IEDER KIND VERDIENT EEN LIEFDEVOL THUIS WAAR HET MAG BLIJVEN ONNODIG DOORPLAATSEN VAN UIT HUIS GEPLAATSTE KINDEREN MOET STOPPEN
Het Vergeten Kind start vandaag een campagne en een petitie om onnodig leed van uit huis geplaatste kinderen te voorkomen. De stichting wil dat uit huis geplaatste kinderen niet steeds worden doorgeplaatst. Hierdoor hebben zij nauwelijks toekomstperspectief en dit is zeer schadelijk voor hun ontwikkeling. De urgentie is schrijnend hoog. Kinderen zoals Zoë, Larissa, Daan, Jana, Nickolay, Sharana en Esmiralda zijn tot wel twintig keer doorgeplaatst. Zij en duizenden andere kinderen verdienen het om gehoord te worden en Het Vergeten Kind geeft ze met deze campagne een stem. Ze kunnen niet langer wachten. Steun de campagne en teken voor deze kinderen de petitie. Help mee om onnodige doorplaatsingen van uit huis geplaatste kinderen te stoppen, want elk kind in Nederland verdient een fijne, stabiele woonplek waar het mag blijven. Het centrale symbool van de campagne is dan ook een ‘Hartenhuis’.
Duizenden kinderen in Nederland kunnen niet bij hun vader en moeder wonen, omdat dit een gezonde en veilige ontwikkeling in de weg staat. Ruim 46.000 kinderen die niet thuis wonen, zitten in pleeggezinnen of instellingen. Deze beschadigde en getraumatiseerde kinderen hebben een stabiele omgeving nodig met een positief perspectief. De huidige realiteit is echter dat te veel kinderen gaan meedraaien in ‘de carrousel’ van de hulpverlening, waarbij ze continu moeten doorverhuizen naar een andere plek, groep of pleeggezin. Weer een rondje in de carrousel: opnieuw beginnen, andere gezichten, een nieuwe school en ondertussen proberen een warm en liefdevol thuis te vinden. Zo herstelt een kind niet van fysieke en mentale klappen. Dit moet anders.
‘Met onze campagne geven wij de kwetsbare kinderen een stem. Door de petitie te tekenen kan het Nederlandse publiek ervoor zorgen dat de kinderen echt gehoord worden. Met z’n allen staan we sterker om beleidsmakers en zorgprofessionals aan te sporen om nu echt een verandering in gang te zetten Voor die duizenden kinderen die het zo hard nodig hebben. De carrousel moet nu stoppen’, aldus directeur Het Vergeten Kind Margot Ende- van den Broek.
Aan de inzet van hulpverleners ligt het niet, die zijn enorm begaan met de kinderen. Maar zij worden geconfronteerd met een systeem waar het heel ingewikkeld is om het belang van het kind centraal te stellen. Ze moeten rekening houden met wettelijke kaders, zorgarrangementen, budget per betaald bed en wachtlijsten. Vervolgens komen kinderen op plekken terecht waar ze niet horen. Met als gevolg: keer op keer doorverhuizen.
Met de campagne en de petitie vraagt Het Vergeten Kind aan beleidsmakers om dit onderwerp met voorrang op te pakken, en over te gaan tot concrete acties die tot echte verandering leiden.