaat ieder jaar naar een initiatief, opvanglocatie, groep of persoon die zich buitengewoon heeft ingezet voor kwetsbare kinderen in Nederland.

Vrijdag 1 februari: Het Vergeten Kind Talks

De genodigden zijn een afvaardiging van onze Unforgettables, jongerenraden van jeugdhulporganisaties, jeugdzorgprofessionals, bestuurders, politici, ambassadeurs & vrienden.  Wij zijn van mening dat het kind altijd betrokken en gehoord moet worden, zeker wanneer het hun ontwikkeling betreft. Maar hoe doe je dat als organisatie? Hoe kun je ervoor zorgen dat het niet alleen bij gehoord worden blijft, maar dat je ook daadwerkelijk de stem van het kind kunt omzetten naar actie?

Tijdens Talks 2019 brengen we de genodigden bij elkaar om kind-inclusie in te bedden in de praktijk. Tussen het luisteren naar een kind en er vervolgens wat mee doen is nog een grote brug te bouwen. Daarom geven wij tijdens Talks 2019 iedereen de tools mee om hiermee aan het werk te kunnen. Uiteraard gebruiken we hiervoor onze punten uit het manifest als vraagstuk. Dit doen wij in samenwerking met Missing Chapter. 

Zondag 3 februari: Het Vergeten Kind Filmfestival

Het is inmiddels een traditie dat de zondag in de Week van Het Vergeten Kind gereserveerd wordt voor Het Vergeten Kind Filmfestival. Door het hele land zijn er samenwerkingen aan het ontstaan tussen opvanglocaties en basisscholen, waarbij de kinderen samen een heuse speelfilm maken van ± 6 minuten. Onder begeleiding van professionele filmcoaches schrijven de kinderen het script, acteren, filmen en regisseren zelf. De films gaan in Pathé Tuschinski in Amsterdam feestelijk in première. Uiteraard worden de jonge makers als echte sterren ontvangen op de rode loper en zullen we goed kijken en luisteren naar de verhalen die met de films verteld worden. In de jury zitten de bekende Ambassadeurs & Vrienden van Het Vergeten Kind en nodigen we ook influencers uit. Lees hier het verslag van Het Vergeten Kind Filmfestival 2018.

Maandag 4 februari: Het Vergeten Kind Slotfeest

De laatste dag van de Week van Het Vergeten Kind is van en voor de kinderen. Op deze bijzondere dag (verjaardag Guusje Nederhorst) willen we een mooie, liefdevolle kinderactiviteit organiseren waardoor kinderen even al hun zorgen kunnen vergeten, onbezorgd kunnen lachen en een positieve ervaring mee kunnen nemen naar de dag van morgen. Alles wat aandacht krijgt groeit. Zo ook kwetsbare kinderen die juist veel te weinig positieve aandacht krijgen. Hierdoor groeien ze en het geeft ze zelfvertrouwen en veerkracht. De door Guusje bedachte characters Woezel & Pip krijgen zeker een belangrijke rol op deze dag.

Unforgettables stop de carrousel

WAT KUN JIJ DOEN?

Houd ons in de gaten! De landelijke campagne start op 14 januari 2019.
Wil jij nu al een actieve bijdrage leveren aan het structureel verbeteren van de situatie van kwetsbare kinderen in Nederland? Word dan donateur want dankzij jouw bijdrage kunnen wij dit realiseren. 

ik word donateur

Of:
  • Ben jij professional? En heb jij een goed idee hoe de carrousel gestopt kan worden? Dien dan jouw pitch in! De mensen met de beste ideeën nodigen wij uit om te komen pitchen tijdens de Week van het Vergeten Kind 2019, op dinsdag 29 januari. Dan vindt de uitreiking van de Hartenhuis Award (voorheen Kind Centraal Award) plaats. Uit alle goede ideeën kiezen wij drie winnaars, aan wie wij een geldprijs toekennen. Zo kunnen we ideeën ook daadwerkelijk omzetten naar een realistisch plan. Pitch hier jouw idee
  • Ben jij professional? Wij ondersteunen met liefde projecten die het belang van kinderen voorop stellen. Doe hier een projectaanvraag. 
  • Word vrijwilliger. Creëer positieve jeugdherinneringen tijdens de Heppie vakanties en weekenden van Het Vergeten Kind. Meld je aan als vrijwilliger.

Het Vergeten Kind zet zich in voor een veilig en liefdevol thuis voor ieder kind in Nederland. Helaas is dat voor duizenden kinderen niet het geval. Het Vergeten Kind strijdt voor kinderen die het moeilijk hebben, omdat er thuis veel problemen zijn. Soms is de situatie zo ernstig dat ze niet meer bij hun ouders wonen. Ons doel is dat al deze kinderen zich gehoord en gezien voelen, zij op een veilige en stabiele plek wonen en zich positief kunnen ontwikkelen. Zodat ze hun eigen plek vinden in de maatschappij. 

Het Vergeten Kind werkt volgens twee pijlers:
Pijler 1 - kinderprogramma’s
Met onze impactvolle kinderactiviteiten bieden we kinderen een mooi moment waarin ze een positieve ervaring opdoen en ‘gewoon’ kind kunnen zijn. Op die manier kunnen angst en zorgen plaatsmaken voor plezier, nieuwe vriendschappen en positieve herinneringen. Zo organiseren we onder andere Heppie Vakanties & Weekenden, Heppie Tour en delen we Heppie Boxen uit.  

Pijler 2 - duurzaam betere zorg voor kinderen
Het duurzaam en structureel verbeteren van de situatie van kwetsbare kinderen in ons land staat bij Het Vergeten Kind hoog in het vaandel. Door middel van beleidsbeïnvloeding, onderzoeken en ervaringsdeskundigen jagen we de overheid en jeugdzorgaanbieders aan om het belang van kinderen centraal te stellen in het beleid en de uitvoering ervan. Met ons Heppie (t)Huis laten we zien hoe zorg beter georganiseerd kan worden.

Het liefst zien wij kinderleed voorgoed verdwijnen, over ter wereld. Binnen ons werk moeten wij echter keuzes maken op welke doelgroep wij ons willen richten en hierbij hebben wij ervoor gekozen om ons in te zetten voor alle kwetsbare kinderen in Nederland. Daarin maken wij geen onderscheid. Alle kinderen over de hele wereld verdienen een goede kindertijd en dus ook de kinderen in Nederland.

In 2020 hebben we in totaal 47.280 kinderen bereikt, waarvan 4.280 kinderen met onze eigen Heppie Tour, Heppie Vakanties & Weekenden, Heppie Factory en Heppie Box. De overige 43.000 kinderen hebben we met Stichting Kinderpostzegels en Augeo Foundation blij gemaakt met school- en spelmaterialen en dagjes uit in de zomer. Dit was een eenmalige samenwerking ontstaan in de coronacrisis om kwetsbare kinderen te ondersteunen op het moment dat hun structuur en stabiliteit wegviel.

Het Vergeten Kind ontvang geen subsidies van de overheid. Wij kunnen alleen ons werk doen dankzij onze donateurs. Bedrijven, scholen, verenigingen en individuen zetten zich in voor ons door acties te organiseren. Daarnaast sponsoren bedrijven zowel met geld als met producten of dienstverleningen. Ook krijgen wij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij.

Wij kunnen ons werk niet alleen doen, daarbij zijn wij afhankelijk van de hulp van anderen. Wat jij kunt doen:

Wij sturen geen goederen naar kwetsbare kinderen in Nederland, helaas kunnen wij daarom geen goederen aannemen. Wij zijn gespecialiseerd in een direct-hulp programma en structurele verbetering, daar richten we ons op.

Onze ambassadeurs zijn bekende Nederlanders die zich geheel vrijwillig en belangeloos inzetten voor de vergeten kinderen in Nederland. De ambassadeurs van Het Vergeten Kind zijn: Angela Schijf, Babette van Veen, Inge de Bruijn, Jamai Loman, Jörgen Raymann, Juvat Westendorp, Saar Koningsberger en Natasja Froger.
 
Daarnaast dragen verschillende vrienden Het Vergeten Kind een warm hart toe, zoals: Bizzey, Dolores Leeuwin, Edino van Dorsten, Francis Beukeveld, Glen Faria, Jandino Asporaat, Johnny de Mol, Kirsten Schilder, Rosalie Jansen, Wendy van Dijk en Willeke Alberti.
 

Allereerst natuurlijk heel veel dank. Geweldig dat je dit voor ons doet! Wie van ons de cheque in ontvangst neemt, is afhankelijk van een aantal factoren zoals tijd, afstand en planning. Stuur een e-mail met een korte aanleiding, datum, tijd en locatie naar [email protected].

Er zijn duizenden kinderen in Nederland die onze hulp hard nodig hebben. Eén kind rechtstreeks steunen gaat niet via ons. Wij doen ons best voor álle kwetsbare kinderen in Nederland.

Wij hebben het CBF-keurmerk voor goede doelen. Dit maakt ons een erkent goed doel die zorgvuldig met iedere euro omgaat, verantwoording aflegt en het betekent dat wij ons onafhankelijk laten controleren. We gaan er altijd voor dat we minimaal 75% van onze inkomsten besteden aan onze doelstellingen. Je leest hier alles over in ons jaarverslag.

Wij willen zoveel mogelijk steun krijgen voor het verbeteren van de levensomstandigheden van kwetsbare kinderen in Nederland. Om dat voor elkaar te krijgen, is een professionele organisatie nodig met ervaren medewerkers. Daar horen bepaalde beloningen bij. We gaan er altijd voor dat we minimaal 75% van onze inkomsten besteden aan onze doelstellingen. Je leest hier alles over in ons jaarverslag

De garantie dat je actief bijdraagt aan het verbeteren van de levens van de duizenden kwetsbare kinderen in Nederland. We houden je graag op de hoogte van onze activiteiten: schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via Twitter, LinkedIn, Instagram en Facebook

Nou en of! Bekijk onze vacaturepagina en solliciteer gericht op een functie. Je kunt ook vrijwilliger worden bij Het Vergeten Kind om bijvoorbeeld de Heppie Vakanties & Weekenden te begeleiden of voorlichting te geven op scholen, bij bedrijven en verenigingen. Bekijk daarvoor onze vrijwilligerspagina