HET VERGETEN KIND STRIJDT VOOR HET STOPPEN VAN HET TELKENS DOORVERHUIZEN VAN UITHUISGEPLAATSTE KINDEREN

Hartenhuis
In 2016 en 2017 werd het Nederlandse straatbeeld wekenlang gekleurd door vrolijke geel-roze Hartenhuisjes. De Hartenhuis-campagne van Stichting Het Vergeten Kind moest alle Nederlanders eraan helpen herinneren de ‘vergeten kinderen’ juist niet te vergeten. In 2019 keren de Hartenhuisjes terug en zullen het straatbeeld gaan bepalen. De stichting vraagt hiermee heel Nederland zijn hart te openen en mee te doen aan de petitie met als doel zoveel mogelijk handtekeningen op te halen voor de duizenden kinderen die door een onveilige en/of instabiele thuissituatie uit huis zijn geplaatst en telkens moeten doorverhuizen van de ene opvang naar de andere. Het doorverhuizen is zeer schadelijk voor hun ontwikkeling en moet stoppen.

Duizenden kinderen in Nederland kunnen niet bij hun vader en moeder wonen, omdat dit een gezonde en veilige ontwikkeling in de weg staat. Ruim 46.000 kinderen zitten in de zogeheten ‘Jeugdzorg Met Verblijf’. Deze beschadigde en getraumatiseerde kinderen hebben een stabiele omgeving nodig met een positief perspectief. De huidige realiteit is echter dat te veel kinderen gaan meedraaien in ‘de carrousel’ van de hulpverlening, waarbij ze continu moeten doorverhuizen naar een andere plek, groep of pleeggezin. Weer een rondje in de carrousel: opnieuw beginnen, andere gezichten, een nieuwe school en ondertussen proberen een warm en liefdevol thuis te vinden. Zo herstelt een kind niet van fysieke en mentale klappen. Dit moet anders.

Het Vergeten Kind heeft in oktober 2018 een manifest ‘Stop de carrousel’ gepresenteerd aan zorgprofessionals met de volgende vier punten:

 1. Bied kinderen in de residentiële hulp (24 uurs opvang) een vaste woonplek.
 2. Zorg dat die plek ook de juiste is voor het kind.
 3. Maak die plek fijn en veilig.
 4. Bied een kind ook buiten de jeugdhulp een eigen netwerk

Lees hier het hele manifest

Dat de nood hoog is voor een snelle uitvoering van het manifest, laten ook The Unforgettables Zoë, Larissa, Daan, Jana, Nickolay, Sharana en Esmiralda op indrukwekkende wijze in dit filmpje zien: 

De Week van Het Vergeten Kind 2019

Vanaf dinsdag 29 januari t/m maandag 4 februari zal de campagne zijn hoogtepunt beleven tijdens de Week van Het Vergeten Kind. In de Week van Het Vergeten Kind organiseert de stichting verschillende activiteiten door het land om de problematiek zichtbaar te maken en het telkens doorverhuizen van uithuisgeplaatste kinderen te stoppen. Hoe ziet de Week van Het Vergeten Kind eruit in 2019? 

Dinsdag 29 januari: Uitreiking Hartenhuis Award

De Week start in de Vondelkerk in Amsterdam met de uitreiking van de Hartenhuis Award (voorheen Kind Centraal Award). De prijs gaat ieder jaar naar een initiatief, opvanglocatie, groep of persoon die zich buitengewoon heeft ingezet voor kwetsbare kinderen in Nederland.

Vrijdag 1 februari: Het Vergeten Kind Talks

De genodigden zijn een afvaardiging van onze Unforgettables, jongerenraden van jeugdhulporganisaties, jeugdzorgprofessionals, bestuurders, politici, ambassadeurs & vrienden.  Wij zijn van mening dat het kind altijd betrokken en gehoord moet worden, zeker wanneer het hun ontwikkeling betreft. Maar hoe doe je dat als organisatie? Hoe kun je ervoor zorgen dat het niet alleen bij gehoord worden blijft, maar dat je ook daadwerkelijk de stem van het kind kunt omzetten naar actie?

Tijdens Talks 2019 brengen we de genodigden bij elkaar om kind-inclusie in te bedden in de praktijk. Tussen het luisteren naar een kind en er vervolgens wat mee doen is nog een grote brug te bouwen. Daarom geven wij tijdens Talks 2019 iedereen de tools mee om hiermee aan het werk te kunnen. Uiteraard gebruiken we hiervoor onze punten uit het manifest als vraagstuk. Dit doen wij in samenwerking met Missing Chapter. 

Zondag 3 februari: Het Vergeten Kind Filmfestival

Het is inmiddels een traditie dat de zondag in de Week van Het Vergeten Kind gereserveerd wordt voor Het Vergeten Kind Filmfestival. Door het hele land zijn er samenwerkingen aan het ontstaan tussen opvanglocaties en basisscholen, waarbij de kinderen samen een heuse speelfilm maken van ± 6 minuten. Onder begeleiding van professionele filmcoaches schrijven de kinderen het script, acteren, filmen en regisseren zelf. De films gaan in Pathé Tuschinski in Amsterdam feestelijk in première. Uiteraard worden de jonge makers als echte sterren ontvangen op de rode loper en zullen we goed kijken en luisteren naar de verhalen die met de films verteld worden. In de jury zitten de bekende Ambassadeurs & Vrienden van Het Vergeten Kind en nodigen we ook influencers uit. Lees hier het verslag van Het Vergeten Kind Filmfestival 2018.

Maandag 4 februari: Het Vergeten Kind Slotfeest

De laatste dag van de Week van Het Vergeten Kind is van en voor de kinderen. Op deze bijzondere dag (verjaardag Guusje Nederhorst) willen we een mooie, liefdevolle kinderactiviteit organiseren waardoor kinderen even al hun zorgen kunnen vergeten, onbezorgd kunnen lachen en een positieve ervaring mee kunnen nemen naar de dag van morgen. Alles wat aandacht krijgt groeit. Zo ook kwetsbare kinderen die juist veel te weinig positieve aandacht krijgen. Hierdoor groeien ze en het geeft ze zelfvertrouwen en veerkracht. De door Guusje bedachte characters Woezel & Pip krijgen zeker een belangrijke rol op deze dag.

Unforgettables stop de carrousel

WAT KUN JIJ DOEN?

Houd ons in de gaten! De landelijke campagne start op 14 januari 2019.
Wil jij nu al een actieve bijdrage leveren aan het structureel verbeteren van de situatie van kwetsbare kinderen in Nederland? Word dan donateur want dankzij jouw bijdrage kunnen wij dit realiseren. 

ik word donateur

Of:
 • Ben jij professional? En heb jij een goed idee hoe de carrousel gestopt kan worden? Dien dan jouw pitch in! De mensen met de beste ideeën nodigen wij uit om te komen pitchen tijdens de Week van het Vergeten Kind 2019, op dinsdag 29 januari. Dan vindt de uitreiking van de Hartenhuis Award (voorheen Kind Centraal Award) plaats. Uit alle goede ideeën kiezen wij drie winnaars, aan wie wij een geldprijs toekennen. Zo kunnen we ideeën ook daadwerkelijk omzetten naar een realistisch plan. Pitch hier jouw idee
 • Ben jij professional? Wij ondersteunen met liefde projecten die het belang van kinderen voorop stellen. Doe hier een projectaanvraag. 
 • Word vrijwilliger. Creëer positieve jeugdherinneringen tijdens de Heppie vakanties en weekenden van Het Vergeten Kind. Meld je aan als vrijwilliger.

Het Vergeten Kind is er voor alle kwetsbare kinderen en jongeren in Nederland die opgroeien in een onveilige of instabiele situatie. We organiseren activiteiten en projecten die een directe positieve invloed hebben op hun leven. Tijdens deze activiteiten draait alles om ontspanning, samen plezier maken en positieve aandacht. We doen vooral veel actieve sport- en groepsactiviteiten en we zijn veel buiten. Ook verbeteren we opvanglocaties door deze leefomgevingen kindvriendelijk te maken, dit noemen we onze Hartenhuisprojecten. Daarnaast bieden we vakanties en weekendjes weg aan vanuit Heppie vakanties & weekenden, dit doen we op verschillende locaties in Nederland. 

Het liefst zien wij kinderleed voorgoed verdwijnen, over de hele wereld. Dan is ons doel behaald en kunnen wij onze stichting opheffen. Binnen ons werk moeten wij echter keuzes maken op welke doelgroep wij ons willen richten en hierbij hebben wij ervoor gekozen om ons in te zetten voor alle kwetsbare kinderen in Nederland. Daarin maken wij geen onderscheid. Alle kinderen over de hele wereld verdienen een goede kindertijd en dus ook de kinderen in Nederland.

In 2016 hebben we 17.276 kinderen bereikt met ons directe hulp-programma. Maar we ondernemen ook initiatieven om hun situatie duurzaam en structureel te verbeteren. We willen graag benadrukken dat het volgens ons niet draait om aantallen en dus kwantiteit, maar juist kwaliteit. De komende jaren zullen wij ons beleid hierop steeds meer gaan richten. 

Het Vergeten Kind ontvang geen subsidies van de overheid. Wij kunnen alleen ons werk doen dankzij onze donateurs. Bedrijven, scholen, verenigingen en individuen zetten zich in voor ons door acties te organiseren. Daarnaast sponsoren bedrijven zowel met geld als met producten of dienstverleningen. Ook krijgen wij ondersteuning van grote sponsoren zoals MediaMarkt en VriendenLoterij. Voor alle hulp zijn wij enorm dankbaar.

Wij kunnen ons werk niet alleen verrichten, daarbij zijn wij afhankelijk van de hulp van anderen. Wat jij kunt doen:

 • Doneren. Machtig Het Vergeten Kind om eenmalig of maandelijks een bepaald bedrag van jouw rekening af te schrijven. 
 • Kom in actie. Zet een actie op via ons actieplatform en maak de opbrengst aan ons over. Je kunt ook een lopende actie steunen.
 • Word vrijwilliger. Als vrijwilliger kun je helpen bij het organiseren en uitvoeren van evenementen of bijvoorbeeld Heppie vakanties en weekenden begeleiden.
 • Word partner. Met jouw bedrijf of dienst Het Vergeten Kind steunen kan heel waardevol zijn voor beide partijen. Neem contact op met onze relatiemanager(s) om dit te bespreken.

Wij sturen geen goederen naar kwetsbare kinderen in Nederland, helaas kunnen wij daarom geen goederen aannemen. Wij zijn gespecialiseerd in een direct-hulp programma en structurele verbetering, daar richten we ons op.

Onze ambassadeurs zijn bekende Nederlanders die zich geheel vrijwillig en belangeloos inzetten voor ons. De ambassadeurs van Het Vergeten Kind zijn Johnny de Mol, Angela Schijf, Saar Koningsberger, Babette van Veen, Jamai Loman, Juvat Westendorp en Natasja Froger.

Geweldig dat je dit voor ons doet! Wie van ons de cheque in ontvangst neemt, is afhankelijk van vele factoren zoals tijd, afstand en planning. Soms is dit een ambassadeur of vriend van de stichting. Maar het kan ook een medewerker of vrijwilliger van Het Vergeten Kind zijn. Wie het ook is; iedereen komt op eigen initiatief en geheel belangeloos. En daar zijn we ontzettend blij mee.

Er zijn duizenden kinderen in Nederland die onze hulp hard nodig hebben. Eén kind rechtstreeks steunen gaat niet via ons. Wij doen ons best voor alle kwetsbare kinderen in Nederland.

Wij hebben het CBF-keurmerk voor goede doelen. Dit betekent onder andere dat wij niet meer dan 25% van onze inkomsten aan fondsenwerving mogen besteden. Wij zitten daaronder. De regels voor de besteding van het geld dat wij ontvangen zijn erg strikt en worden streng nageleefd. Een uitgebreide verantwoording vind je in ons jaarverslag.

Wij willen zoveel mogelijk steun krijgen voor het verbeteren van de levensomstandigheden van kwetsbare kinderen in Nederland. Om dat voor elkaar te krijgen, is een professionele organisatie nodig met ervaren medewerkers. Daar horen bepaalde beloningen bij. We gaan er altijd voor dat we minimaal 75% van onze inkomsten besteden aan onze doelstellingen. Je leest hier alles over in ons jaarverslag

De garantie dat je actief bijdraagt aan het verbeteren van de levens van de duizenden kwetsbare kinderen in Nederland. We houden je graag op de hoogte van onze activiteiten: je ontvangt onze nieuwsbrief en je kunt ons volgen via onze website en de diverse socialmediakanalen.

Bekijk de pagina vacatures, we raden je aan om gericht te solliciteren op een vacature, omdat het voor ons niet mogelijk is om een bestand bij te houden met open sollicitaties. Wil je vrijwilliger worden bij ons? Dan kun jij je aanmelden via de pagina word vrijwilliger.