Boek 'Niets is voor altijd' geeft stem aan jongeren in vrouwen- en daklozenopvang

21 november 2017

Jaarlijks verblijven 7.000 tot 8.000 kinderen en jongeren in de vrouwenopvang en de maatschappelijke opvang. In het boek 'niets is voor altijd' vertellen zeven jongeren hoe zij de periode vóór, in en ná de opvang hebben ervaren. het boek geeft een stem aan al deze jongeren die heel hard onze zorg nodig hebben.

Boeklancering Niets is voor altijd 1

Vandaag werd het boek 'Niets is voor altijd' uitgereikt aan Tweede-kamerlid Vera Bergkamp van D66 en de oproep was helder: luister naar de ervaringen van jongeren in vrouwen- en daklozenopvang. Zij hebben op hun eigen manier aandacht en zorg nodig. Door hen een stem te geven, kunnen zij een betere, passende positie krijgen binnen de hulpverlening. Het boek heeft dan ook als doel om beleidsmakers en hulpverleners bewust te maken van de aangrijpende situatie van jongeren.

vera Bergkamp: “Een aangrijpend boek. Het boek geeft jongeren een gezicht en toont aan dat wij onze ogen niet kunnen en mogen sluiten voor de problemen van jongeren in de opvang. Er is niet één standaard jongere die in een opvang terechtkomt en ieder verhaal raakt je opnieuw en zet je aan het denken.

Boeklancering Niets is voor altijd 2

Het boek "Niets is voor altijd" is een initiatief van meerdere kinderrechtenorganisaties: Stichting Kinderpostzegels, in samenwerking met Augeo Foundation, Stichting Het Vergeten Kind en Defence for Children. Drie jongerengroepen waren hierbij actief betrokken: Jongeren voor een Veilige Toekomst, the Unforgettables en de Augeo Jongerentaskforce. 

Burgemeester Lenferink van Leiden zette het onderwerp op de politieke agenda's: “Door een geslaagde lobby is de aandacht voor kinderen en jongeren in de opvang de afgelopen jaren sterk toegenomen en hebben steeds meer opvangorganisaties hun beleid aangepast en jongeren meer centraal gesteld. Dat is heel goed. Ik hoop dat dit boek eraan bijdraagt dat die ontwikkeling nog verder gaat.


Over de vrouwen- en daklozenopvang

Jaarlijks verblijven 7.000 tot 8.000 kinderen en jongeren met één of beide ouders in de vrouwen- en daklozen opvang, ook wel maatschappelijke opvang genoemd. Ze hebben tijdelijk geen eigen huis, vaak huiselijk geweld meegemaakt en veel zorgen. Hun ervaringen hebben veelal fysieke en emotionele gevolgen, zoals (toxische) stress, ontwikkelingsachterstanden, lichamelijke kwalen en depressie. 

Binnen opvangplekken krijgen kinderen en jongeren niet vanzelfsprekend de hulp en zorg die ze nodig hebben. Daarom pleiten kinderrechtenorganisaties ervoor om ook de kinderen, net als hun ouders, centraal te stellen, dit betekent: een eigen intakegesprek, een eigen begeleider en, waar nodig, specialistische hulp. Daarnaast hebben kinderen een vast aanspreekpunt nodig die hen ziet en hoort en aandacht heeft voor de eigenheid en veerkracht van kinderen.

download en lees het boek gratis

Lees de ervaringen van de jongeren in het boek 'Niets is voor altijd'.

download het boek

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner