De eerste stappen naar een aandachtsvolle jeugdzorg

27 februari 2024

De Week van Het Vergeten Kind stond dit jaar in het teken van het gebrek aan aandacht dat kinderen in jeugdzorg ervaren en de verwoestende gevolgen hiervan. We gingen in gesprek met wethouders, beleidsmakers, hulpverleners en politici over het belang van aandachtsvolle jeugdzorg. Zo werden de eerste belangrijke stappen gezet om van aandacht hoofdzaak te maken.

Kinderen in de jeugdzorg voelen zich vaak niet gezien en gehoord, wat leidt tot een negatief zelfbeeld, eenzaamheid en een verlies van vertrouwen in zichzelf en hulpverleners. Evita, een 18-jarige die op zeventien verschillende plekken in de jeugdzorg heeft gewoond, benadrukt dat aandacht de helft van haar trauma's had kunnen voorkomen.
 


Gemeenten
Sinds de decentralisatie dragen gemeenten de verantwoordelijkheid om zorg in te kopen en dit te laten aansluiten op datgene wat kinderen nodig hebben. Helaas laat de praktijk zien dat aandacht voor kinderen nog te veel bijzaak is. Cathalijne Dortmans, wethouder, bestuurslid VNG en voorzitter van de VNG commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs, deelde op ons online symposium haar visie op de rol van gemeenten: “Ik denk dat het heel waardevol is als wij als gemeenten in onze inkoopvoorwaarden de focus meer leggen op aandachtsvolle zorg. En dat we in gesprek gaan met vertegenwoordigers van aanbieders en professionals over belemmeringen om aandachtsvolle zorg te geven.”  

Het Nederlandse publiek heeft ook een extra impuls gegeven aan de oproep om van aandachtsvolle jeugdzorg prioriteit te maken. Mensen door heel Nederland stuurden e-mails naar hun wethouders Jeugd. Maar liefst 326 gemeenten (95% van alle Nederlandse gemeenten) werden aangeschreven. Dit heeft geleid tot verschillende gesprekken over de aanpak van jeugdzorg waarin aandacht centraal staat. 

Hulpverleners
Hulpverleners hebben tijdens de campagne laten zien dat ze zich graag inzetten voor aandachtsvolle jeugdzorg door bijna duizend keer het werkpakket aan te vragen. Dit laat zien dat hulpverleners bereid zijn om het belang van aandacht binnen hun werk te bespreken en er actief mee aan de slag te gaan. “Het werkpakket is aansprekend omdat het uitnodigt zonder oordeel met elkaar in gesprek te gaan. Het biedt veel inspiratie”, aldus een hulpverlener. 


Politiek
Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (jeugd) droeg ons Hartenhuis-speldje tijdens het jeugdzorgdebat om onze boodschap uit te dragen. "Als ouders en verzorgers niet in staat zijn voldoende aandacht aan het kind te geven, is het cruciaal dat professionals deze rol op zich kunnen nemen, zonder onnodige belemmeringen door regels en verantwoordingsplichten die wij - ook ikzelf - hen opleggen. Daarom steun ik de oproep van Het Vergeten Kind”, aldus Van Ooijen. “Want aandacht is het mooiste en misschien wel het belangrijkste dat een kind kan krijgen”. 

Ook andere politici hebben onze boodschap opgepikt en erkenning gegeven aan het belang van aandacht voor kinderen in de jeugdzorg. Onze ervaringsdeskundigen zijn in gesprek gegaan met verschillende politici waaronder Lisa Westerveld (GroenLinks/PvdA) en Harmen Krul (CDA). Er staan nog gesprekken gepland met Faith Bruyning (NSC) en Marijke Synhaeve (D66).

Lisa Westerveld

Strijdlustig 
Hoewel de Week van Het Vergeten Kind voorbij is, blijft Het Vergeten Kind zich inzetten voor jeugdzorg waarin elk kind de aandacht krijgt die het verdient. Want alleen dan kan een kind zich positief ontwikkelen.

Help mee

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen in Nederland hun verleden achter zich kunnen laten en kunnen werken aan een toekomst. Help je mee?

Doneer nu

Kom in actie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

steunen als bedrijf

Word partner