Heppie Festival, een ware ja-dag waarop niks te gek is

“Mijn mama is een vergeten kind," vertelt Divya over haar moeder Annemiek. In hun huis is het donker, de gordijnen zijn dicht om prikkels te vermijden. Annemiek heeft het zwaar en kan niet altijd de leuke moeder zijn die ze wil zijn. Toch proberen ze de humor erin te zien: "We moeten in de ochtend stil zijn, maar daar zijn we nog niet zo goed in," grapt haar zoon Nyck. Voor het gezin is het niet vanzelfsprekend om eropuit te gaan. Maar als de uitnodiging van Heppie Festival komt, fleurt het gezin op. Het is iets om naar uit te kijken en om op terug te blikken. 

Annemiek had een traumatische jeugd vol mishandeling. Ze trouwde tweemaal; met haar eerste man kreeg ze Jeffrey (25), die met zestien maanden oud naar een pleeggezin moest voor zijn veiligheid. Haar tweede relatie was aanvankelijk stabiel, maar eindigde gewelddadig. Hierdoor ontwikkelde ze complexe PTSS. Toen ontmoette ze Rick, met wie ze al tien jaar getrouwd is en drie kinderen heeft: Divya (8), Caitly (11) en Nyck (12). Nu er wat rust is in het leven van Annemiek, komen de trauma's naar boven.

Tekortschieten

De trauma's hebben ook effect op de kinderen. Annemiek wordt vaak meerdere malen per nacht schreeuwend wakker, leeft soms in zichzelf gekeerd en heeft lang niet altijd de energie om met de kinderen op pad te gaan, tot haar grote verdriet. "Ik voel mij als moeder dan echt tekortschieten," vertelt Annemiek zichtbaar aangeslagen. Haar man heeft veel gezondheidsproblemen, waardoor hij vaak ziek is en in het ziekenhuis ligt. 

Heppie Festival 2024 fam 1

Focus op de kinderen

Waar het thuis vaak om moeder draait, draait Heppie Festival om de kinderen. Het festival staat voor het gezin bekend als een ‘ja-dag’, waarop alles mag en niets is te gek. Annemiek: "Het is de dag waarop de kinderen zich geen zorgen hoeven te maken over hoe het met mama gaat en of ze wel goed heeft geslapen. Ze kunnen volop genieten en alles doen wat ze willen. En als ik niet mee kan doen, neemt de Heppie-begeleiding het over."

Heppie Festival 2024 Caitly

Mooiste dag van het jaar

Op het festival beleven de kinderen een onvergetelijke tijd. Nyck gaat helemaal op in de grafitti, Divya paradeert trots rond op het festivalterrein met haar Ibiza hair wrap - die moeder ook draagt, want op zo'n ja-dag doet mama met alles mee - en Caitly is dolblij omdat ze een spel heeft gewonnen van haar favoriete programma Expeditie Robinson. "Ik vind het op Heppie Festival superleuk. Er zijn allemaal kinderen waar ik vrienden mee kan worden", vertelt Divya. 

Heppie Festival 2024 Nyck

Terug in de auto op weg naar huis roept Divya dat het de leukste dag van het jaar was. Annemiek voelt trots en blijdschap, maar ook een steek van pijn. "Ondanks dat ik enorm mijn best doe, kan ik mijn kinderen niet altijd bieden wat ik zou willen." Ze is dankbaar dat Heppie Festival een lichtpuntje is in hun leven. "Deze ervaring geeft ons de kracht om er weer een paar maanden tegenaan te kunnen.”