Verantwoordelijk staatssecretaris Jeugd Vincent Karremans nam manifest in ontvangst: “Deze kinderen kunnen niet langer meer wachten”.
Dinsdag 4 februari trok Het Vergeten Kind naar Den Haag voor een protest bij de Tweede Kamer. De boodschap: het eindeloos doorplaatsen van uit huis geplaatste kinderen in jeugdzorg moet stoppen. Voor het gebouw van de Tweede Kamer verzamelden ervaringsdeskundigen Alissa, Femke, Serena en Wilco. Samen met ambassadeurs Juvat Westendorp (acteur), Jörgen Raymann (acteur en presentator) en Edino van Dorsten (één van de kinderen van Ruinerwold) spraken zij met verschillende politici, onder wie de verantwoordelijk staatssecretaris Jeugd Vincent Karremans.
De impact van doorplaatsingen op kinderen is verwoestend. Kinderen verliezen hun sociale netwerk, raken achter met school en kampen met mentale problemen. Tussen de vuilniszakken, koffers en tassen die symbool staan voor het voortdurende heen-en-weergesleep van uit huis geplaatste kinderen in jeugdzorg, kreeg Karremans het manifest overhandigd. Met het manifest onder zijn arm luisterde hij naar de verhalen van Femke en de andere ervaringsdeskundigen over het effect van doorplaatsen. “Ik werd wanhopig van al dat verhuizen. Het maakte mij depressief”, aldus Femke.
Staatssecretaris Karremans: “Vandaag nam ik het manifest ‘Stop het doorplaatsen van kinderen in jeugdzorg’ van Stichting Het Vergeten Kind in ontvangst. Ik ben het er helemaal mee eens: het aantal doorplaatsingen moet worden teruggedrongen. En het liefst naar 0. Daar zijn al afspraken over gemaakt, maar er moet ook nog veel voor veranderen. Nu werkt het systeem vooral goed voor kinderen met een lichte jeugdvraag, terwijl kinderen die onze hulp écht nodig hebben vaak veel te lang moeten wachten en te vaak moeten verhuizen. Om dat te veranderen zijn stevige keuzes nodig. Daar werk ik nu aan.”
Tweede Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks-PVDA), Jacqueline van den Hil (VVD), Wieke Paulusma (D66), Faith Bruyning (NSC), Sarah Dobbe (SP), Don Ceder (ChristenUnie) en Chris Stoffer (SGP) namen ook een manifest in ontvangst.
Rijksoverheid, neem regie op stabiele woonplekken voor kinderen
Het Vergeten Kind roept de Rijksoverheid op om meer regie te nemen in het creëren van voldoende stabiele woonplekken voor kinderen. Dit zijn plekken waar een vast team van hulpverleners zorgt voor warmte en huiselijkheid, en waar kinderen zo lang als nodig kunnen blijven, ook als hun gedrag soms ‘ingewikkeld’ is. Ouders blijven actief betrokken bij hun leven, en door een plek dicht bij familie, school en de sportclub kunnen kinderen zo normaal mogelijk opgroeien. Alleen met deze aanpak krijgen zij de stabiele basis die cruciaal is voor hun ontwikkeling.
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor residentiële jeugdzorg, maar volgens de stichting kan de Rijksoverheid niet langer wegkijken. Hun dringende oproep: maak van beschikbaarheidsfinanciering de norm om zorg mogelijk te maken die voldoet aan de kwaliteitseisen van stabiliteit en aandacht. Bij beschikbaarheidsfinanciering betalen gemeenten een vast bedrag om aandachtsvolle zorg te realiseren én beschikbaar te houden, ongeacht het gebruik. Dit in tegenstelling tot het huidige systeem, waar financiering per gebruik plaatsvindt, bijvoorbeeld per bezet bed, wat instabiliteit in de hand werkt.
Protesteren
Het is niet de eerste keer dat Het Vergeten Kind oproept om het doorplaatsen van kinderen in jeugdzorg te stoppen. Zes jaar geleden stond de organisatie ook al op de barricade, maar ondanks eerdere beloftes van het Ministerie van Volksgezondheid om het probleem in kaart te brengen en aan te pakken, is de situatie voor kinderen nauwelijks verbeterd. Daarom spreekt de organisatie zich opnieuw uit. Margot Ende-van den Broek, directeur Het Vergeten Kind: “Als we het in één keer goed doen, hebben kinderen daar hun hele leven profijt van.”