Het Vergeten Kind maakt impact in 2022: kinderen gezien, verandering gesteund

29 juni 2023

Een schokkend aantal van 100.000 kinderen in Nederland groeit op in onstabiele thuissituaties, waar ze dagelijks geconfronteerd worden met onder andere verwaarlozing, misbruik en geweld. De impact van deze schrijnende realiteit laat diepe wonden achter in het leven van deze kinderen. In 2022 heeft Het Vergeten Kind wederom onvermoeibaar gestreden om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen gezien en gehoord werden.

JAARVERSLAG 2022 (PDF)

Een lichtpuntje in een donkere realiteit
Met maar liefst 11.686 deelnames aan onze activiteiten konden duizenden kinderen even ontsnappen aan hun zware thuissituaties en weer gewoon kind zijn. Zowel kleine gebaren van aandacht, zoals het bezorgen van Heppie Boxen bij kinderen, als volledige vakantieweken waarin ze vriendschappen smeedden en zelfvertrouwen opbouwden, hebben bijgedragen aan het creëren van positieve herinneringen. Deze herinneringen zijn van onschatbare waarde. Het geeft kinderen die geen veilige en stabiele omgeving kennen de veerkracht om hun dagelijkse leven weer aan te kunnen.

Bekijk hieronder de aftermovie van de tweede editie van Heppie Factory, waar 459 kinderen uit leefgroepen en gezinshuizen hun talenten ontdekten.

Pleiten voor verandering
In 2022 hebben we vol ingezet op duurzame verbeteringen in de jeugdzorg. Tijdens de tiende editie van de Week van Het Vergeten Kind hebben we 134.010 handtekeningen verzameld om ons pleidooi tegen gesloten jeugdzorg kracht bij te zetten. Door deze massale steun kwam staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) met een plan om gesloten jeugdzorg af te bouwen. Hoe het daar nu mee staat, lees je hier.

Daarnaast hebben we twee onderzoeken uitgebracht over de impact van gesloten jeugdzorg op kinderen en de gevolgen van het vele doorverhuizen van kinderen binnen de jeugdzorg. Uit ons onderzoek blijkt dat driekwart van de kinderen gemiddeld vier keer verhuist binnen de jeugdzorg, waarbij een derde pas één dag van tevoren te horen krijgt dat ze moeten verhuizen. Deze voortdurende verhuizingen hebben een enorme impact op het welzijn en de toekomstperspectieven van de kinderen en moet dus stoppen.

Het aantal bereikte kinderen verdubbelen
In de komende jaren zijn we natuurlijk van plan om nog meer impact te maken op het leven van vergeten kinderen. Ons doel is om in 2023 het aantal bereikte kinderen te verdubbelen, door middel van nieuwe samenwerkingen en het versterken van de volwassenen rondom het kind. Daarnaast willen we gemeenten inspireren om onze visie op kleinschalig wonen - opgesteld met jeugdhulpaanbieder Levell- en het creëren van een liefdevol leefklimaat te omarmen.

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner