een klein gebaar van echte aandacht

Tijdens de week van het vergeten kind 2018 was het thema 'een klein gebaar van echte aandacht'. tijdens deze campagne riepen we heel nederland op om kwetsbare kinderen te steunen door een lief bericht te sturen. van alle berichten maakten we één lange supportsjaal. Ook stonden er leuke activiteiten gepland.

Supportsjaal Week van Het Vergeten Kind 2018

In 2017 voerden we een onderzoek uit, genaamd 'De kracht van aandacht'. Uit dit onderzoek bleek dat juist de kinderen die het al moeilijk hebben, minder steun ervaren van volwassenen om zich heen. Daar waar ouders geen veilige basis kunnen bieden, is het extra belangrijk dat andere volwassen positieve aandacht geven. Uit internationaal onderzoek bleek ook dat oprechte aandacht van volwassenen de veerkracht van kinderen vergroot en (effecten van) stress vermindert. Jongeren met een lastige thuissituatie geven in het onderzoek aan dat ze willen dat er met meer aandacht naar hen geluisterd wordt, dat kleine alledaagse dingen er echt toe doen en dat stabiliteit en continuïteit in het contact met volwassenen van belang is. Positieve aandacht bleek dus een beschermende factor te zijn in de ontwikkeling van een kind. Daarom kozen wij in 2018 voor het thema 'Een klein gebaar van echte aandacht'.

download onderzoek de kracht van aandacht

Een klein gebaar

Echte aandacht kan al een klein gebaar zijn, zoals een luisterend oor, een lief berichtje, een kopje thee met de simpele vraag ‘hoe was je dag?’. Dit zorgt ervoor dat een kind zich gezien en geliefd voelt. We stelden tips op met kleine gebaren die het verschil kunnen maken voor kinderen die het moeilijk hebben.

Download de tips

Week van het vergeten kind 2018

De Week van Het Vergeten Kind 2018 duurde zoals altijd van maandag 29 januari t/m zondag 4 februari. Er vonden verschillende activiteiten door het hele land plaats, waarbij het gekozen thema centraal stond. Zo zag het programma eruit:

  • Maandag 29 januari: uitreiking 'Kind Centraal Award'. De genomineerden waren JIM, Villa Pinedo en School’s Cool. De winnaar was: JIM.
  • Woensdag 31 januari: voetbalclinics bij 20 Eredivisieclubs en 16 Jupiler League clubs voor ongeveer 400 kinderen uit onze doelgroep.
  • Vrijdag 2 februari: symposium 'de Kracht van Aandacht'. Tijdens dit symposium presenteerden wij ons werk aan zoveel mogelijk zorgprofessionals in Nederland.
  • Zondag 4 februari: Het Vergeten Kind Filmfestival. 200 kinderen uit opvanglocaties hadden een eigen mini-speelfilm gemaakt over kleine gebaren van aandacht en dit bekeken we met elkaar op het grote doek van Pathé Tuschinski Amsterdam. 

Ook voerden we actief campagne om aandacht te vragen voor de situatie van alle kwetsbare kinderen in Nederland.

CAMPAGNE stuur een lief bericht

terugblik week van het vergeten kind 2018

De week was weer geslaagd, kijk zelf maar:

WAT KUN JIJ DOEN

Wil jij net als wij een actieve bijdrage leveren aan het structureel verbeteren van de situatie van kwetsbare kinderen in Nederland? Word dan donateur want dankzij jouw bijdrage kunnen wij dit realiseren. 

ik word donateur

Of:

  • Word een steunpilaar. Iedereen kent wel een kind dat extra steun kan gebruiken. Ontdek nu hoe je
    JIM kunt zijn of al bent. Of wordt buddy via de programma’s van School’s Cool of Villa Pinedo.
  • Word vrijwilliger. Creëer positieve jeugdherinneringen tijdens de Heppie vakanties en weekenden
    van Het Vergeten Kind, meld je aan als vrijwilliger.
  • Ben je professional? Augeo Foundation leert je hoe je kinderen kunt steunen die in de knel zitten,
    onder andere met online cursussen.
  • Wil je een groot gebaar maken? Word pleegouder en geef een kind structuur, warmte en veiligheid.
    Er is een fiks tekort, dus nieuwe pleegouders zijn hard nodig.

Voor kinderen die opgroeien in een onveilige of instabiele thuissituatie en zich daardoor niet veilig kunnen ontwikkelen. Dit kan komen door verslavingen, verstandelijke beperkingen, psychische problemen en/of leven onder de armoedegrens. Deze kinderen zijn erg kwetsbaar. Bij bijna 55.000 kinderen gaat het zelfs zo mis, dat thuiswonen niet meer mogelijk is. Als kinderen verwaarloosd en/of mishandeld worden, tekent dit hun verdere leven. Het Vergeten Kind zet zich daarom in voor alle kwetsbare kinderen in Nederland.

Het Vergeten Kind strijdt voor een Nederland waarin elk kind zich écht kind voelt, zich goed ontwikkelt en volwaardig meedoet in de maatschappij. We organiseren activiteiten en projecten die een directe positieve invloed hebben op het leven van kwetsbare kinderen. Maar we ondernemen ook initiatieven om hun situatie duurzaam en structureel te verbeteren.

De stichting organiseert sinds 2014 de Week van Het Vergeten Kind, van 29 januari t/m 4 februari. Dit doen we om een urgent probleem of een belangrijk onderwerp op de maatschappelijke en/of politieke agenda te plaatsen. Zo hebben we de afgelopen jaren campagne gevoerd voor betere leefomstandigheden van kinderen in opvanglocaties, pleegouders geworven en gestreden voor een ‘eigen cliëntpositie’ (eigen rechten) van kinderen in de vrouwenopvang en maatschappelijke opvang, waardoor ze o.a. recht hebben op specialistische zorg.

Het Vergeten Kind heette tot 2013 de Guusje Nederhorst Foundation en is opgericht door Dinand Woesthoff ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw, Guusje Nederhorst. 29 januari is de sterfdag van Guusje en 4 februari was haar verjaardag, maar ook de dag waarop ze is begraven. Ter lieve herinnering aan Guusje houden we deze dagen in ere. Lees hier meer over de geschiedenis van Het Vergeten Kind.

Het thema van 2018 was het belang van kleine gebaren van echte aandacht. Kleine gebaren, zoals een luisterend oor, een lief berichtje, een kopje thee met de simpele vraag ‘hoe was je dag?’ zorgen ervoor dat een kind zich gezien en geliefd voelt. Er zijn in Nederland 100.000 kinderen die opgroeien in gezinnen met meervoudige problemen die deze positieve aandacht nauwelijks krijgen en zo hard nodig hebben.

 

Uit onderzoek in 2017 van Het Vergeten Kind bleek dat juist de kinderen die het al moeilijk hebben, minder steun ervaren van volwassenen om zich heen. Daar waar ouders geen veilige basis kunnen bieden, is het extra belangrijk dat andere volwassen positieve aandacht geven. En dit gebeurt te weinig. Jongeren met een lastige thuissituatie gaven aan dat ze willen dat er met meer aandacht naar hen geluisterd wordt, dat kleine alledaagse dingen er echt toe doen en dat stabiliteit en continuïteit in het contact met volwassenen van belang is.

Uit internationaal onderzoek bleek ook nog eens dat oprechte aandacht van volwassenen de veerkracht van kinderen vergroot en (effecten van) stress vermindert. Positieve aandacht is dus een beschermende factor in de ontwikkeling van een kind, waardoor het zich beter kan ontwikkelen en volwaardig mee kan doen in de maatschappij.

Wij hoopten met onze campagne te bereiken dat mensen zich hiervan meer en meer bewust zijn en zouden snappen hoe zij het verschil kunnen maken in het leven van een kwetsbaar kind.

Het Vergeten Kind riep heel Nederland op via allerlei manieren, zoals televisie, radio en internet, om een lief bericht achter te laten voor de 100.000 kwetsbare kinderen die het zo hard nodig hebben. ‘Je mag er zijn’, ‘Kom op, hou vol!’, ‘Geloof in jezelf’. Van alle lieve berichten maakten wij één megalange supportsjaal, zodat we deze kinderen konden laten zien dat we ze niet waren vergeten. Na de actieperiode deelden we sjaal voor sjaal uit aan kwetsbare kinderen in Nederland.

Zodat echt iedereen mee kon doen! Een lief digitaal berichtje sturen was namelijk gratis. Er liep een teller mee hoeveel lieve berichtjes er al waren binnengekomen en je kon zien dat de digitale sjaal steeds langer en langer werd. Wilde je ervoor zorgen dat een kwetsbaar kind echt een supportsjaal kreeg met een lief bericht erop, dan kon je een donatie van minimaal 5 euro doen. Vervolgens koos je dan 1 van de 6 ontworpen supportsjaals. Deze sjaal werd besteld en gemaakt en van alle supportsjaals maakten we vervolgens een kilometerslange supportsjaal. Na afloop van de campagneperiode haalden we sjaal voor sjaal los en verdeelden we ze via de activiteiten van Het Vergeten Kind aan de kinderen.

Wanneer je een donatie deed van minimaal 5 euro werd daadwerkelijk een echte supportsjaal gemaakt. Om het voor ons overzichtelijk te houden hadden we zes verschillende sjaals ontworpen met een lief bericht erop. Hier kon je zelf uit kiezen. Van alle losse supportsjaals maakten wij 1 lange supportsjaal. Na afloop van de campagne haalden we sjaal voor sjaal los en deelden deze uit aan kinderen uit onze doelgroep.  

Ja, dat kon ook! Bedrijven konden de supportsjaal sponsoren en meehelpen om de langste supportsjaal te maken. Vanaf € 1000,- doneerde je als bedrijf 50 sjaals. Een klein deel van de donatie ging naar de productie van de sjaals en de rest ging naar Het Vergeten Kind. Zo werd door bedrijven bijgedragen aan een betere toekomst voor de 100.000 kwetsbare kinderen in Nederland.

Voor het eerst voerden we tijdens de Week van Het Vergeten Kind ook een specifieke scholencampagne. We maakten in samenwerking met Mensjesrechten een jeugddocumentaire. In deze documentaire volgden we het leven van Unforgettable Jamilla (14 jaar). Ze woont in een fijne opvanglocatie en heeft veel steun aan oprichter Alex. Door haar verleden en de uithuisplaatsing worstelt Jamilla met de angst om verlaten te worden. De documentaire was te zien op Schooltv en deze werd begeleid door een lesbrief, zodat leerkrachten het thema konden bespreken in de klas. Op zondag 25 februari om 19.25 uur was de documentaire te zien op NPO 3.

Zeker! Na het achterlaten van een lief bericht kregen mensen een e-mail met hierin tips over hoe je met een klein gebaar van echte aandacht het verschil kunt maken voor een kind. Deze tips staan ook op onze website en je kunt ze downloaden via deze link: tips een klein gebaar

Ook is doneren of vrijwilliger worden mogelijk.

Er zijn meerdere mogelijkheden:

  • Word een steunpilaar. Iedereen kent wel een kind dat extra steun kan gebruiken. Ontdek nu hoe je JIM kunt zijn of al bent. Of wordt buddy via de programma’s van School’s Cool of Villa Pinedo.
  • Word vrijwilliger. Creëer positieve jeugdherinneringen tijdens de Heppie vakanties en weekenden van Het Vergeten Kind, meld je aan als vrijwilliger.
  • Ben je professional? Augeo Foundation leert je hoe je kinderen kunt steunen die in de knel zitten, onder andere met online cursussen.
  • Wil je een groot gebaar maken? Word pleegouder en geef een kind structuur, warmte en veiligheid. Er is een fiks tekort, dus nieuwe pleegouders zijn hard nodig.

‘The Unforgettables’ is de jongerenraad van Het Vergeten Kind en bestaat uit 50 jongeren in de leeftijd van 12 jaar t/m 18 jaar die opgroeien in kwetsbare gezinnen of opvanglocaties. Zij zetten zich in voor activiteiten en mediadoeleinden gericht op verbetering van de (leef)situatie van kwetsbare kinderen. Ze doorlopen hiervoor een driejarig trainingsprogramma waar ze onder andere leren hoe ze actief hun stem kunnen laten horen en daarmee een gezicht kunnen geven aan de doelgroep van Het Vergeten Kind. Alle kinderen die we zien tijdens de campagneperiode zijn lid van The Unforgettables.