Petitie overhandiging 2023

Het Vergeten Kind Nieuws Het Vergeten Kind biedt ruim 140.000 handtekeningen aan om leeftijdsgrens in jeugdzorg los te laten

Het Vergeten Kind biedt ruim 140.000 handtekeningen aan om leeftijdsgrens in jeugdzorg los te laten

Staatssecretaris VWS: Luid en duidelijk geluid dat er iets moet veranderen

Petitie overhandiging 2023

Vandaag namen Maarten van Ooijen (staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Leon Meijer (bestuurder VNG en wethouder Ede) en verschillende Tweede Kamerleden de petitie ‘Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn’ in ontvangst. In de afgelopen weken tekenden maar liefst 141.179 Nederlanders de petitie. Het Vergeten Kind pleit ervoor om zorg voor uit huis geplaatste kinderen niet te stoppen als ze 18 jaar worden, maar de ontwikkeling voorop te stellen. 

Van Ooijen (VWS): “Deze ruim 140.000 handtekeningen zijn voor mij een aanmoediging om het probleem hoger op de agenda te zetten. De campagne van Het Vergeten Kind heeft luid en duidelijk zichtbaar gemaakt dat er iets moet gebeuren met de leeftijdsgrens in de jeugdzorg. Het heeft bij veel mensen bewustwording gecreëerd. Dit is stap één om verandering in gang te zetten. De verhalen van  jongeren die dakloos worden op hun 18de vind ik schrijnend. Dit moeten we niet willen in Nederland en dus moet dit direct stoppen.”

Margot Ende-  van den Broek: “Deze 141.179 handtekeningen zijn kritische ogen die dit vraagstuk op de voet volgen. Wij zullen hierin het voortouw blijven nemen”.

Overhandiging

De petitie werd overhandigd door ervaringsdeskundigen Kenley (20) en Mika (19) samen met de directeur van Het Vergeten Kind Margot Ende- van den Broek. Kenley en Mika weten uit eigen ervaring wat de pijnlijke gevolgen zijn van 18 jaar worden in de jeugdzorg. Kenley: “Ik wilde helemaal niet 18 worden, want dan zou ik op straat komen te staan”.

Mika: “Jeugdhulpverleners  zouden de verplichting moeten krijgen om jongeren voor te bereiden op wat het betekent als je 18 jaar wordt. Nu kreeg ik op mijn 18e verjaardag een snoeppot van mijn begeleiders. En stopte op die dag alle zorg en begeleiding per direct”.

Onderzoek

Jaarlijks worden 3.300 uit huis geplaatste jongeren 18 jaar. Een punt in hun leven waarop er veel verandert in de zorg die ze tot dan toe hadden. Het wegvallen van de zorg levert veel extra stress en onzekerheid op voor deze jongeren. Met name de vraag of zij na hun 18e verjaardag mogen blijven wonen op dezelfde plek zorgt voor veel onrust. Uit onderzoek van Het Vergeten Kind blijkt dat zo’n 22% van de jongeren, die op hun 18e verjaardag moet verhuizen, dak- of thuisloos wordt.

Meijer (VNG): “We zitten in een systeemwereld en dat botst met de realiteit. We moeten het systeem aanpassen naar hoe het leven hoort te zijn”. Volgens Meijer begint dat door het gesprek te blijven voeren met ervaringsdeskundigen. 

Petitie overhandiging 2023 2

 

Manifest

Het Vergeten Kind roept in een manifest jeugdhulpaanbieders, gemeenten en de Rijksoverheid op om de harde leeftijdsgrens in beleid en praktijk los te laten. Elke jongere wordt immers op zijn eigen tempo volwassen. Daarnaast moeten jongeren áltijd een beroep kunnen doen op verlengde jeugdzorg (de mogelijkheid om jeugdhulp tot 23 jaar te verlengen) zonder hiervoor een complex en afschrikkend proces door te maken. Tot slot vindt de stichting dat gemeenten en de Rijksoverheid verantwoordelijk zijn om ook na jeugdzorg passende hulp voor de jongeren te organiseren, met minimaal een dak boven het hoofd en een inkomen voor levensonderhoud.

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws over onze kinderactiviteiten, campagnes en meer.

Scroll naar boven