Kinderen vinden steun van ouders het belangrijkst

22 maart 2018

Van de kinderen die niet thuis wonen, vindt 79 procent dat hun vader of moeder er altijd voor hen is. Dit blijkt uit onderzoek dat wij uitgevoerd hebben in aanloop naar onze campagne ‘’klein gebaar van echte aandacht’’ voor de Week van Het Vergeten Kind 2018. Tijdens dit onderzoek vroegen wij aan 338 kinderen in een kwetsbare situatie hoeveel steun zij ervaren van ouders, familieleden en vrienden. Hoewel het contact met de ouders niet altijd stabiel is, blijven de ouders wel het belangrijkst voor hen.

HET BELANG VAN OPRECHTE AANDACHT

Uit eerder onderzoek blijkt ook dat oprechte aandacht van volwassenen de veerkracht van kinderen vergroot en (effecten van) stress vermindert.

Een kind heeft positieve relaties met anderen nodig om zich goed te voelen en zich te kunnen ontwikkelen. Het maakt hen veerkrachtig. Een steunende volwassene kan een veilige basis vormen door adequaat te reageren op het kind (responsief te zijn). We weten dus hoe belangrijk het is voor een kind om stabiele, aardige volwassenen in het sociale netwerk te hebben. Hoe is het wat dat betreft gesteld met kinderen die veel ingrijpende ervaringen hebben meegemaakt? Ervaren zij evenveel steun als kinderen uit een stabiele thuissituatie? Of krijgen juist de kinderen en jongeren die al veel narigheid hebben meegemaakt, ook nog eens minder aandacht?

En welke tips hebben ze voor de volwassenen om hen heen? Om deze vragen te beantwoorden zijn we met jongeren zelf in gesprek gegaan. Doel van dit onderzoek is om bovenstaande vragen te beantwoorden en om kwetsbare jongeren zelf te laten vertellen wat zij graag willen van volwassenen. Welke tips hebben zij over het geven van aandacht? Hoe kunnen we hen het best helpen?

Het begint in elk geval met luisteren, blijkt wel uit de uitspraak van één van de jongeren bij de start van een groepsgesprek: “Fijn dat er een keer naar ons wordt geluisterd, dat is voor het eerst”, A. 17 jaar.

Lees HIER de uitkomsten van ons onderzoek ‘De Kracht van Aandacht’.

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner