KNVB Voetbalkampen zijn veilig en inclusief, dankzij het ‘Klimaat van Aandacht’Martijn Ehlhardt

Martijn Ehlhardt organiseert al jaren de KNVB Voetbalkampen, waarbij hij gebruik maakt van het 'Klimaat van Aandacht’. Een programma dat zich focust op een veilig en inclusief sportklimaat. Hij is daar heel enthousiast over.

“Je hebt kinderen die in huilen uitbarsten, of kinderen die van binnen huilen, en dan gaan pesten”, zegt Ehlhardt, als hij het over het Klimaat van Aandacht heeft, het programma waar begeleiders en trainers worden geleerd om dóór het gedrag van kinderen te leren kijken. “Je moet kinderen nooit labels geven. Maar ze aandacht geven en ze echt zien. Je ziet pestgedrag en je kunt iemand meteen een bullebak noemen, of je gaat met een kind in gesprek. In een veilig klimaat, komt er naar boven waarom een kind van binnen aan het huilen is. Misschien omdat oma ziek is.”

Plezier boven talent

Bij de KNVB Voetbalkampen, voor kinderen van 8 tot 15 jaar, draait het volgens Ehlhardt vooral om plezier. “Ze worden hier behandeld als international. Iedereen krijgt een eigen tenue. Ieder kind voelt zich bijzonder, dat is onze toegevoegde waarde”, vertelt hij enthousiast. Er wordt op een KNVB voetbalkamp ook niet gescout op talent, je hoeft niet op voetbal te zitten en een goede pedagogische benadering staat op de eerste plek. “We willen dat alle kinderen zich sociaal ontwikkelen en ook even lekker met zichzelf bezig kunnen zijn”, zegt Ehlhardt. 

Sinds 2020 werken de KNVB Voetbalkampen met het Klimaat van Aandacht. Het vraagt van de begeleiders soms wat extra aandacht, kennis en kunde. Daarom vallen er ook weleens trainers af. “Het écht zien van bepaald gedrag van kinderen en daar doorheen kijken, dat is voor trainers soms lastig. Trainers zijn gewend om iets te analyseren op voetbaltechnisch vlak. Nu moet je als trainer ook op pedagogisch vlak echt scherp en goed zijn.”

Doorvragen

Inmiddels, bezweert Ehlhardt, zit het Klimaat van Aandacht in het DNA van de trainers van de voetbalkampen. Dat heeft er ook voor gezorgd, dat bepaalde activiteiten zijn aangepast. “Wij hebben tijdens een kamp de ambitie om een kind continu bezig te houden. Maar het bleek dat best wel wat kinderen soms even niets willen doen. Dus hebben we sinds afgelopen jaar een ‘relaxhoek’ ingericht, met een beamer waar filmpjes met mooie goals worden afgespeeld. We ontdekten deze behoefte pas na doorvragen bij de kinderen”, aldus Ehlhardt.

Achter gedrag kijken

Natuurlijk gaat niet alles altijd goed. Als een kind heimwee heeft en naar huis gaat, breekt het hart van de begeleiding. “Dat zien wij als falen. Als een kind bepaald gedrag vertoont, vragen we ons vooral af: wat zit er achter dit gedrag? Wij zoeken nu veel dieper in het kind naar antwoorden. Wij geven een kind niet zomaar een label, of kinderen nou ADHD hebben, of een verleden met nare ervaringen, wij zorgen ervoor dat iedereen zichzelf kan zijn.”

En zo leren kinderen op een KNVB Voetbalkamp dankzij het Klimaat van Aandacht meer dan alleen maar voetballen. Ehlhardt: “Als je een weekje een kamp bij ons hebt gedaan, raak je zeker besmet met het voetbalvirus. Maar wel in een veilige en inclusieve sportomgeving. Je wil namelijk als begeleiding niet alleen kinderen vermaken, maar ook zorgen dat ze op vrijdag met 1 procent meer bagage in hun rugzakje een stukje blijer naar huis gaan.”