Het verhaal van Malika, 9 jaar

Malika_web.pngMalika is 9 jaar oud. Haar vader is vier maanden geleden overleden. Haar moeder is bij hen weggegaan toen ze nog een baby was. Omdat ze geen andere familie in Nederland had die voor haar kon zorgen, woont ze nu op een leefgroep van een instelling. Ze mist haar vader heel erg. Het zou eigenlijk het beste voor haar zijn als ze in een fijn pleeggezin zou kunnen wonen, met ouders waarbij ze stabiel op kan groeien. Maar er zijn te weinig pleeggezinnen, dus staat ze op een wachtlijst.

Malika was voor het overlijden van haar vader een vrolijk meisje en ze deed het goed op school. Toen Malika alleen kwam te staan, wilde haar juf van groep 5 haar wel in huis nemen. Maar ze durfde dat toch niet aan vanwege de impact die het op haar eigen man en kinderen zou hebben. Op haar nieuwe kamer op de groep heeft Malika niet veel spulletjes meer van thuis, maar ze heeft nog twee dingen die heel belangrijk voor haar zijn: een knuffel die ze van haar vader heeft gekregen en een poster van zangeres Maan. 

Op de groep gaat het minder goed met Malika. Sinds het overlijden van haar vader is ze niet meer het vrolijke meisje dat ze vroeger was. Ze mist hem, is neerslachtig en soms boos. Ze heeft laatst haar bord kapot gegooid en sindsdien mag ze niet meer alleen in de keuken zijn. De groep is eigenlijk voor wat oudere meiden en ze is heel beïnvloedbaar. Daardoor vinden de begeleiders het steeds lastiger met haar. Als er niet snel een pleeggezin wordt gevonden, moet ze naar een andere groep. 

Helaas is het verhaal van Malika niet uniek. In Nederland groeien maar liefst 100.000 kinderen op in een onveilige of onleefbare situatie. Soms worden ze uit huis geplaatst, soms blijven ze thuis wonen. Maar altijd laten deze nare ervaringen diepe sporen na. Het maakt kinderen onzeker, bang, verdrietig en boos. Dat gun je toch geen enkel kind?! 

Met jouw steun vormen we een stevig vangnet, zodat kinderen als Malika er niet alleen voor staan.

We strijden ervoor dat ze - thuis of elders - de hulp en begeleiding krijgen die ze verdienen. En dat ze tijdens speciale kinderactiviteiten worden overladen met positieve aandacht. Wil jij ook dat kwetsbare kinderen zich veilig voelen en zich kunnen ontplooien? Dat ze sterker in het leven staan en beter met de problemen thuis om kunnen gaan? Steun dan ons werk.

Steun de vergeten kinderen en word donateur van Het Vergeten Kind!

Ja, ik doneer