In 2023 hebben we ons weer onvermoeibaar ingezet om ervoor te zorgen dat geen kind er alleen voor staat. Het jaar stond in het teken van strijd, verandering en onvergetelijke momenten voor vergeten kinderen. Meer dan 25.000 kinderen kregen een lichtpuntje te midden van hun dagelijkse zorgen. En samen met Nederland hebben we ons hardgemaakt om de leeftijdsgrens van 18 jaar in de jeugdzorg los te laten. Dit en meer lees je in ons jaarverslag.
Kostbare herinneringen
Voor vergeten kinderen zijn kostbare herinneringen van onschatbare waarde. Het geeft ze moed en kracht om met hun moeilijke (thuis)situatie om te gaan. Met onze Heppie-activiteiten creëren we deze waardevolle herinneringen, zoals met Heppie Factory en Festival. Bij deze evenementen ligt de focus op het ontdekken van talenten en het opdoen van nieuwe ervaringen. Bijna tweeduizend kinderen hebben van deze evenementen genoten, waaronder Loa (12), die zegt: “Ik voel me blij bij Heppie. Ik hoop dat ik er volgend jaar weer bij ben.”
Beleidsbeïnvloeding
Met onze kinderactiviteiten creëren we directe impact: kinderen voelen zich ontspannen, worden gehoord en gezien. Ze ontwikkelen nieuwe sociale vaardigheden, maken vrienden en krijgen meer zelfvertrouwen. Op de lange termijn is er ook veel te winnen: het jeugdzorgsysteem piept en kraakt al jaren. Daarom jagen we de overheid en jeugdaanbieders aan om het belang van alle kinderen centraal te stellen in beleid en uitvoering, zodat de kwaliteit van de zorg en hulp verbetert.
Hoe we dat in 2023 deden? We organiseerden onder andere een symposium met jeugdzorgorganisaties Levvel en Parlan over ‘Aandachtsvolle zorg binnen kleinschalige woonvormen’, waar 160 beleidsmakers en jeugdzorgprofessionals in gesprek gingen. We ontvingen politici en beleidsmakers in ons Heppie (t)Huis. En startten een petitie om een stokje te steken voor de leeftijdsgrens van 18 jaar waarop abrupt de zorg stopt en huisvesting onzeker wordt. Deze petitie is meer dan 140.000 keer ondertekend.
2024
In 2023 is het aantal kinderen dat we bereiken verdubbeld. In 2024 willen we dit aantal vasthouden en verder uitbreiden. Dit doen we niet alleen met onze bestaande projecten, maar ook door te blijven innoveren en nieuwe, impactvolle activiteiten aan te bieden voor kinderen én betrokken Nederlanders.
Ons doel is om meer mensen te motiveren zich in te zetten voor vergeten kinderen met hun tijd, aandacht, geld, stem, netwerk en kennis. Zo vragen we bijvoorbeeld om een kamer te verhuren aan jongeren die de leeftijd van 18 bereiken in de jeugdzorg en daardoor dakloos dreigen te raken. Door als sporttrainer of coach deel te nemen aan trainingen van ons programma Klimaat van Aandacht. Of door vrijwilliger te worden van onze vakanties en weekenden. Er zijn talloze mogelijkheden waaruit mensen kunnen kiezen, zodat zij op hun eigen manier een waardevolle bijdrage kunnen leveren in het leven van vergeten kinderen.