“De Heppie Box is voor kwetsbare Valkenswaardse gezinnen het symbool van aandacht en erkenning”

Rob, een bevlogen hulpverlener bij het Centrum Jeugd en Gezin in Valkenswaard, staat elke dag oog in oog met de uitdagingen waarmee gezinnen worstelen. Te midden van deze alledaagse zorgen, is de Heppie Box een lichtpuntje dat Rob aan gezinnen kan bieden. "De box is voor gezinnen een moment van vreugde. Even niet denken aan de sores, gewoon samen plezier maken”, vertelt hij.

Rob met Heppie BoxEen aantal gezinnen in Valkenswaard kennen een palet van problemen, variërend van echtscheidingsperikelen tot de uitdagingen die ADHD, angststoornissen en autisme met zich meebrengen. "Daarnaast kampen deze gezinnen ook vaak met andere kwesties zoals depressie of financiële problemen," voegt Rob toe. Rob richt zich met veel passie op het creëren van lichtpuntjes in deze uitdagingen. "Het delen van de Heppie Box voelt als een cadeau voor ons," voegt hij toe. 

De Heppie Box van Het Vergeten Kind is een doos vol activiteiten die speciaal zijn samengesteld om gezinnen in moeilijke omstandigheden wat plezier te bieden. De boxen worden verspreid aan gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, zoals die in Valkenswaard.

Een teken van aandacht
"Er zijn gezinnen die zo min mogelijk hun vuile was buiten hangen. Ze willen niet dat anderen weten wat er zich achter hun muren afspeelt," merkt Rob op. Beperkte financiële middelen kunnen gezinnen ook isoleren van sociale activiteiten. Deze gezinnen zijn vaak op elkaar aangewezen. Rob: “De Heppie Box is voor gezinnen een tastbaar bewijs dat ze niet over het hoofd gezien worden. Het is het bewijs van aandacht voor hen, van het feit dat er aan hen gedacht wordt". 

"Voor sommigen draait het niet eens om de inhoud van de doos, maar om het idee dat ze überhaupt iets krijgen," onderstreept hij. “De symbolische waarde van de Heppie Box is vaak krachtiger dan de materiële inhoud ervan”.

Samen onvergetelijke herinneringen maken
Als Rob de box overhandigt, benadrukt hij enthousiast dat deze vol zit met leuke activiteiten om tijdens de vakantie samen te ondernemen. "Ik moedig ouders aan om samen met hun kinderen te spelen". En dat is ook precies de bedoeling van de box. Dit blijft niet onopgemerkt bij de kinderen. "Ze herinneren hun ouders vaak aan mijn woorden," lacht Rob, "Ik hoor ze zeggen: 'Maar hallo, Rob heeft gezegd dat we dit samen gaan doen.' Ik zie het als een mooie stimulans."

Voor hem is het stimuleren van gezamenlijke activiteiten belangrijk. "Interactie speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. Het draait niet om wat goed of fout is, maar  om ongedwongen plezier met elkaar maken. Dit versterkt de band tussen gezinsleden en creëert onvergetelijke herinneringen".

Meer boxen voor kwetsbare Valkenswaardse gezinnen
Al meer dan twee jaar op rij deelt de gemeente aan tientallen kwetsbare gezinnen de Heppie Boxen uit. Dit jaar heeft de gemeente zelfs extra boxen aangevraagd om aan de groeiende vraag te voldoen. En daar is Rob blij mee: "Met elke overhandigde Heppie Box versterken we de onderlinge banden binnen gezinnen. Als hulpverlener kunnen we door de box een positieve impuls aan het gezin geven. Een keer niet diep in de problemen duiken, maar gezinnen verrassen.” Een win-win situatie dus!