Stop het wisselen van hulpverleners

In 2020 vroegen we de aandacht van heel Nederland voor het feit dat kinderen in de jeugdhulpverlening veel te veel wisselende hulpverleners zien. Dit deden we met de campagne: ‘Stop het wisselen van hulpverleners’. Minister Hugo de Jonge overhandigden wij de uitkomsten van ons onderzoek. Lisa Westerveld van Groen Links stelde Kamervragen over het thema naar aanleiding van het rapport.

In de maanden daarvoor interviewden we 110 kinderen en ondervroegen we 89 hulpverleners over hun situatie. Daaruit bleek dat de zorg voor deze kinderen te instabiel is. Voor kinderen kan het traumatisch zijn om steeds weer afscheid te moeten nemen van hulpverleners.

  • Vooral kinderen die op een groep wonen, komen heel veel hulpverleners tegen. Gemiddeld hebben zij al 64,6 hulpverleners gehad. Kinderen die thuis bij hun ouder(s) wonen hebben gemiddeld 11,5 hulpverleners gezien.
  • 3 op de 5 jongeren hebben afscheid moeten nemen van een hulpverlener die ze nog niet wilden missen. Die vele wisselingen komen (o.a.) doordat kinderen vaak moeten doorverhuizen. De uithuisgeplaatste kinderen moesten gemiddeld 6 keer verhuizen binnen de jeugdzorg. 
  • Door die wisselende gezichten vinden kinderen het moeilijk om nieuwe hulpverleners te vertrouwen. 1 op de 10 kinderen heeft helemaal geen behoefte (meer) om een band op te bouwen met hun begeleiders.
  • Ruim driekwart van de kinderen vindt dat ze te vaak hun levensverhaal hebben moeten vertellen. Dat maakt dat ze zich niet begrepen voelen en onnodig vaak nare herinneringen moeten herbeleven.  
  • Een kwart van de kinderen zegt dat het door het hoge aantal hulpverleners slechter gaat met hem of haar.
  • Niet alleen kinderen vinden het doorwisselen moeilijk. Ook hulpverleners laat het niet koud. Ze blijven bijvoorbeeld dat ze achter met het vervelende gevoel dat het contact nog niet ‘af’ is. Ze balen, omdat ze denken dat het kind meer uit het behandelproces had kunnen halen. Of ze voelen zich machteloos. 

Lees hier het volledige onderzoek 'Constant nieuwe gezichten, ik crash daarvan'

Download de factsheet

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner