EEN STEUNENDE DOCENT IS GOUD WAARD IN HET LEVEN VAN KINDEREN DIE THUIS VEEL STRESS HEBBEN

03 februari 2021

In Nederland groeien minstens 80.000 kinderen op in sociaal arme gezinnen waar thuis veel problemen zijn. Denk aan gezinnen met schulden, ouders met (psychische) problemen, ruzie in de familie en kinderen met gedragsproblemen. Kinderen die opgroeien in isolement zijn in het dagelijks leven vaak onzichtbaar. Het Vergeten Kind deed onderzoek naar de impact van sociaal isolement. Daaruit bleek dat 50% van de kinderen wordt gepest of buitengesloten. Bijvoorbeeld omdat zij andere kleding dragen of omdat zij door andere kinderen en volwassenen niet begrepen worden.

School als veilige plek
Voor deze kinderen is het heel belangrijk dat ze zich op school welkom en gezien voelen. Hoe kinderen zich voelen in de klas kan van enorme betekenis zijn op hun leven. Een fijne klas helpt kinderen omgaan met moeilijke situaties en helpt hen zich goed te voelen. En een steunende docent is goud waard in het leven van kinderen die thuis veel stress hebben. 39% van de kinderen in ons onderzoek geeft aan zich niet altijd begrepen te voelen door hun docent. Omdat hun docent bijvoorbeeld niet goed snapt hoe het er thuis aan toe gaat. Lees hier meer over in het onderzoek dat Stichting Het Vergeten Kind deed naar de impact van sociaal isolement op kinderen.

Het verhaal van Merel 
Merel voelde zich als kind niet altijd gezien op school. Bekijk hier haar verhaal en concrete tips: Lesmateriaal over positieve aandacht en elkaar écht zien
Met het project Heppie in de Klas bieden we docenten lesmateriaal aan om in de klas te gebruiken. Afgelopen woensdag werd het lespakket naar 5600 docenten gestuurd. Dit lesmateriaal helpt de docent een positieve en warme omgeving te creëren in de klas en te zorgen voor meer begrip over de thuissituatie. Zo vermindert schaamte en oordeel en zien kinderen van elkaar beter waar ze goed in zijn. Het lespakket bestaat uit 12 eenvoudige en vrolijke werkvormen en zijn geschikt voor de bovenbouw van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

Vraag hier het lespakket aan

Agenderingscampagne om sociaal isolement te doorbreken
Met de landelijke campagne ‘Maak je HART voor vergeten kinderen in sociaal isolement’ ( (van 29 januari t/m 12 februari) voert de stichting actie om gemeenten, scholen en jeugdhulporganisaties aan te sporen om het isolement te doorbreken. Het Vergeten Kind vraagt tijdens de campagne aan heel Nederland om achter deze kinderen te gaan staan en op  www.hetvergetenkind.nl een hart achter te laten op de kaart van Nederland. Gesterkt door alle aandacht voor dit thema en de ‘hartensteun’ uit het land kan de stichting gemeenten, scholen en jeugdzorg krachtiger aansporen om het isolement van deze kinderen te doorbreken.

Meer informatie over Heppie in de Klas
Kijk dan op de pagina www.hetvergetenkind.nl/heppieindeklas of mail naar [email protected] o.v.v. ‘Heppie in de Klas’

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner