De zomer van Melanie 

IK HEB ME ONTZETTEND EENZAAM GEVOELD IN DE ZOMERVAKANTIE

Al van jongs af aan had ik het zwaar thuis. Mijn jeugd was verre van onbezorgd door de psychische ziekte van één van mijn ouders. Ik werd depressief en had hulp nodig. Toen verschillende vormen van hulp niet goed werkten werd er - zonder vooraankondiging - besloten dat ik uit huis geplaatst moest worden. Ik zou naar een open groep gaan, maar daarvoor vonden ze me ‘te heftig’. Zo kwam ik terecht in een gesloten jeugdzorginstelling aan de andere kant van het land, heel ver bij mijn ouders vandaan. 

MelanieEr werd niets georganiseerd en niets mocht  

In de gesloten jeugdzorginstelling had ik weinig tot geen vrijheden. Dat betekende dus ook dat ik in de zomervakantie niet naar huis mocht. Omdat er in de zomervakantie ook geen school werd aangeboden, zat je ineens de hele dag met al je groepsgenoten op elkaars lip. Dat was super intens. Er werd niets georganiseerd, je moest overal toegang voor vragen en er was heel veel verveling. Dat zorgde er alleen maar voor dat ik meer ging piekeren en dat het juist slechter met me ging. 

Een eenzame periode

Na twee jaar mocht ik naar een open groep, daar kon ik wel weer dingen oppakken, zoals school, sport en hobby’s. Toch zag ik ook daar enorm op tegen de zomervakantie. Ik mocht dan wel meer, maar ik zag om me heen dat mijn groepsgenoten in de zomervakantie wél naar huis gingen of bezoek kregen. Voor mij was thuis op dat moment geen veilige plek, dus bleef ik alleen achter op de groep. Ik heb me ontzettend eenzaam gevoeld in die periode. 

Iets om naar uit te kijken

Het allerliefst had ik zelf ook iets willen hebben om naar uit te kijken. Ik ben nog nooit op vakantie geweest, dus ik weet niet hoe dat is. Een leuke georganiseerde activiteit op de groep, een dagje uit naar een pretpark of zwembad of een week op kamp met mijn groepsgenoten had me ook al een leukere zomervakantie gegeven. 

Op dit moment woon ik begeleid in een soort KamerTrainingsCentrum en volg ik een traject om uiteindelijk zelfstandig te gaan wonen. Ik weet nog niet hoe mijn zomervakantie eruit gaat zien, maar ik heb nu in ieder geval zelf meer controle over hoe ik hem invul. En daar kijk ik naar uit!

Geef jij kinderen als Melanie een Onvergetelijke ZomerERVARING?

doneer nu