Crisisfonds kwetsbare kinderen thuis maakt 43.000 kinderen blij tijdens coronacrisis
02 juli 2020
‘Ik doe ertoe: iemand denkt aan mij’
Maar liefst 43.000 kinderen zijn door het ‘Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis’ tijdens de coronacrisis blij gemaakt met diverse school- en spelmaterialen. Hulpverleners deden bij het fonds een aanvraag om ‘hun’ kinderen tijdens de ingrijpende periode te ontlasten. Ze bestelden bijvoorbeeld koptelefoons zodat kinderen zich beter konden concentreren op schoolwerk en spelletjes voor de hele familie. Ruim de helft van de kinderen ervoer daardoor minder stress en voelde zich gezien en gewaardeerd door de steun vanuit het fonds, blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut.
Voor veel kinderen was de hulp echt een steuntje in de rug; het liet hen zien dat er in deze lastige tijd mensen aan hen dachten. Hulpverleners geven aan dat vooral het gevoel: ik doe ertoe, er denkt iemand aan mij, ik word gezien’ grote impact maakt. Wel geven de 1.600 betrokken hulpverleners aan zich ernstige zorgen te maken om de zomervakantie. Daarom blijft het Crisisfonds ook dan kinderen in een lastige thuissituatie helpen.
Problematiek toegenomen door coronacrisis
De coronacrisis heeft een grote invloed op de kinderen. Volgens 75% van de hulpverleners vinden kinderen het moeilijk om met de veranderingen om te gaan. Nog eens 73% heeft (grote) moeite met het isolement dat de coronacrisis meebrengt, ze missen contact met school, sport, familie en vrienden.
Ook het thuisonderwijs is lastig. Niet alle (pleeg)ouders hebben de vaardigheden om kinderen te begeleiden bij school. En vaak ontbreken de middelen voor thuisonderwijs zoals laptops en koptelefoons. Ook leeft onder sommige hulpverleners het vermoeden dat aardig wat kinderen een onderwijsachterstand hebben opgelopen. Bijna de helft van de kinderen had niet het materiaal om aan lessen deel te nemen. 45% kreeg geen/onvoldoende begeleiding bij het schoolwerk.
Hulpverleners geven aan dat de materialen van het Crisisfonds helpen bij het aanpakken van de problemen. De kinderen vrolijken ervan op. De kinderen voelen minder de stress en spanning van het continu thuis zitten en het missen van vrienden of klasgenootjes. Voor veel kinderen was de hulp echt een steuntje in de rug; het liet hen zien dat er in deze lastige tijd mensen aan hen dachten. Het gevoel: ‘ik doe ertoe, er denkt iemand aan mij, ik word gezien’ wordt genoemd door de hulpverleners.
Een ander veelgenoemd positief effect is de versteviging van de band tussen de hulpverlener en het kind/gezin. De hulpverlener kwam nu eens niet voor een moeilijk gesprek, maar met een cadeautje.
Een hulpverlener: “Alle gezinnen waren zo ontzettend dankbaar! Het was een echte opkikker. Zo heb ik bij één gezin contact gekregen met het kind, terwijl ik daarvoor totaal geen contact had. Bij een ander gezin zag ik bij de moeder letterlijk haar blik veranderen van somber en down naar lachen en opgelucht zijn. Bij een ander gezin betekende dit het eerste speelgoed wat er ooit aangeschaft is. Het fonds is echt van onschatbare waarde geweest."
Download het onderzoeksrapport
De zomervakantie door met ontspanning en plezier
Het onderzoek maakt duidelijk dat hulpverleners zich grote zorgen maken over de zomervakantie. Normaal gesproken is de zomervakantie al een moeilijke periode voor kinderen die het thuis lastig hebben. Ze missen dan de veilige haven van school, de leerkrachten, vriendjes en de structuur, Kinderen hebben het vooral nu hard nodig om hun problemen even te kunnen vergeten, hun zorgen los te laten en te ontspannen. Om die reden blijft het Crisisfonds steun verstrekken aan deze kwetsbare kinderen.
Vanaf 1 juli richt het Crisisfonds zich op het mogelijk maken van ontspannende ervaringen in de zomervakantie. Dat betekent dat nog heel veel kinderen en gezinnen blij gemaakt kunnen worden met een dagje uit, buitenspeelgoed, georganiseerde zomerkampen en sponsoring van zomerprogrammering op AZC’s en in de opvang.
Het Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis is een initiatief van Augeo Foundation, Stichting Kinderpostzegels en Stichting Het Vergeten Kind.