Minister Hugo de Jonge logeert bij Unforgettable Daan

08 november 2019

Unforgettable Daan - onze vertegenwoordiger uit de jongerenraad - deelde tijdens de Week van Het Vergeten Kind (29 jan / 4 feb 2019) zijn verhaal aan heel Nederland. Daan is vaak van woonplek verhuisd en heeft meer dan 150 hulpverleners gehad. Dat gunt hij geen enkel kind. Toen Daan tijdens de campagneweek minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontmoette, nodigde hij hem uit voor een logeerpartij. Zo kon de minister zelf ervaren hoe het eraan toe gaat in een leefgroep. En zien en horen hoe belangrijk stabiliteit en vertrouwde gezichten zijn voor kwetsbare kinderen.


Rolkoffer en attachétas
Op 6 november stond minister De Jonge met zijn rolkoffer én attachétas op de stoep bij woongroep De Kaap van zorgorganisatie Entrea Lindenhout. Inmiddels woont Daan ergens anders, maar dat weerhield hem niet Hugo te ontvangen en rond te leiden op zijn oude groep. Op De Kaap wonen negen jongeren van 15 tot 18 jaar die door omstandigheden niet meer thuis wonen. Ze krijgen daar hun dagelijkse opvoeding, begeleiding en behandeling. Meestal tijdelijk; doel is dat de jongeren uiteindelijk weer terug naar huis kunnen.

Logeerpartij Hugo de Jonge



Meteen aan tafel
Omdat de minister iets later is, kan hij bij binnenkomst meteen aan tafel schuiven. Zelfgemaakte burrito’s staan op het menu. Tijdens het avondeten wordt er veel gelachen, maar ook serieus gepraat. Hugo de Jonge stelt Daan de vraag waarom hij hem uitgenodigd heeft te komen logeren.

“Omdat we het veel hebben over de problemen die er zijn; maar los daarvan is het gewoon moeilijk om op een groep te wonen. En dat moet je echt zien. Het is moeilijk om met jongeren te wonen die je niet goed kent, om te moeten luisteren naar leiding die je misschien niet aardig vindt, om te slapen op een matras waar heel veel anderen op hebben geslapen, om te douchen in een ranzige gedeelde douche; gewoon, om niet thuis te zijn. Juist omdat dat moeilijk is, moeten we zorgen dat de rest echt beter wordt geregeld.”

Slaappartij Minister Hugo de Jonge(2)

Gezien en gehoord
Hugo de Jonge luistert aandachtig. Niet alleen tijdens het eten, maar ook tijdens het theemoment. De minister vraagt en hoort van de jongeren zelf wat er goed gaat en wat er beter moet. De groep praat over de verlengde jeugdzorg. Voor pleegkinderen is deze zorg automatisch tot 21 jaar geregeld. Voor jongeren in leefgroepen als De Kaap is dat maar tot 18 jaar. Verlenging moet zelf door de jongeren worden aangevraagd. Garantie is er alleen niet. En dat zorgt voor onzekerheid; ook zij willen automatische zorg tot hun 21ste. De Jonge belooft ernaar te kijken.

Daan is tevreden over de logeerpartij. “Ik heb het idee dat de minister ons heeft gezien en gehoord. Het is een aardige man ook. Ik hoop wel dat hij snapt dat dit een hele goede groep is; het is rustig, huiselijk. En je kunt hier inmiddels ook langer blijven dan een paar maanden. Zo zouden meer groepen moeten zijn.”

Hugo de Jonge sluit hierop aan: ‘Het bezoek aan de leefgroep is een erg belangrijke en fijne ervaring: De Kaap biedt verzorging, dagelijkse opvoeding, begeleiding en behandeling aan jongeren in de leeftijd vanaf 15 jaar. Om verschillende redenen kunnen deze jongeren (tijdelijk) niet meer thuis wonen. De Kaap is voor hen een veilige plek waar ze rust en structuur krijgen. Mooi om de huiselijkheid, de positiviteit en de warmte te zien - voor de jongeren écht een thuis. En erg onder de indruk van de professionaliteit, toewijding, liefde en het geduld waarmee de groepsleiding hun werk doen.”

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner