Succesvolle start van Week van Het Vergeten Kind 2018

29 januari 2018

vandaag start de Week van Het Vergeten Kind. Deze week is de aftrap van de jaarlijkse campagne die dit jaar gaat over het belang van kleine gebaren van echte aandacht. Kleine gebaren, zoals het bieden van een luisterend oor of het sturen van een lief berichtje zorgen ervoor dat een kind zich gezien en geliefd voelt. Tijdens de campagne roepen we heel nederland op om deze kinderen te verwarmen met een kilometerslange supportsjaal .

ONDERZOEK

Supportsjaal 2 Week van Het Vergeten Kind 2018Uit recent onderzoek van Het Vergeten Kind blijkt dat juist de kinderen die het al moeilijk hebben, minder steun ervaren van volwassenen om zich heen. Daar waar ouder(s) geen veilige basis kunnen bieden, is het extra belangrijk dat andere volwassen positieve aandacht geven. En dit gebeurt te weinig. Jongeren met een lastige thuissituatie geven aan dat ze willen dat er met meer aandacht naar hen geluisterd wordt, dat kleine alledaagse dingen zoals bijvoorbeeld samen een spelletje spelen er echt toe doen. En dat stabiliteit en continuïteit in het contact met volwassenen van belang is.

Uit internationaal onderzoek blijkt ook nog eens dat oprechte aandacht van volwassenen de veerkracht van kinderen vergroot en (effecten van) stress vermindert. Positieve aandacht is dus een belangrijke beschermende factor in de ontwikkeling van een kind, waardoor het zich beter kan ontwikkelen en volwaardig mee kan doen in de maatschappij.

klein gebaar van aandacht

Kinderen uit de jongerenraad van Het Vergeten Kind ‘The Unforgettables’ weten als geen ander hoeveel een klein gebaar van aandacht kan betekenen. Shaye (18 jaar) woont sinds haar 16e niet thuis. Haar oom en tante vingen haar op.

Shaye: “Ze luisterden echt naar mij. Door hen kan ik weer genieten van het leven.”

Nikita (14 jaar) heeft een roerige tijd achter de rug. Zij kan altijd bij haar buren terecht.

Nikita: “Ze hebben altijd chocomel voor mij in huis.”

Quentin (18 jaar) woont in een jeugdzorginstelling. Zijn moeder kon vanaf zijn derde niet meer voor hem zorgen. In de opvang heeft hij veel steun aan zijn begeleider Ricardo.

Quentin: “Ik hou heel erg van muziek en Ricardo zag dat. Soms, als ik me rot voelde, gaf hij me gewoon de sleutel van het muzieklokaal. ‘Ga maar drummen’, zei hij dan. Door drummen kon ik mezelf uiten, kwam ik tot rust.”

Langste supportsjaal van Nederland

Het Vergeten Kind roept heel Nederland op om vanaf 27 januari t/m 25 februari een lief bericht achter te laten voor de 100.000 kinderen die het zo hard nodig hebben. ‘Je mag er zijn’, ‘Kom op, hou vol!’, ‘Geloof in jezelf’. Deze berichtjes worden aan elkaar gebreid tot een lange supportsjaal.

Joep Verboeket, algemeen directeur: “Met het samen maken van de langste supportsjaal willen we Nederland vragen haar hart te openen voor kwetsbare kinderen. We benadrukken dat oprechte aandacht al kan zitten in kleine dingen. We kunnen allemaal iets doen voor deze kinderen, zodat zij krijgen waar ze recht op hebben: een kans op een mooie toekomst. En het mooie is, aan het einde van de campagne worden de sjaals losgemaakt en komt het echt terecht bij de kinderen die onze steun zo hard nodig hebben.”

Doe ook mee en laat zien dat jij de kwetsbare kinderen in Nederland niet vergeten bent. Stuur gratis een lief bericht. Van alle berichten maken wij een lange supportsjaal. 

stuur gratis een lief bericht

over de week van het vergeten kind

Sinds 2014 organiseert Het Vergeten Kind de Week van Het Vergeten Kind (van 29 januari t/m 4 februari) om een urgent probleem of een belangrijk onderwerp op de maatschappelijke en/of politieke agenda te plaatsen. Tijdens deze Week vinden er verschillende activiteiten door het hele land plaats, waarbij het gekozen thema centraal staat. Er wordt gestart met de ‘Kind Centraal’ Award en er zijn voetbalclinics bij 20 Eredivisie- en Jupiler League clubs. Verder vindt er het symposium ‘De kracht van aandacht’ plaats voor professionals uit de zorg en sluit de Week af met Het Vergeten Kind Filmfestival in Tuschinski, waarbij kwetsbare kinderen mini-speelfilms hebben gemaakt over hoe kleine gebaren het verschil maken. De Week luidt de campagneperiode in die na afsluiting van de Week nog drie weken doorloopt.

Meer over de Week van Het Vergeten Kind

meer over de week van het vergeten kind 2018

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner