Naast een mooie samenwerking met de KNVB Voetbalkampen duiken we nu het zwembad in. Samen met de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) gaan we namelijk aan de slag met ons pedagogische klimaat van aandacht. Vandaag maakten Margot Ende-van den Broek (directeur van Het Vergeten Kind) en Eric Spithoven (Manager Sport KNZB) de samenwerking officieel door hun handtekeningen te zetten in zwembad de Hommel. Want ook vanaf de badrand zijn nog grote slagen te maken.
“We hebben de afgelopen jaren gewerkt aan het ontwikkelen van onze jeugdsportvisie waarbij kinderen centraal staan, plezier voorop en we zorg dragen voor een veilige omgeving en bekwame begeleiding.” vertelt Marin Mulder. Zij is projectleider bij de KNZB. “Willen we alle kinderen ‘zorgeloos zwemplezier’ kunnen bieden, dan moeten we meer aandacht hebben voor pedagogiek in de sport.”
“En zo kwamen zij bij ons programma Supercoaches uit”, legt Benny van den Broek, projectleider inclusieve jeugdsport bij Het Vergeten Kind, uit. In diverse trainingen hebben we nu een aantal waterpolotrainers meegenomen in het gedachtegoed hierachter. “Wat is hun drijfveer? Hoe kunnen zij een bijdrage leveren aan het sportplezier van kinderen? Ben je je bewust van het feit dat je een rolmodel bent? Dat soort vragen behandelen we”, aldus Benny.
“Willen we alle kinderen ‘zorgeloos zwemplezier’ kunnen bieden, dan moeten we meer aandacht hebben voor pedagogiek in de sport.”
Marin Mulder, projectleider KNZB.
Marin is enthousiast. “Begin dit jaar hebben we een basistraining gedaan, daarna een vervolgtraining in juni. Dat was erg leerzaam en goed voor de bewustwording van de trainers. Zij kunnen nog veel opsteken over hoe om te gaan met kinderen.” Want ook de sportwereld heeft een opvoedrol, vindt zij. “Maar zo denken we nog te weinig. Het gaat nu nog te vaak om techniek en prestaties. “Dus ja, leer ze de borstcrawl, maar hoe geef jij ze als trainer de beste tips en complimenten?” Het plezier moet weer terug, dat is te lang onderbelicht gebleven. En dat versterkt uiteindelijk ook weer de zwemsport.
Dus vandaar deze samenwerking. Na een aantal waterpolotrainers meegenomen te hebben in het gedachtegoed, is het idee om het verder te gaan uitrollen. Marin: “Deze eerste positieve ervaring hopen we verder te gaan inbedden in onze opleidingsstructuur, zodat straks alle vierhonderd aangesloten zwemsportverenigingen ervan profiteren.” Ze noemt de aanpak een zeer waardevolle en concrete manier om een veilig en fijn sportklimaat te creëren. Het biedt concrete handelingsperspectieven en handvatten bij verschillende soorten gedrag van kinderen, iets waar de bond zelf minder specifieke kennis over heeft.
“We maken van een sportcoach een held die oog heeft voor de onderlinge verschillen en door het gedrag van kinderen heen kijkt“
Benny van den Broek, projectleider inclusieve jeugdsport bij Het Vergeten Kind.
En voor Het Vergeten Kind? Met deze samenwerking gaan we van jeugdzorg naar jeugdsport. “Want we willen ons werk ook inzetten op andere domeinen in de samenleving”, vertelt Benny. Vanuit het kind gezien moeten de trainers supercoaches zijn, dat is zijn ideaal. “Iemand die een held is voor de kinderen, oog heeft voor de onderlinge verschillen en door het gedrag van kinderen heen kijkt. Met oprechte aandacht in de grondhouding van de trainers. “Dat maakt het voor iedereen leuker!”