Unforgettable Destiny krijgt bezoek van ambassadeur Juvat

03 november 2022

Juvat Westendorp is als ambassadeur van Het Vergeten Kind altijd betrokken bij de kinderen en jongeren die hij ontmoet. Zo ook bij Destiny (19), een van de leden van onze jongerenraad, The Unforgettables. Omdat het voor haar veiligheid beter was uit huis geplaatst te worden, woont Destiny vanaf haar zevende niet meer thuis. Na twaalf jaar op verschillende locaties wonen, heeft ze nu haar eigen kamer binnen een begeleidwonenproject. En die wil ze dolgraag aan Juvat laten zien. Speciaal voor dit magazine doet Juvat daar verslag van.

destiny_15-7-2022-27 (1).png

Vol enthousiasme ontvangt Destiny mij bij de jeugdzorglocatie waar ze nu op haar eigen kamer woont. Hier heeft ze alle vrijheid, maar staat er wel begeleiding voor haar klaar wanneer ze die nodig heeft. Destiny gooit nog even snel wat pizzadozen weg en moffelt wat spulletjes in een kast voordat ik haar thuis mag betreden.

“ Ik heb veel respect voor de sterke jonge vrouw die Destiny is geworden.”

 

Steeds opnieuw vertellen

Het eerste waar mijn oog op valt zijn de kunstwerken die Destiny zelf gemaakt heeft. Een graffiti met haar naam én een doek met scènes uit de animatieserie Rick and Morty. Dat is toevallig ook mijn favoriete serie! We hebben het over de aflevering waarin Rick onder familietherapie uitkomt door zichzelf in een augurk te veranderen (jaja, het is science fiction). Therapie? Ook Destiny ging er liever niet heen. Niet zo gek, want na zeven verschillende woonplekken en ruim zeventig verschillende hulpverleners is ze wel klaar met het steeds weer opnieuw vertellen van haar verhaal. Toch wil ze bepaalde gebeurtenissen uit haar verleden beter kunnen begrijpen en verwerken. Ze hoopt dat EMDR-therapie haar daarbij gaat helpen. Ik vind het ontzettend knap dat ze er zelf voor kiest om die confrontatie aan te gaan.

destiny_15-7-2022-5.png

Hulp bij volwassen worden

Bij volwassen worden komt meer kijken dan op jezelf wonen. Toen Destiny achttien werd, was jeugdzorg er niet langer voor haar. Ineens moest ze allemaal dingen zelf regelen, waar ze niets van begreep. Zoals belastingaangifte doen en een zorgverzekering regelen. “Door je leeftijd verwachten mensen dat je het kan, maar eigenlijk kon ik het helemaal niet, want ik had het nooit geleerd.” Gelukkig had zewel hulp van haar mentor. Toch is dit is een punt van aandacht voor de jeugdzorg. Volgens Destiny zou het goed zijn om vanaf je zeventiende uitleg te krijgen over hoehet-allemaal-werkt-in-de-maatschappij. Logisch toch? Want jongeren in de jeugdzorg aan hun lot overlaten op hun achttiende, is vragen om problemen. En die hebben ze meestal al genoeg.

destiny_15-7-2022-2.png

Trots

Wat me opvalt in mijn gesprek met Destiny, is hoe trots ze is. Op haar eigen kamer, vol spullen die ze gekocht heeft met zelf verdiend geld (ze heeft zelfs twee banen!). Ik heb veel respect voor de sterke jonge vrouw die ze is geworden, ondanks de slechte start in haar leven. Destiny wil al sinds ze een klein meisje is brandweervrouw worden. Ik gun haar zo dat dat haar lukt. Maar met zo’n naam… kan dat bijna niet anders!

 

The Unforgettables is een groep van dertig jongeren die – met elk hun eigen unieke verhaal – opkomen voor de 100.000 vergeten kinderen in Nederland. Dat doen ze door hun verhaal te vertellen in de media en in gesprek te gaan met politici en beleidsmakers over hoe het beter kan in de jeugdzorg.

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner