Steunmanifestatie: Het Vergeten Kind laat van zich horen voor uithuisgeplaatste kinderen als gevolg van toeslagenschandaal

11 april 2022

Op 16 april zijn wij bij de steunmanifestatie voor toeslagenouders en hun kinderen. De vele berichten van gedupeerde ouders wiens kind uit huis is geplaatst, maken ons verdrietig en verontwaardigd. Het is wrang dat deze ouders door toedoen van de overheid in de problemen zijn beland en daardoor een minder goede opvoeder voor hun kind(eren) konden zijn. Het is absurd dat het nu niet veel meer prioriteit krijgt van de overheid om dat zo snel mogelijk op te lossen.

Schulden mogen nooit de reden zijn voor een uithuisplaatsing. We kennen de individuele situaties van gedupeerden niet. Wel weten we dat financiële problematiek kan leiden tot problemen op andere terreinen. Je huis kwijtraken, de sportclub van je kinderen niet meer kunnen betalen en angst of stress. Het heeft allemaal invloed op de sfeer in huis. Waar wij voor pleiten is dat er goed gekeken wordt naar het hele gezinssysteem. En om te doen wat nodig is om van een onveilige opvoedsituatie weer een veilige opvoedsituatie te maken. 

Uithuisplaatsing: ingrijpende beslissing en uiterst middel
De wijze waarop we nu jeugdbescherming organiseren, zorgt te vaak voor een uithuisplaatsing. Een kind van z’n ouders scheiden is één van de meest heftige beslissingen die de overheid kan nemen. Het is altijd traumatisch, ook wanneer er terechte zorgen zijn over de veiligheid van het kind. Het moet dan ook per definitie een uiterste maatregel zijn die zo weinig mogelijk wordt toegepast. En dat is het nu niet. Een ouder helpen met het oplossen van financiële problemen, zodat deze ouder weer meer tijd en aandacht voor de kind(eren) kan hebben, lost in heel veel gevallen meer op dan het scheiden van ouders en kinderen.

Radicale verandering
Het is tijd voor een radicale ommezwaai in het systeem van jeugdbescherming. En dat de gedupeerden van het toeslagenschandaal de hoognodige excuses, erkenning en maatwerk krijgen.

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner