Iedere jongere heeft recht op een zelfgekozen mentor

11 maart 2020

Woensdag, 11 maart  - Stichting JIM en Stichting Het Vergeten Kind bundelen vandaag hun krachten en gaan tijdens een ontbijtsessie in gesprek met Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks), René Peters (CDA) en Marijke van Beukering (D66) over de wens dat jongeren zelf een mentor kunnen kiezen: een vertrouwenspersoon uit het eigen netwerk die het kind ondersteunt in het behartigen van zijn of haar belangen. 

De rechtspositie van het kind staat in Nederland momenteel onder druk en effectieve behandelmethoden zijn beperkt (beschikbaar). Daarnaast maken de wachtlijsten dat de beste passende zorg voor het kind niet altijd toegankelijk is. Natuurlijke mentoren zijn overal aanwezig en hebben een positieve impact op de levens van kinderen en jongeren, maar worden nog onvoldoende en willekeurig benut. 

Uit een peiling van Het Vergeten Kind  blijkt dat dit ook een grote wens is van jongeren zelf. ‘Het is heel fijn om iemand naast je te hebben die je vertrouwt, daar praat je immers veel makkelijker mee en het zorgt ervoor dat je grip krijgt op de situatie!’, aldus de leden van de jongerenraad van Het Vergeten Kind; The Unforgettables. 

Nieuwspoort - Stichting JIM (Brede foto)

Ieder kind heeft recht op iemand die er onvoorwaardelijk voor hem/haar is. Iemand die het kind volgt, waar het ook woont en die opkomt voor de belangen van het kind. Bij voorkeur iemand uit het netwerk die een grotere rol krijgt bij de zorg voor het kind. Het Vergeten Kind en JIM zien zo’n mentor als een belangrijke stap om kinderen die te maken hebben met jeugdzorg,  meer stabiliteit te bieden. 

De Kamerleden hebben vandaag aandachtig geluisterd naar de verhalen van twee jongeren.  Een jongere vertelde over zijn ervaringen met JIM. De andere ervaringsdeskundige gaf aan dat zij  graag een zelfgekozen mentor had willen hebben. De Kamerleden Lisa Westerveld, René Peters en Marijke van Beukering erkennen het belang van een zelfgekozen mentor en zien graag dat het inzetten van een mentor vanzelfsprekend wordt. De Kamerleden hebben toegezegd de mogelijkheden voor een wetswijziging te verkennen en hun wethouders in de gemeenten warm te maken voor het idee. Want ieder kind verdient een veilig en liefdevol thuis met vertrouwde gezichten die blijven!

 

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner