Het verhaal van Neville, 13 jaar

Neville_web.pngNeville is 13 en heeft vandaag een tweede gesprek met zijn nieuwe psycholoog. Hij is zenuwachtig, want het intakegesprek ging niet zo goed. Toen de psycholoog vroeg naar de mishandelingen in de tijd dat zijn moeder nog bij hen woonde, klapte hij dicht. 

Hij vindt het moeilijk om zo over zijn moeder te praten en kreeg de rest van het gesprek eigenlijk geen woord meer uit zijn mond. 

Een tijdje geleden werd hij begeleid door Femke, die kende hij al een paar jaar en zij wist hoe de vork in de steel zit. Ze begreep hem. Maar zij kon de hoge werkdruk niet meer aan en koos voor een andere baan. Ze appen nog af en toe, maar Neville heeft meer hulp nodig. Hij schrikt van onverwachte geluiden, ook op school. Hij is zo gespannen dat naar school gaan de afgelopen tijd niet lukt. Sinds hij Femke niet meer kan zien, heeft hij eigenlijk geen zin om wéér opnieuw te beginnen met een andere therapeut. 

Laatst telde hij hoeveel hulpverleners hij al heeft ontmoet en de nieuwe psycholoog is de zestiende. Eerst waren er mensen van de gemeente, toen van Raad voor de Kinderbescherming en toen steeds meer begeleiders. Ze proberen allemaal contact met hem te maken en zijn verhaal te horen, maar hij wil soms niet meer. Op de app met Femke grapte Neville dat hij een Powerpoint-presentatie ging maken van zijn verhaal, dat is makkelijker dan het steeds te vertellen. Maar hij worstelt met het vertrouwen. Hoe kan Neville iemand aardig gaan vinden als de hulpverleners maar blijven wisselen?

Helaas is het verhaal van Neville niet uniek. In Nederland groeien maar liefst 100.000 kinderen op in een onveilige of onleefbare situatie. Soms worden ze uit huis geplaatst, soms blijven ze thuis wonen. Maar altijd laten deze nare ervaringen diepe sporen na. Het maakt kinderen onzeker, bang, verdrietig en boos. Dat gun je toch geen enkel kind?! 

Met jouw steun vormen we een stevig vangnet, zodat kinderen als Neville er niet alleen voor staan.

We strijden ervoor dat ze - thuis of elders - de hulp en begeleiding krijgen die ze verdienen. En dat ze tijdens speciale kinderactiviteiten worden overladen met positieve aandacht. Wil jij ook dat kwetsbare kinderen zich veilig voelen en zich kunnen ontplooien? Dat ze sterker in het leven staan en beter met de problemen thuis om kunnen gaan? Steun dan ons werk.

Steun de vergeten kinderen en word donateur van Het Vergeten Kind!

Ja, ik doneer