De winnaars van de Hartenhuis Awards 2023 zijn bekend!

03 februari 2023

Vandaag is ‘de Week van Het Vergeten Kind’ afgesloten met de uitreiking van de Hartenhuis Awards. Dit jaar stond de aanmoedigingsprijs in het teken van leeftijdsgrenzen in de jeugdzorg Ambassadeurs. Jörgen Raymann, Angela Schijf en vriendin van de stichting Wendy van Dijk reikten de prijs uit aan de drie meest inspirerende hulpverleners, die het verschil maken voor jongeren die uit huis geplaatst zijn en 18 worden. Jeugdbeschermer Marjan Varenhout, Gezinshuisouder Lukas Pinkse en Groepsbegeleider Ine Aasted-Madsen namen de prijs in ontvangst. Tijdens de Week van Het Vergeten Kind vragen wij aandacht voor jongeren die in de residentiële jeugdzorg verblijven en losgelaten worden op het moment dat ze daar nog niet klaar voor zijn.  

Voor veel jongeren met jeugdzorg zorgt de overgang naar volwassenheid voor stress. Zij zitten lang in onzekerheid over hun woonplek en vertrouwde professionals vallen weg. Niet alleen jongeren, maar ook veel hulpverleners willen dit graag anders en zetten zich enorm in om jongeren niet los te laten voordat ze daar klaar voor zijn. Door een award uit te reiken aan drie hulpverleners die een inspirerend voorbeeld zijn, zet de stichting goede voorbeelden in de spotlight.    

Hartenhuis Awards 2023

Inspirerende initiatieven  

Het Vergeten Kind zet met de Hartenhuis Award drie initiatieven in het zonnetje die gericht zijn op het verbeteren van het toekomstperspectief van de jongeren. De winnaars zijn: 

Categorie jeugdbeschermer: Marjan Varenhout van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond
Marjan werd genomineerd door een collega. De jury oordeelde: Marjan is iemand die altijd open het gesprek in gaat, de passie heeft voor het vak en lef vooral lef heeft. Marjan werkt nu zo’n 16 ½ jaar fulltime bij Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond. “Met de grens van 18- naar 18+, probeer zij er voor jongeren te staan als een huis, bij tegenslag niet stoppen, maar doorgaan. Zich niet laten afschrikken bij een “nee” of bij een hobbel die ze moet nemen. Wat de jury zo inspirerend vindt, is dat Marjan haar werk met passie doet en vooral lef toont door dingen op een vernieuwende manier aan te pakken. Ze is een inspirator voor velen."

Categorie gezinshuisouder: Lucas Pinkse van gezinshuis ValBiDam uit Haastrecht
Lucas werd genomineerd door een moeder en een kind uit één van zijn gezinshuizen. Vanuit zijn ervaring binnen de jeugdzorg, is hij ruim 14 jaar geleden begonnen met zijn eerste gezinshuis, inmiddels heeft hij er 5. In de loop der jaren werd steeds duidelijker dat de leeftijdsgrens van 18 niet de juiste is om dan alweer weg te moeten gaan. Daarom hanteert hij die leeftijdsgrens in zijn gezinshuis niet. Hij vindt ook dat de basis van het gezinsleven binnen zijn gezinshuizen, een sterkere basis kan zijn voor de jongeren die bij hem geplaatst worden. De jury koos Lucas als winnaar omdat hij niet alleen de kinderen in zijn gezinshuizen goed helpt, maar ook zijn omgeving erg stimuleert om kinderen te helpen. Bovendien maakt Lucas duidelijk dat hij niet alleen de vervanging van de ouder is, maar ook de hulp voor ouder & kind. 

Categorie groepsbegeleider: Ine Aasted-Madsen van Tobas Jeugdhulp uit Kerkrade
Ine werd genomineerd door oud-collega’s en een cliënt. Voor Ine is het thema van de Week niet nieuw. Al veel langer maakt zij zich boos over het ontbreken van een goede overgang van 18- naar 18+ in jeugdzorg. Dit heeft ervoor gezorgd dat zij een eigen jeugdhulporganisatie heeft opgezet: Tobas Jeugdzorg, om in de praktijk te laten zien dat het beter en anders kan. Vanaf de start van Tobas Jeugdhulp is een goede overgang van 18- naar 18+ het belangrijkste speerpunt. Ine laat niemand los op hun 18e verjaardag, maar pas echt als ze op eigen benen kunnen staan.

Aandacht voor leeftijdsgrenzen in de jeugdzorg  

Ieder jaar reiken wij de Hartenhuis Award uit aan een organisatie, initiatief, groep of persoon die zich buitengewoon inzet voor kwetsbare kinderen in Nederland. Dit jaar stond de aanmoedigingsprijs in het teken van leeftijdsgrenzen in de jeugdzorg. Met onze campagne vragen we aandacht voor de situatie van jaarlijks 3.300 uit huis geplaatste jongeren die 18 jaar worden. Een punt in hun leven waarop er heel veel verandert in de zorg die ze tot dan toe hadden. Het wegvallen van de zorg levert veel extra stress en onzekerheid op voor deze kinderen. Met name de vraag of zij na hun 18e verjaardag mogen blijven wonen op dezelfde plek zorgt voor veel onrust. 65% van de jongeren die op een groep woont moet verhuizen. Bijna een kwart van de ondervraagde jongeren weet een maand voor ze 18 jaar worden niet of ze op hun woonplek kunnen blijven. Dit blijkt uit ons onderzoek  naar de effecten van 18 jaar worden op deze kwetsbare kinderen. 

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner