Onschuldig opgesloten: hoe de gesloten jeugdzorg kinderen traumatiseert

In 2020 zaten er 1.814 kinderen voor korte of langere tijd in de gesloten jeugdzorg. Dat het opsluiten van kinderen zeer traumatisch is, zien we in de documentaire ‘Jason’.

JeugdzorgPlus, zoals deze vorm van jeugdzorg in Nederland heet, wordt officieel ingezet als ‘laatste redmiddel’ bij kinderen en jongeren met complexe problemen, als alle andere hulp niet werkt. De problematiek waarmee kinderen binnenkomen in de gesloten jeugdzorg is heel divers. Vaak is er sprake van trauma, hechtingsproblematiek, agressie en een slecht functionerend netwerk (bijv. ouders met psychische problemen). Ze hebben vaak al een instabiel jeugdzorgtraject achter de rug voordat ze gesloten worden geplaatst. In de praktijk zien wij dat dit laatste redmiddel veel te vaak wordt toegepast, omdat we nog steeds niet in staat zijn om passende hulp te bieden aan deze kinderen. Wij vinden dat onacceptabel.

JasonJason: een pijnlijk eerlijk portret

Filmmaker Maasja Ooms (o.a. van de documentaire ‘Alicia’) volgt de 22-jarige Jason van heel nabij terwijl hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat hij op zestienjarige leeftijd door jeugdzorg werd opgesloten. Tijdens de hevige therapiesessies wordt duidelijk hoe gekwetst hij is. We zien de verwoestende gevolgen van 13 maanden gesloten jeugdzorg in vijf instellingen en zo’n 135 hulpverleners.

De liefde- en respectvolle camera van Ooms brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt. Die missie geeft hem de onwrikbare wil om beter te worden en de kracht om zich, hoe moeilijk dat soms ook is, van zijn kwetsbaarste kant te laten zien.

Bekijk de documentaire 'Jason'

Napraatsessie met Jason
In de thema-uitzending Inside IDFA, die na de documentaire 'Jason' te zien was, spreekt Nadia Moussaid direct betrokkenen rond de documentaire. Jason vertelt zelf wat hij teweeg wil brengen met deze film. Ook ervaringsdeskundige Sanne, Margot Ende-van den Broek (directeur van Het Vergeten Kind) en jeugdpsychiater Peter Dijkshoorn zitten aan tafel.

Bekijk Inside IDFA met Jason

Vind jij ook dat gesloten jeugdzorg moet stoppen? Kom dan samen met ons in actie.

Ben je ook geraakt door het verhaal van Jason? En vind je dat het onmenselijke systeem van gesloten jeugdzorg zo snel mogelijk moet stoppen? Kom dan samen met Het Vergeten Kind in actie en teken nu onze petitie 'Stop gesloten jeugdzorg'! Want kinderen die zorg nodig hebben opsluiten is onacceptabel. 

TEKEN DE PETITIE